Top 8 Gitaarhelden

De 20e eeuw was de eeuw van de gitaar. Meestergitaristen breidden niet alleen de virtuoze mogelijkheden van het instrument uit, maar ontdekten ook nieuwe klankkleuren. Deze acht gitaarhelden uit de jazz, flamenco en klassieke muziek zijn onmisbaar geweest voor het instrument.

Segovia_goedAndrés Segovia (1893-1987)

Segovia deed meer dan wie dan ook voor de emancipatie van de gitaar als serieus instrument binnen het klassieke repertoire. Zo bewerkte de autodidact Bach’s beroemde Chaconne voor gitaar, ontdekte hij vergeten werken van de Spaanse componisten Sor en Tárrega en inspireerde hij componisten als Rodrigo en Villa-Lobos tot het schrijven gitaarcomposities. Segovia’s innovaties, zoals het gebruik van nylonsnaren en het tokkelen met de nagels, legden daarnaast de basis voor de hedendaagse klassieke gitaartechniek.

Aanbevolen opname


Bream_goedJulian Bream (1933-)

De in Battersea (Zuid-Londen) geboren Julian Bream was de eerste Britse klassieke gitaarvirtuoos. In zijn tijd kon er echter nog geen gitaar gestudeerd worden aan het conservatorium. Daarom richtte Bream zich in zijn studietijd aan het Royal College of Music op de cello en piano. Maar zijn liefde voor de gitaar was te groot: hij volgde zijn hart en maakte zijn droom waar. Hij inspireerde componisten als Benjamin Britten, Tippett, Malcolm Arnold en William Walton om voor de gitaar componeren.

Aanbevolen opname


Williams_goedJohn Williams (1941-)

De Australische gitarist John Williams staat vooral bekend om zijn moeiteloze techniek en rustige, integere speelstijl. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, die jazz-gitarist was. Later verhuisde het gezin naar Europa, zodat John les kon nemen bij Andrés Segovia. Hij studeerde piano aan de Royal College of Music in Londen. Na zijn afstuderen zette hij daar de opleiding tot klassiek gitarist op. Als muzikale avonturier heeft Williams tijdens zijn carrière alle stijlen geprobeerd: van Bach tot wereld muziek en rock. Daarnaast schreef hij zelfs filmmuziek.

Aanbevolen opname


Pena_goedPaco Peña (1942-)

Als geboren en getogen Andalusiër wordt Paco Peña gezien als de belangrijkste flamenco-gitarist ter wereld. Zijn Londense debuut in 1967 zorgde voor een ware flamenco-hype, waardoor gitaristen als John Williams en Jimi Hendrix graag met hem wilde samenwerken. Peña was daarnaast ook actief als componist. Zijn Misa Flamenca en Requiem voor de Aarde zijn bewijzen van zijn veelzijdige talent.

Aanbevolen opname

 


Romero_goedPepe Romero (1944-)

Als middelste kind van zangeres/actrice Angelita Romero en gitarist/componist Celedonio Romero zit gitaarmuziek in het DNA van Pepe Romero. Naast zijn liefde voor de klassieke gitaar bezit Romero ook een passie voor flamenco. Samen met zijn vader en twee broers – alledrie ook virtuoze gitaristen – vormt Pepe het gitaarkwartet The Romeros. Hij maakte meer dan zestig albums en talloze componisten, waaronder Joaquín Rodrigo, schreven muziek voor hem.

Aanbevolen opname


Lucia_goedPaco de Lucía (1947-2014)

Paco de Lucía wordt wel eens de ‘profeet van de nieuwe flamenco’ genoemd. De Spaanse gitarist fuseert namelijk traditionele Andalusische flamenco met allerlei ingewikkelde harmonieën en razendsnelle toonladders. Paco begon al op zijn 11e te experimenteren met deze stijl en heeft deze sindsdien geperfiectioneerd. Ook zijn zeer virtuoze techniek heeft hem bekend gemaakt. Niet voor niets noemde Eric Clapton hem ‘een titaan in de flamenco-wereld’.

Aanbevolen opname


Reinhard_goedDjango Reinhardt (1910-1953)

Django Reinhardt was de koning van de gypsy-jazz. Omdat zijn ringvinger en pink van zijn linkerhand na een brand verlamd raakten, speelde hij slechts met zijn wijs- en middelvinger. Dat weerhield hem er echter niet van om zijn eigen jazz-stijl te ontwikkelen. Samen met violist Stéphane Grapelli vormde hij het Quintette du Hot Club de France. Samen schreven ze nummers als Nuages, Djangology en Daphne, composities die vandaag de dag tot jazz-standards zijn verheven.

Aanbevolen opname


Pass_goedJoe Pass (1929-1994)

Joe Pass was een Amerikaans-Italiaanse jazzgitarist die bekend stond om zijn virtuoze techniek en bijzondere timing. Joseph Passalacqua, de echte naam van Joe Pass, begon al op 14-jarige leeftijd met gitaar spelen. Bijzonder was zijn techniek tijdens zijn solo’s, dan speelde Joe namelijk als een klassieke gitarist zonder plectrum. Tijdens zijn carriere werkte hij samen met iconen als Ella Fitzgerald, Oscar Peterson en Duke Ellington, waardoor Pass diep met de jazzwereld verbonden was.

Aanbevolen opname


Aanbevolen opnamen

lka milos aranjuez

pl gitaristen gitaarpl gitaristen gitaar 2


 het-meesterwerk-aranjuez-vk_220x220 (1)Lees en luister ook