Muziek en Opera: Bedkwartet

Plezier en klucht hebben de overhand in deze vaak komische verhalen. De opera’s bevatten muziek die je zult herkennen, dus dit is een goede rubriek om mee te beginnen.

lka barbiere bartoliDe barbier van Sevilla (Il barbiere di Siviglia)

Gioacchino Rossini’s sprankelende komedie uit 1816, gebaseerd op de eerste van de Figaro-toneelstukken van Beaumarchais, is een van de meest uitgevoerde opera’s ter wereld. De pittige en grappige heldin Rosina steelt de show.

Tip
Je zult Largo al factotum en Una voce poco fa vast herkennen.

 


lka nozze yannickFigaro’s bruiloft (Le nozze di Figaro)

Mozarts opera uit 1786 heeft als ondertitel Dag vol dwaasheid. Lorenzo da Ponte schreef het libretto. Het verhaal van deze opera is een vervolg op dat van De barbier van Sevilla. Je maakt kennis met menselijke zwakte en de zoektocht naar liefde.

Tip
Bekend zijn Voi che sapete en Non piu anrai.

 


l´elisir d´amoreHet liefdeselixer (L’elisir d’amore)

De zoete, romantische komedie van Donizetti uit 1832 vertelt het verhaal van de eenvoudige boer Nemorino. Deze denkt dat hij een liefdesdrankje koopt, maar uiteindelijk zit hij opgescheept met flessen goedkope drank. Toch is hij degene die aan het eind het laatst lacht.

Tip
Una furtiva lagrima is de meest beroemde aria.

 


fledermausDe vleermuis (Die Fledermaus)

Een klucht uit 1875 vol walsen en onvergetelijke melodieën van Johan Strauss II. Deze Weense operette is het ultieme verhaal van slecht gedrag en huwelijkse ontrouw.

Tip
De ouverture zul je vast herkennen. Of begin met Mein Herr Marquis (lachlied).

 


opera 220Muziek en Opera


marriage-of-figaro-446x446Lees en luister ook