Muziek en Liefde

hart met noten en rozen
© iStock

Hoe kun je de liefde beter laten spreken dan via muziek? De mooiste opera-aria’s gaan over de liefde, de meest romantische scenes in de film worden ondersteund door de mooiste muziek, componisten schreven hun indrukwekkendste werken voor hun grote liefdes…

Classics To Go | 28 februari 2019

Top 10 Sensuele klassieke muziek

Liefde en muziek zijn zowel in de pop als in de klassieke muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast de talloze liefdesliederen en liefdesaria’s kunnen echter ook gewone noten, zonder verklarende tekst, abstracte noten in de klassieke muziek sensueel zijn, prikkelen en gevoelens van liefde en verlangen oproepen. Een prachtige kans voor een top tien.

> Lees meer


Classics To Go | 6 juli 2018

Kijk Een liefdesliedje

Intorno All’Idol Mio van Antonio Cesti is een van die mooie, intieme Italiaanse liefdesliedjes uit de barok. Een lied waarin wind, adem en briesjes gevraagd wordt de slapende geliefde te kussen. En de versie van Nora Fischer en Marnix Dorrestein is prachtig…

> Lees meer


Classics To Go | 29 januari 2018

Snapshot Klassiek Daten

Zoekt u een partner? En lijkt het u leuk een musicus aan de haak te slaan? Dan raad ik aan eerst zorgvuldig te onderzoeken in welke richting u zou willen daten, type-technisch gezien. Hier de smakelijkste – niet persé op waarheid berustende – clichés op een rijtje.

> Lees meer


muziekblaadjes-in-hartvorm-220x220Classics To Go | 4 november 2014

Top 5 Liefdesduetten

Alle opera’s gaan over liefde. Kort door de bocht zijn het doorgaans de sopraan en de tenor die elkaar in de armen vallen en probeert de bariton hun feest te verpesten. Iets wat naarmate de operageschiedenis vordert steeds vaker lukt.

> Lees meer


violist-en-meisje-220x220Classics To Go | 8 februari 2016

Het meesterwerk Salut d’amour

Een arme muziekleraar verloofde zich in 1888 met een acht jaar oudere schrijfster. Caroline Alice Roberts droeg aan haar geliefde Edward Elgar het gedicht The Wind at Dawn op. En hij componeerde voor haar zijn Liebesgruss, een kort meesterwerk dat later beroemd werd onder de Franse titel Salut d’amour.

> Lees meer


butterfly-steekt-zichzelf-220x220Classics To Go | 4 december 2014

Operastrip Madama Butterfly

Een dramatisch verhaal over liefde, loyaliteit, verraad en eer. Deze tragische opera is een van Puccini’s grootste hits en is de basis voor de Broadway-musicalMiss Saigon, zonder de helicopters.

> Lees meer


affaire-in-geheimschrift-220x220Classics To Go | 14 oktober 2015

Sterk verhaal Affaire in geheimschrift

Vijftig jaar lang bleef de Lyrische Suite van Alban Berg een raadsel. Toen bleek het een geheime liefdesverklaring aan zijn minnares.

> Lees meer


edward-en-bella-in-twilight-220x220Christina Kenny | 10 februari 2016


Top 5 
Pianospel als verleidingstactiek

Dit 19e-eeuwse drama speelt zich af in Nieuw-Zeeland. Holly Hunter speelt Ada, een Schotse vrouw die samen met haar dochter, hun karige bezittingen en een piano uitgehuwelijkt is aan een kolonist. Ada is al vanaf haar zesde jaar stom en kan zich daarom niet in woorden uiten. Wanneer ze op het…

> Lees meer


roos-hartje-220x220Classics To Go | 11 februari 2015

Playlist Valentijn

Prachtige, superromantische muziek voor iedere gelegenheid waarbij je je liefste eens goed wilt verwennen. Kaarsen, een glas champagne, wat rozenblaadjes en het beeld is compleet…

> Luister


vincenzo-bellini-220x220Classics To Go | 15 april 2015

Sterk Verhaal De bizarre liefde van Bellini

Operacomponist Vincenzo Bellini zwoer eeuwige trouw aan zijn jeugdliefde in Napels. Hij hield zijn belofte, maar op een andere – en tragischer – manier dan hij zich had voorgesteld.

> Lees meer


Classics To Go | 23 juni 2016

Album van de week Brahms en de liefde

Gloeiende stemmen versmelten in de Liebeslieder-Walzer van Johannes Brahms, een opname van een zinderende avond in de Zwitserse Alpen bij Verbier. De magie van levende muziek, met onder meer pianist James Levine, mezzo-sopraan Magdalena Kožená en bariton Thomas Quasthoff.

> Lees meer


gebroken-hart-220x220Classics To Go | 26 juni 2015

Muziek en Liefdesverdriet

De muziekgeschiedenis staat bol van de componisten met een gebroken hart. Ze werden aan de kant gezet of hun geliefde overleed. Met hun muziek wisten ze vaak hun verdriet te verwerken, maar soms ook niet…

> Lees meer


summer-evening-romance-220x220Classics To Go | 24 augustus 2014

Playlist Summer Evening Romance

De mooiste romantische muziek waarmee je een avond samen helemaal perfect maakt. Serenades, nocturnes, strijkers en piano…melodieus en sfeervol, voor een avond vol beloften.

> Luister