Muziek en Slaap

schapen in de schemer
© iStock

Dagdromen met de heerlijke playlist Dream Away of in slaap vallen met de muziek uit de Top 10 Wiegeliedjes. Wat heeft de Mondscheinsonate te maken met de maan? Nachtmuziek van Max Richter en de sprookjesachtige Midzomernachtdroom van Mendelssohn. En schaapjes tellen is niet meer nodig als je de playlist Slaap lekker, welterusten… beluistert.

slapende-baby-220x220
Top 10 Wiegeliedjes

‘Het wiegelied is de toverspreuk waarmee een moeder zichzelf van een monster weer in een heilige probeert te veranderen’, vond de Engelse dichter James Fenton. De klassieke muziek kent nogal wat muziek die op een of andere manier te maken heeft met slaap.

> Lees meer


de-mondscheinsonate-220x220
Het meesterwerk De Mondscheinsonate

Het begin van de Mondscheinsonate is de beroemdste pianomuziek die Beethoven schreef. Dankzij een terloopse opmerking van een muziekcriticus kreeg het werk – vijf jaar na de dood van de componist – zijn bijnaam.

> Lees meer


slapende-teddybeer-220x220
Playlist Slaap lekker, welterusten!

Slaapliedjes zijn van alle tijden en alle culturen. Met muziek maak je je los van de zorgen van alledag en kun je je makkelijk laten meevoeren naar dromenland. In deze lijst vind je de mooiste berceuses, lullabies en andere wiegenliedjes verzameld, en nog meer…Welterusten!

> Luister


oliver-sacks-en-muziek-220x220
Focus Eeuwige slaap

Zijn Awakenings werd een wereldhit als boek en bioscoopfilm. In de jaren zestig kwam Oliver Sacks in een New Yorks ziekenhuis patiënten tegen die in een merkwaardige slaaptoestand verkeerden. Maar één ding kon hen daaruit losrukken: muziek. Afgelopen week…

> Lees meer


sleep-van-max-richter-220x220
Album van de week ‘Sleep’ van Max Richter

‘Kun je muziek beluisteren in je slaap?’ Dat is een van de vragen die componist Max Richter zichzelf stelde toen hij begon aan Sleep. De acht uur durende compositie is bedoeld voor slapers, maar ook voor de wakende geest. Het complete werk is te downloaden via iTunes.

> Lees meer


meer-steiger-bergen-220x220
Playlist Stilte

De stilte tussen de noten is in muziek vaak net zo belangrijk als de noten zelf. Bij het luisteren naar deze playlist zul je dat zeker ervaren. Zelfs in de noten ligt de stilte besloten, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. De lijst bevat muziek van Arvo Pärt en Erik Satie…

> Luister


een-midzomernachtdroom-220x220
Kinderklassiek! Een midzomernachtdroom

Het is onrustig in het elfenbos: koning Oberon en zijn vrouw Titiana maken voortdurend ruzie. Want zij vindt een jonge schildknaap in zijn jaloerse ogen net iets te aardig…

> Lees meer


paardenbloemzaadjes-220x220
Playlist Dream Away

Een playlist vol dagdromen: klassieke en filmmuziek tracks waarmee je je helemaal kunt laten meevoeren. Luister en laat je verrassen, je zult nieuwe en onverwachte dingen tegenkomen!

> Luister