Muziek en Opera: Romantiek

Sentimentele verhalen en tragedies met veel liefdesverdriet voor de drama-liefhebbers onder ons. Een geweldige rubriek om opera-ontdekkingen te doen. Houd de doos met tissues bij de hand!

la traviata kleiberLa traviata

Verdi’s opera is is gebaseerd op de roman La dame aux Camélias van  Alexandre Dumas. De Parijse courtisane Violetta wordt voor de eerste keer verliefd, maar komt daar niet zonder kleerscheuren vanaf. Ze wordt gedwongen haar minnaar op te geven in het belang van de eer van zijn familie en ze sterft langzaam door tuberculose.

Tip
Heel bekend zijn Libiamo, ne’lieti calici (Brindisi) en Sempre libera.


carmenCarmen

Bizets opera vertelt het verhaal van een zigeunermeisje en antiheldin, die moeiteloos mannen binnenhaalt en weer afdankt. Zo gaf ze de verdwaasde soldaat Don José op voor de knappe stierenvechter Escamillo, met tragische gevolgen. Na een langzame start is Carmen een van de meest populaire opera’s aller tijden geworden.

Tip
L’amour est un oiseau rebelle (Habanera)Près des remparts de Séville en Votre toast (Torreador-lied) zul je zeker herkennen.


la boheme netrebkoLa bohème

Puccini’s favoriete opera is bitterzoet en verkent de vergankelijkheid van het leven, de liefde en het geluk middels een reeks korte scènes. Dichter Rodolfo en naaister Mimi worden verliefd, maar ze gaan uit elkaar wanneer Rodolfo jaloers wordt. Ze begrijpen elkaars werkelijke waarde pas volledig wanneer Mimi sterft. Enorm melodieus.

Tip
Che gelida manina, Sì. Mi chiamano Mimì, O soave fanciulla en Quando m’en vo zijn het bekenste.


lka luciaLucia di Lammermoor

Donizetti’s romantische opera is gebaseerd op Walter Scotts melodrama, waarin de jonge en instabiele Lucia Ashton gedwongen wordt een man te trouwen waar ze niet van houdt. Ze heeft een zenuwinzinking en steekt hem neer op hun huwelijksnacht. Deze opera bevat de meeste beroemde waanzinscène ooit.

Tip
Bekend zijn Chi me frena in tal momento (Sextet) en Il dolce suono.


opera 220Muziek en Opera


operastrip-traviata-vk_220x220Lees en luister ook