Muziek en Opera: Psychologische thrillers

Deze opera’s zijn op muzikaal vlak een stuk uitdagender. Maar als huiveringwekkende thrillers en enge drama’s echt iets voor jou zijn, dan vind je hier wat je zoekt.

lka salomeSalomé

Salomé is een schokkende opera uit 1905 van Richard Strauss en bestaat uit één akte. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk van Oscar Wilde. De tiener Salomé verlangt hevig naar de profeet Jokanaan (Johannes de Doper). Haar stiefvader Herodes dwingt haar voor hem te dansen – de Dans van de zeven sluiers – en in ruil daarvoor eist zij het hoofd van de profeet.

Tip
Luister naar de Dans van de zeven sluiers.


bluebeards castleHertog Blauwbaards burcht

In Bartóks opera uit 1918 beantwoordt hertog Blauwbaard de vragen van zijn vrouw. Wat zit er achter deze gesloten deuren? Kunnen we de deuren openen om licht in dit duistere kasteel te laten vallen? Een voor een openen de deuren en onthullen de verschrikkingen van Blauwbaards geheime verleden.

Tip
Begin met het stuk De vijfde deur.


lka wozzeck luluWozzeck

Wozzeck werd voor het eerst uitgevoerd in 1925. Bergs angstaanjagende opera vertelt het verhaal van de arme en instabiele soldaat Wozzeck.
Deze wordt gekweld door de dokter, de hoofdman, de tramboer-maître en jaloers gemaakt door zijn geliefde Marie, met een fatale afloop.

Tip
Begin gewoon met de eerste akte en laat je meenemen door het verhaal.


opera 220Muziek en Opera


rigolettoLees en luister ook