Muziek en Opera: Geschiedenis en politiek

Deze opera’s zijn gebaseerd op belangrijke figuren uit de geschiedenis of hebben een serieuze politieke boodschap. Als je een operaliefhebber bent die daarvan houdt ben je in deze rubriek op de juiste plek.

lka fidelio abbadoFidelio

In de enige opera van Beethoven, daterend uit 1805, verkleedt Leonore zich als een man, Fidelio, om haar echtgenoot te redden van politieke gevangenschap en een zekere dood. De grote centrale thema’s zijn echtelijke liefde en bevrijding van tirannie.


don carlosDon Carlos

Verdi’s opera uit 1867 bestaat uit vijf akten en wordt in het Frans of Italiaans (Don Carlo) gezongen. De opera is gebaseerd op Friedrich Schillers gelijknamige historische toneelstuk en speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Frankrijk en Spanje. De hoofdpersoon Don Carlos is de zoon van Koning Filips II en komt in opstand tegen zijn vader.

Tip
Het meest bekend zijn O, don fatale en O Carlo, ascolta!… lo morro.


godunovBoris Godoenov

Moessorgski’s enige voltooide opera (1874) vertelt het verhaal van de historische figuur Boris Godoenov, de onwillige tsaar van Rusland aan het eind van de 16e eeuw, en de strijd tussen het Russische en het Poolse volk. Godoenov wordt geconfronteerd met zijn eigen duistere verleden en de beproevingen en eenzaamheid van macht.

Tip
Luister naar de Kroningsscene en De dood van Boris.


lka nixonNixon in China

Deze opera is John Adams’ interpretatie van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Richard Nixon en Mao Zedong in China in 1972. Ook Henry Kissinger komt in de opera voor, en bijvoorbeeld een aria ter ere van het nieuws.

Tip
Begin met The Maos Dance.

 


opera 220Muziek en Opera


glass animatie 220Lees en luister ook