Muziek en Opera: Mythe, magie en folklore

Opera is van oudsher gericht op bovennatuurlijke thema’s. Hier zijn een paar fantasierijke verhalen over koningen, goden en tovenaars die het zeker waard zijn om te leren kennen.

lka orfeo monteverdiL’Orfeo

Monteverdi’s werk uit 1607 is een van de vroegste opera’s die bewaard is gebleven. De opera vertelt het verhaal van de Griekse halfgod Orpheus, die afdaalt naar de onderwereld in de hoop zijn vrouw Euridice terug te krijgen.

Tip
Het stuk Chi ne consola ahi lassi? is goed om mee te beginnen.

 


lka zauberfloteDie Zauberflöte

Mozarts mythe uit 1791 is een zoektocht naar waarheid en wijsheid – met de vogelvanger Papageno, de Koningin van de Nacht en anderen – waarin de prins, Tamino, beschermd wordt door een toverfluit.

Tip
Je zult het stuk Der Hölle rache zeker kennen! Maar ook de aria van Papageno is heel bekend.

 


solti ring des nibelungenDer Ring des Nibelungen

Deze cyclus van Richard Wagner omvat vier samenhangende opera’s: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. Het is een in totaal 15 uur durend meesterwerk, gebaseerd op het Middelhoogduitse Nibelungenlied en de Oudnoorse Völsunga-saga. Het verhaal draait om een gulzige zoektocht naar de almachtige ring, die resulteert in een ondergang van de goden.

Tip
De Ritt der Walküren uit Die Walküre is het meest bekende stuk.


faust kanawaFaust

Gounods grand opéra uit 1859, geïnspireerd op het werk van Goethe, vertelt het verhaal van de oude filosoof Faust die zijn jeugd probeert terug te krijgen door zijn ziel te verkopen aan Mephistopheles, de duivel.

Tip
Een bekende aria is Ah! Je ris de me voir’ (Juwelenaria).

 


opera 220Muziek en Opera


muziek-en-magische-wapens-vk_220x220Lees en luister ook