Muziek en Dieren

© Disney / Fantasia 2000

Dieren zijn net mensen en in veel kinderverhalen zijn ze onze beste vrienden. Ook in de muziek symboliseren ze de mensenwereld en veel componisten lieten zich door hen inspireren.

Classics To Go | 18 december 2014

Kinderklassiek Fantasia

‘Er schuilt een geweldige kracht in muziek’, zei Walt Disney, de vader van de tekenfilm. ‘Elke cartoon verveelt als we hem alleen zien, maar muziek brengt hem tot leven, zoals niets anders dat kan.’

> Lees meer


Classics To Go | 10 mei 2017

Top 10 Muzikale vogels

Veel componisten hebben een uitgesproken liefde voor de natuur, terug te horen in talloze composities. Met name vogels en hun gezang blijken voor velen een onuitputtelijke inspiratiebron. Tien zangerige composities op een rij.

> Lees meer


Classics To Go | 9 mei 2016

Fotoalbum Componisten met hun dieren

Veel componisten waren dol op hun huisdier. Er zijn talloze kiekjes te vinden waarop ze te zien zijn met hun geliefde hond, kat of zelfs big. We verzamelden een flink aantal foto’s!

> Kijk


Classics To Go | 20 maart 2017

Het meesterwerk Het Carnaval der dieren

Het is veelzeggend dat componist Camille Saint-Saëns de publicatie van zijn Carnaval des Animaux verbood. Hij schreef het puur voor zichzelf en een selecte groep vrienden en achtte het ongeschikt voor het concertpodium. De compositie zit vol met muzikale grapjes waarin Saint-Saëns zijn collega’s op de hak neemt.

> Lees meer


Classics To Go | 20 november 2014

Sterk verhaal De hond van Bruckner

De beroemde violist Fritz Kreisler studeerde in Wenen bij componist Anton Bruckner. Hij herinnerde zich de vette hond Mops, die zijn leermeester erop nahield…

> Lees meer


Classics To Go | 1 maart 2018

Muziek en Katten

Ondanks haar trotse en op het oog soms onverschillige karakter, is de kat al eeuwen een grote mensenvriend. Niet verwonderlijk dus, dat in de klassieke muziekgeschiedenis diverse componisten te vinden zijn die geïnspireerd raakten door hun geliefde huisdier.

> Lees meer


Classics To Go | 19 mei 2016

Kijk Aquarium

Pianist Thomas Enhco en percussioniste Vassilena Serafimova vormen een grensverleggend duo. Hun muzikale stijl is luchtig en energiek en ze maken gebruik van hedendaagse invloeden en improvisatie. In deze video brengen ze op een bijzondere manier een bewerking van het Aquarium uit Le Carnaval des Animaux van Saint-Saëns ten gehore.

> Kijk


Classics To Go | 5 augustus 2015

Kinderklassiek Muzikale dieren

Dieren zijn net mensen en in veel kinderverhalen zijn ze onze beste vrienden. Ook in de muziek symboliseren ze de mensenwereld .

> Lees meer


Classics To Go | 11 november 2015

Kinderklassiek Peter en de Wolf 2.0

Giants Are Small, reuzen zijn klein, is een mooie naam voor een mediabedrijf dat het beeld van vroeger in een eigentijdse vorm wil laten voortleven. Deze New Yorkse onderneming bedacht een 21ste-eeuwse versie van Prokofjevs Peter en de Wolf, die zich afspeelt in Hollywood, in het hart van de amusementsindustrie.

> Lees meer


Classics To Go | 26 juli 2018

Playlist Muzikale dierentuin

Het kwaken van kikkers, de roep van de koekoek en de nachtegaal, zoemende hommels, kakelende kippen, katten, honden, een leeuw, een wolf en een koe: het is maar een klein gedeelte van de dieren die je in dee playlist terugvindt.

> Luister


Classics To Go | 11 maart 2015

Focus Kattenklanken

Katten houden wel van mensen, maar niet van hun muziek, ontdekten wetenschappers. Zij onderzochten waar de dieren dan wel graag naar luisteren.

> Lees meer


Classics To Go | 24 maart 2017

Album van de week Het Carnaval der dieren

Na Mozarts eindeloos mooie melodieën en operateske pianoduetten verkennen de broers Lucas en Arthur Jussen op hun nieuwe album ritmes en kleuren in de muziek, bij Saint-Saëns, Poulenc en Say.

> Lees meer