Top 5 Liefdesduetten

muziekblaadjes in hartvorm
© iStock

Alle opera’s gaan over liefde. Kort door de bocht zijn het doorgaans de sopraan en de tenor die elkaar in de armen vallen en probeert de bariton hun feest te verpesten. Iets wat naarmate de operageschiedenis vordert steeds vaker lukt. Vijf mooie duetten, waarin de liefde bezongen wordt.

Claudio Monteverdi – Pur ti miro uit L’incoronazione di Poppea (1642)

De Romeinse keizer Nero schuift zijn vrouw opzij voor golddigger Poppea. En aan het slot bezingen zij hun liefde. ‘Ik staar naar je, ik verdrink in je, ik omhels je, ik slinger mijn armen om je heen.’ Het eerste liefdesduet uit de operageschiedenis, is meteen ook het mooiste. Stemmen en muziek versmelten met elkaar.


Giacomo Puccini – Vogliatemi bene uit Madama Butterfly (1904)

De Amerikaanse luitenant Pinkerton trouwt met de Japanse geisha Butterfly. Voor haar is hij de grote liefde, voor hem is zij een tijdelijk speeltje, want hij zal terugkeren naar huis. Maar toch… in de huwelijksnacht, in de tuin, onder de sterrenhemel krijgt de liefde Pinkerton nog even goed te pakken.


Wolfgang Amadeus Mozart – La ci darem la mano uit Don Giovanni (1787)

Het verloofde boerenmeisje Zerlina weet wel dat de adellijke rokkenjager Don Giovanni geen nobele bedoelingen met haar heeft. Maar in het recitatief voor het duet, weet de verleider haar al helemaal in te pakken met zijn zoete woorden. Met dit  ‘La ci darem la mano’ – geef me je hand – lijkt hij de kroon op zijn versierderswerk te zetten.


Giuseppe Verdi – Un di felice, etera uit La Traviata (1853)

Een lichtekooi en een romantische ziel, dat kan niet goed gaan. Toch vinden ze elkaar in La Traviata. De naïeve Alfredo aanbidt al een jaar van afstand de courtisane Violetta. Hij denkt dat de liefde ‘de hartslag van het universum’ is, zij daarentegen wil alleen doelloos van het ene plezier naar het andere huppelen. Maar wanneer Violetta, dankzij Alfredo, in echte liefde gaat geloven, beginnen de problemen.


Charles Gounod – Va! je t’ai pardonné & Roméo! qu’as-tu donc? uit Roméo et Juliette (1867)

Het beroemdste liefdespaar mag uiteraard niet ontbreken bij de duetten: Romeo en Julia. Shakespeare’s fatale liefde tussen twee tieners uit Verona, wier families verwikkeld zijn in een bloedige vete, inspireerde tal van componisten: Tsjaikovski, Prokofjev, Berlioz, Bellini, Kabalevski, Rota, Bernstein en Gounod. Aan het begin van het vierde bedrijf zoekt Romeo Julia op in haar kamer. Hij is verbannen, want in een duel heeft hij Julia’s broer gedood. Romeo hoort de merel die de morgen aankondigt, en hun afscheid. Nee, zegt Julia, het is de nachtegaal, die onze liefde bezingt. Even later zijn de rollen omgekeerd: zij hoort de merel, hij de nachtegaal. Maar het afscheid is onvermijdelijk.


heartbreak-playlist_shutterstock_196103672-_credit_zimmytws_446x446_220x220Lees en luister ook