Muziek en Opera: Literatuur en kunst

Als je van de klassieken en van Shakespeare houdt en je voorkeur uitgaat naar opera’s met een traditionele verhaallijn, dan zijn deze op literatuur geïnspireerde werken perfect voor jou.

FalstaffFalstaff

Verdi liet zich inspireren door William Shakespeare. Hij schreef de muziek voor de opera Macbeth al vroeg in zijn carrière, componeerde Othello, en ook Falstaff, die wordt beschouwd als zijn vrolijkste opera, is met de ‘dikke ridder’ en de vrolijke vrouwtjes van Windsor gebaseerd op karakters van Shakespeare.

Tip
Je kunt het beste beginnen met met Sul fil d’un soffio etesio.


eugene oneginJevgeni Onegin

Tsjaikovski’s versie van Poesjkins roman richt zich op de hopeloze, jeugdige passie van Tatjana. In de beroemde briefscène stort ze haar hart uit bij Onegin, om daarna te worden afgewezen. Uiteindelijk beantwoordt hij haar liefde, maar het is te laat.

Tip
De aria Tatjana’s briefscène en Lensky’s Aria zullen je misschien bekend in de oren klinken.


lka gergiev prokofievOorlog en Vrede

Prokofjev bereikte het schijnbaar onmogelijke door van Tolstoy’s epische roman een tweedelige opera te maken. Deze werd voor het eerst in zijn geheel uitgevoerd in 1946, nadat op aandringen van de Sovjet-Unie de oorlogsscenes van heldhaftiger (mars)muziek voorzien waren. Het is een immens werk, met meer dan 70 karakters.

Tip
Begin met de eerste akte, scène 2.


lka rake's progressThe Rake’s Progress

Stravinsky en zijn librettisten WH Auden en Chester Kallman namen Hogarth’s reeks schilderijen (1733-1735) als uitgangspunt voor deze opera uit 1951. Tom Rakewell verlaat de lieve Anne Truelove in zijn zoektocht naar plezier en rijkdom, ontmoet de Duivel (Nick Shadow) en eindigt in het gekkenhuis Bedlam.

Tip
Begin met Gently Little boat.


opera 220Muziek en Opera


shakespeare 220Lees en luister ook