Focus Kattenklanken

Luisterende kat
© iStock

Katten houden wel van mensen, maar niet van hun muziek, ontdekten wetenschappers. Zij onderzochten waar de dieren dan wel graag naar luisteren.

Stemgeluid kat ligt ongeveer octaaf hoger dan dat van de mens

Om te kijken op welke muziek de dieren reageren ontwikkelden twee Amerikaanse universiteiten, die van Wisconsin en Maryland, composities gericht op katten. ‘We stemden de frequentie van de muziek af op hun natuurlijke stemgeluid’, zegt onderzoeker Charles Snowdon, ‘die ongeveer een octaaf of meer hoger ligt dan die van de mens.’
In klassieke muziek vertegenwoordigt de baslijn doorgaans de hartslag, in hun composities voor katten zochten de wetenschappers naar tempi die voor de katten natuurlijk aanvoelen, zoals het spinnen als ze tevreden zijn en het zuigen aan de tepel. ‘En omdat katten glijdende frequenties gebruiken in hun gemiauw kent hun muziek ook meer glijdende noten’, legt Snowdon uit.

Meesterwerken Bach en Fauré konden de katten niet bekoren

De onderzoekers lieten 47 huiskatten hun composities horen en twee klassieke stukken: de Air uit de Derde Orkestsuite van Johann Sebastian Bach en de Elegie van Gabriel Fauré. De katten lieten de menselijke werken voor wat ze waren, maar het horen van de kattenmuziek wond ze op, de dieren liepen naar de luidsprekers en wreven er met hun reukklieren langs, wat betekent dat ze de boxen wilden claimen. Het onderzoek kan leiden tot methoden om katten te kalmeren in asielen, op logeeradressen of bij dierenartsen. ‘Onze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe en passende manieren om muziek te gebruiken bij de omgang met dieren’, vinden de onderzoekers.

Onderzoekers gaan verder met andere diersoorten

Behalve de therapeutische werking biedt de studie ook inzicht in de muziek van de diersoorten. Mede-onderzoeker David Teie bewees ook al eerder dat Zuid-Amerikaanse zijdeaapjes ook anders reageren op muziek die speciaal voor hun is geschreven, dan op menselijke tonen. De wetenschappers hopen dat hun werk een methodiek biedt om meer composities te maken voor andere diersoorten. ‘Over een eeuw is dat misschien zo normaal dat we jongeren zullen moeten leren dat muziek vroeger alleen voor mensen was.’


bachLees en luister ook