Top 10 Koningin van de Nacht

Anna Siminska as Queen of the Night at the Royal Opera House
Anna Siminska als Koningin van de Nacht bij The Royal Opera House © Mark Douet

De Koningin van de Nacht uit Mozarts Die Zauberflöte is één van de bekendste personages uit de wereld van de opera. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen is haar beroemdste aria en wordt door een echte coloratuursopraan gezongen. Een stratosferische F6 is een noot waaraan je nauwelijks kunt denken zo hoog, laat staan dat je hem kunt zingen. Om deze aria tot een goed einde te brengen dient een zangeres over een enorme hoogte, een immense vocale wendbaarheid en bovendien een grote dosis woede te beschikken! Tien Koninginnen op een rij.

1. Diana Damrau

Als je dit hele filmpje kunt bekijken zonder achter de rugleuning van de bank te schuilen, ben je dapperder dan wij zijn! De Koningin vertelt haar dochter Pamina dat ze haar zal vervloeken, tenzij die akkoord gaat met het vermoorden van Sarastro (een zogenaamd kwade tovenaar die eigenlijk heel aardig blijkt te zijn). Dit zet de keren dat je moeder je opdroeg nu eindelijk je kamer eens op te ruimen in een totaal ander perspectief…

Griezelfactor: 5/5


2. Patricia Petibon

Deze Koningin heeft geen kostuum nodig om je de angstrillingen over de rug te jagen. Zelfs in de opnamestudio leeft ze zich zo erg in, dat je haren er recht van overeind gaan staan. En die hoge noten? Fantastisch.

Griezelfactor: 4/5


3. Cristina Deutekom

IJzingwekkend, dat is het eerste woord dat bij je opkomt als je deze Koningin tegen haar dochter te keer ziet gaan. De boodschap komt in alle ijzige kilte des te duidelijker aan. Op de schaal van virtuositeit scoort ze in ieder geval een dikke 10, en dat zonder een spier te vertrekken!

Griezelfactor: 4/5


4. Natalie Dessay

Schijnbaar had Natalie Dessay enige reserve toen haar gevraagd werd de rol van Koningin van de Nacht op zich te nemen. Ze kon zichzelf moeilijk voorstellen in een dergelijke rol. Maar ze werd overgehaald door een regisseur die haar voorstelde de rol als een soort zusterfiguur van Pamina te benaderen. Wel een boosaardige zuster!

Griezelfactor: 3/5


5. Erika Miklósa

Erika neemt haar verantwoordelijkheid om je met deze rol doodsangst aan te jagen zeer serieus. Deze live-uitvoering is wat dat betreft een echte game changer, bekijk hem helemaal als je durft! Bij Erika’s exit op 2’40” zit je ongetwijfeld inmiddels te bibberen op je stoel.

Griezelfactor: 4/5


6. Jacques Imbrailo

Mijn hemel, time flies! Inmiddels is Jacques een gerenommeerde bariton die het operapubliek in vervoering brengt, maar in de vroege jaren 1990 tourde hij met het Drakenburger Jongenskoor uit zijn geboorteland Zuid-Afrika. Hij zet hier weliswaar een volleerde prestatie neer, maar door die brave bloes lukt het toch echt niet om bang van hem te worden.

Griezelfactor: 2/5


7. Robin Schlotz

We kunnen niet echt precies zeggen waarom deze uitvoering zo goed is, maar op de een of andere manier is hij dat. Met uitgestreken gezicht, zijn lederhosen aan, zorgt Robin dat het helemaal in orde komt met die angstaanjagendheid.

Griezelfactor: 3/5


8. Anoniem achtjarig meisje

Hier zijn geen woorden voor.

Griezelfactor: 5/5


9. Diana Damrau / anonieme marmot

Goodbye geitenvideo’s, lang leve de marmot!

Griezelfactor: 1/5


10. Florence Foster Jenkins

Om voor de hand liggende redenen zijn er geen videobeelden van Florence Foster Jenkins (1868-1944) terwijl ze de aria zingt die toch wel als haar ‘signature piece’ kan worden beschouwd. Toch kunnen we haar opname in dit rijtje niet buiten beschouwing laten. Het kan niet anders dan dat deze aria ook voorkomt in beide grote films over het leven van ‘de slechtste zangeres aller tijden’ die in 2016 uitkwamen. In de ene film wordt de hoofdrol gespeeld door Meryl Streep en in de andere door Joyce DiDonato.

Griezelfactor 5/5


FFJ VKLees en luister ook