Muziek en Videogames

Zelda © Nintendo

“Als Beethoven in deze tijd had geleefd, dan had hij ongetwijfeld muziek geschreven voor videogames,” aldus Tommy Tallarico, een Amerikaanse componist die de muziek componeerde voor honderden games. We selecteerden tien videogame soundtracks die liefhebbers van klassieke muziek zeker zullen aanspreken.


1. Houd je van de muziek van William Walton?

ff220Luister naar Final Fantasy (Nobuo Uematsu)

Componist Nobuo Uematsa werkte parttime in een winkel toen hij in 1987 begon te werken aan de eerste game van de succes-volle serie Final Fantasy. Op dit moment is hij een van de grootste videogamecomponisten in de industrie. De verhaallijn
van Final Fantasy varieert enorm, maar richt zich het meest op vier helden (de ‘Light Warriors’) die tegen het kwaad vechten, of dat nu een dictatoriale overheid, een akelige onderwereld of een groen schepsel genaamd Cloud of Darkness is. De muziek voor dit spel is op zijn beurt gejaagd en strijdlustig. De reeks bestaat uit 14 delen, dus er valt genoeg te luisteren.


2. Houd je van de muziek van Ralph Vaughan Williams?

zelda 220Luister naar The Legend of Zelda (Koji Kondo)

De verhaallijn van The Legend of Zelda doet denken aan een Super Mario-spel: Zelda is de prinses die gered moet worden door de dappere Link, gekenmerkt door zijn groene mutsje.
In enkele games beschikt Link over een muziekinstrument, waarop hij verschillende melodieën kan spelen om geheimen te ontgrendelen. De muziek van The Legend of Zelda heeft een ietwat pastoraal karakter, waardoor deze soms naar volksmuziek neigt. De muziek is perfect voor orkestrale arrangementen, ondanks het gebruik van de synthesizer in veel van de eerdere games.


3. Houd je van de muziek van Dmitri Sjostakovitsj?

syndicate 220Luister naar Assassin’s Creed (Austin Wintory)

De gameserie Assassin’s Creed draait om de eeuwenoude strijd tussen Assassijnen die vechten voor vrede door vrije wil, en Tempeliers die vrede verlangen door verheersing. Assassin’s Creed: Syndicate is onlangs uitgebracht in deze gameserie en volgt het verhaal van de tweeling Jacob en Evie Frye in Londen tijdens de industriële revolutie. De muziek is geschreven door de jonge Amerikaanse componist Austin Wintory, die al ruim 300 soundtracks op zijn naam heeft staan. De muziek is puur en kwetsbaar, maar vol strijdlust. Het nummer Bloodlines weet je met weinig bombarie toch diep te raken.


4. Houd je van de muziek van Sergej Prokofjev?

mohLuister naar Medal of Honor (Michael Giacchino)

Medal of Honor speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De muziek is geschreven door Michael Giacchino, die ook muziek schreef voor de bekende reeks schietspellen Call of Duty. Naast deze succesvolle composities heeft Giacchino ook gewerkt voor grote televisie- en filmprojecten, zoals Alias, Lost, Ratatouille en Star Trek (2009). In Giacchino’s donkere en symfonische stukken vind je soms de klankwereld van Prokofjev terug. Zijn werk voor Medal of Honor bevat koperblazers en slagwerk, in toom gehouden door aangrijpende strijkers. Alles om de sfeer achter de vijandelijke linies weer te geven.


5. Houd je van de muziek van Arvo Pärt?

orderLuister naar The Order: 1886 (Jason Graves)

Jason Graves heeft veel ervaring op het gebied van het componeren van gamemuziek. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de muziek achter Evolve en Tomb Raider. Een van zijn laatste werken, The Order: 1886, is wel een heel bijzondere compositie. Het stuk is gearrangeerd voor een orkest met lage strijkers, houtblazers en de mannelijke stem. Deze muziek begeleidt je als je door de straten van het Victoriaanse Londen ronddwaalt. Je jaagt op mythische wezens zoals weerwolven (lycans) en vampieren, volledig gekleed volgens de laatste steampunk mode.


6. Houd je van de muziek van Richard Wagner?

dota2Luister naar Dota 2 (Jason Hayes)

Dota 2 draait om de strijd tussen twee teams: Radiant en Dire. Elk team bezit een eigen basis die de Ancient wordt genoemd. Het spel eindigt wanneer één van de Ancients vernietigd wordt. Voor aanvang van het spel kies je een personage, je ‘Hero’, waarmee je de strijd aangaat. De soundtrack is geschreven door Jason Hayes en heeft wel iets weg van het werk van Richard Wagner. De muziek begint al meteen bombastisch; de orkestrale uitvoering is indrukwekkend. De meeslepende melodieën in combinatie met de zang stomen je klaar voor de strijd in een bijzondere fantasiewereld.


7. Houd je van de muziek van Gustav Holst?

halo 3Luister naar Halo 3 (O’Donnell & Salvatori)

De gameserie Halo focust zich op de oorlog tussen de 26e-eeuwse mens en een groep aliens, beter bekend als de Covenant, die na een decennialange oorlog een invasie is begonnen op aarde. De speler kruipt in de huid van de Master Chief, een cybernetisch geavanceerde supersoldaat.
De muziek is geschreven door Martin O’Donnell en Michael Salvatori. De soundtrack is opgenomen met orkest en koor. Het duurt niet lang voordat het nummer Luck je inderdaad aan het bovennatuurlijke doet denken, en je je in een cyberachtige wereld waant.


8. Houd je van de muziek van John Tavener?

journey 220Luister naar Journey (Austin Wintory)

Journey is een indie-videogame uit 2012 en op muzikaal vlak net zo mooi als op visueel vlak. Het hoge artistieke gehalte en de elegantie van het spel lenen zich goed voor melodieuze orkest-muziek. Wintory heeft een zwak voor de cello: de manier waarop hij voor het instrument componeert zal degenen aanspreken die ook houden van Taveners The Protecting Veil. De muziek is in het bijzonder aangrijpend als je jouw personage door een eindeloze woestijn ziet lopen, bezaaid met ruïnes en andere intrigerende objecten. Het kostte Wintory drie jaar om de sound-track van Journey te voltooien en hij won er vervolgens twee Bafta Games Awards voor.


9. Houd je van de muziek van Carl Orff?

wowLuister naar World of Warcraft (Jason Hayes)

World of Warcraft speelt zich af in de online fantasiewereld Warcraft. Spelers van over de hele wereld komen samen in dit spel en nemen de rol aan van een heldhaftig personage, of dat nu een krachtige elf of een strijdlustige dwerg is. De rode draad in dit spel is de oorlog tussen de Alliance en de Horde; de speler moet aan het begin van het spel de keuze maken bij welke partij hij wil horen. Naast Dota 2 heeft Jason Hayes ook voor World of Warcraft gecomponeerd. De gelijkenissen tussen de twee zijn niet te missen – gejaagde en strijdlustige melodieën zijn in beide soundtracks sterk aanwezig.


10. Houd je van de muziek van Eric Whitacre?

skyrim 220Luister naar Skyrim (Jeremy Soule)

Skyrim is de vijfde titel in de Elder Scrolls-serie. In het spel werk je toe naar het vernietigen van een draak (specifiek: ‘Alduin de Wereld-Eter, de Noorse God van Destructie’). Je dwaalt door een donkere mystieke wereld genaamd Skyrim, terwijl je eruitziet als een Viking. De soundtrack is episch. Het nummer Dragonborn maakt gebruik van een 30-koppig koor dat met een beetje digitale hulp verdrievoudigd is om het te laten klinken alsof het door 90 barbaren gebruld wordt. Maar er zijn een aantal prachtige verstilde vocale momenten in deze verder door bombastische strijkers gedomineerde soundtrack, die doen denken aan de muziek van Eric Whitacre.


Aanbevolen opnamen

greatest video game musicgreatset video game musicluister koop aanbevolen (4)


best of video game music CTGLees en luister ook