Muziek en De dood

© iStock

De dood als thema is overal in de muziekgeschiedenis terug te vinden. Door de eeuwen heen zijn er talloze Requiems geschreven om de overledenen te begeleiden naar het paradijs. We zetten tien componisten die tragisch en bizar aan hun einde kwamen op een rij. Luister naar de Top 10 Begrafenismarsen, lees meer over de Passionen van Johann Sebastian Bach, of verdiep je in alle moordlustige verhalen die een rol spelen in de wereld van de opera…!

220x220Classics To Go | 28 april 2015

Het meesterwerk Mozarts Requiem

Een Requiem is per definitie een mysterieus werk, want het gaat over een reis waarvan we de bestemming niet kennen: de dood. Die van Mozart is de beroemdste en meest raadselachtige.

> Lees meer


stabatJoost Galema | 18 februari 2015

Focus Stabat Mater

De lijdenstijd is begonnen. En een van de meest aangrijpende gedichten daarover is het mysterieuze Stabat Mater, over de moeder Maria die toeziet hoe haar zoon sterft. Honderden componisten van vroeger tot nu zetten het op muziek.

> Lees meer


bmarsClassics To Go | 10 juni 2015

Top 10 Begrafenismarsen

Mozart schreef als grap voor zijn favoriete leerling een begrafenismars voor ‘Maestro Contrapunto’. Geen begrafenis zonder muziek. Daarom maakten veel componisten een Marche funèbre. Tien op een rij.

> Lees meer


mw-faure-requiem-vk_220x220Classics To Go | 16 september 2015

Het meesterwerk Requiem van Fauré

Componist Gabriel Fauré zag de dood niet als een pijnlijk einde, maar als een bevrijding. En die levenshouding komt naar voren zijn Requiem. ‘Let op mijn woorden’, zei hij. ‘Dit werk gaat mij beroemd maken.’ En dat deed het.

> Lees meer


top 10Classics To Go | 28 juli 2015

Top 10 Een vreemde dood

Niet iedereen blaast bejaard en der dagen moe zijn laatste adem uit in bed. Sommige componisten kwamen tragisch of bizar aan hun einde. Van een moorddadig insect en een fatale sigaar tot de dood door dirigeerstok en boekenkast.

> Lees meer


vergelijking brahmsClassics To Go | 18 november 2015

De vergelijking Brahms Requiem

Johannes Brahms was er helder over: hij schreef Ein Deutsches Requiem niet voor de doden, maar voor de levenden. Hij wilde dat zijn noten dienden als troost.

> Lees meer


matthausClassics To Go | 11 maart 2015

Het meesterwerk Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion is voor vrijwel iedere luisteraar een diepgaande ervaring. ‘Daarin bereikt Bach zijn artistieke top’, vindt dirigent Ton Koopman.

> Lees meer


johannesGuido van Oorschot | 24 maart 2015

De vergelijking Bachs Johannes-Passion

Geboorte en dood zijn de raadsels van het mensenleven. Niet gek dat elke religie er rituelen aan wijdt. Christenen vieren met Kerstmis de geboorte van Jezus. Met Pasen staan ze stil bij zijn dood en opstanding. Het verhaal over de kruisiging van Jezus van Nazareth wordt in vier bijbelboeken verteld…

> Lees meer


consolationClassics To Go | 30 september 2014

Playlist Troost

Troostende muziek voor de momenten waarop dat nodig is. Een muzikale arm om je schouders. Ontroerende, melancholieke, maar vooral heel mooie muziek van Bach, Barber, Pergolesi, Bloch en anderen.

> Luister


requiemClassics To Go | 1 april 2015

Playlist Requiem

Door de eeuwen heen hebben talloze componisten de tekst van de dodenmis gebruikt als inspiratie voor het schrijven van indrukwekkende muziek. Het Requiem van Mozart en dat van Fauré zijn misschien wel het meest bekend. Maar ken je het Requiem van Zeisl, Howells, Schnittke of Rautavaara?

> Luister


rigolettoClassics To Go | 18 november 2015

Operastrip Rigoletto

Als de hoofdrol een nar is, ben je al snel geneigd te denken dat het om een komische opera gaat. Maar Rigoletto is een grimmig en tragisch verhaal over hartstocht, wraak en het ultieme offer.

> Lees meer


muziekmoordClassics To Go | 3 februari 2015

Sterk verhaal Muziek voorkomt moord

Zo godsdienstig als zijn muziek kon zijn, zo donker waren de aardse zaken van de Italiaanse componist Alessandro Stradella…

> Lees meer