Album van de week Enchanted Isle

Een hedendaagse ode aan Schotland en Ierland en een viering van een eeuwenlange volksmuziektraditie. Dat is Enchanted Isle van het Engelse gezelschap VOCES8. Het onberispelijk zingende octet maakt er een schitterende klankreis van, die doet verlangen naar de Schotse heuvels en de Ierse kust.

Diepgewortelde traditionals

Een paar lage mannenstemmen en meteen daaroverheen wat loepzuivere sopranen. Geen tekst. Ze zetten enkel de toon voor een melancholische cello die de melodie van de traditional Soay, genoemd naar een klein eilandje dat deel uit maakt van het Schotse Saint Kilda. Hoewel de cello van Matthew Sharp, die nog een paar keer terugkeert op de plaat, de boventoon blijft voeren zorgt het arrangement van componiste Rebecca Dale aan het slot voor een mooie dramatische cadens. Direct daarna klinkt het thema uit de Engelse miniserie Harry’s Game dat in de jaren tachtig van de twintigste eeuw de doorbraak betekende van de Ierse folkband Clannad. De toon is gezet.
VOCES8 schakelt op Enchanted Isle moeiteloos van diepgewortelde traditionals zoals Danny Boy en My luve is like a red, red rose naar hedendaagse film- en tv-hits als May it be, de prachtige Enya-song die werd gebruikt in Lord of the Rings, en The rains of Castamere uit Game of Thrones en moderne werken op traditionele leest van onder anderen Thomas Adès en John Tavener.

Verbluffende zangkwaliteit

De rode draad bij al deze songs is niet alleen de mystieke sfeer van Schotland en Ierland, maar vooral de verbluffende zangkwaliteit van de acht Britse vocalisten. Zowel met hulp van een cello of een basfluit, als ook geheel a capella, het handelsmerk van VOCES8, zingen ze zo hemels zuiver dat het geloof in engelen met elke track toeneemt. Luister naar May it be, of beter nog, het Agnus Dei op de melodie van het beroemde Adagio van Samuel Barber (let vooral op de ijselijk hoge maar o zo prachtige sopraan) en raak complete verkocht.
VOCES8 is de laatste jaren met stip gestegen op de ladder van internationale vocale ensembles die er werkelijk toe doen. Het in 2005 opgerichte ensemble wist van meet af aan te verbluffen met perfecte samenzang, maar bleef lange tijd onder de radar. Sinds het ensemble prachtige thematische cd’s uitbrengt op Decca, zoals Eventide (Nightscapes), Lux en het recente Winter, is het achttal dat op dit moment bestaat uit drie vrouwen en vijf mannen uitgegroeid tot een hedendaagse evenknie van het aloude Hilliard Ensemble.

Een hallucinerende eartrip

Ook Enchanted Isle kan alleen maar een verdere waardering van VOCES8 tot gevolg hebben. Niet alleen de tot een warm bad getransformeerde traditionals, ook werken als O Albion van Adès en Song for Athene van Tavener op teksten van respectievelijk William Blake en William Shakespeare passen in de uitvoering van het Engelse gezelschap naadloos in de traditie van de zeer levende en o zo herkenbare Schotse en Ierse volksmuziek.
Zo draagt elke track bij tot een ‘eartrip’ langs groene heuvels, woeste hoogten en wilde kusten en vormt de over het geheel genomen zeer kalme en meditatieve cd niet alleen een klankblik op deze inderdaad betoverende eilanden van het Verenigd Koninkrijk, maar is het ook en vooral een onderdompeling in de tover van acht stemmen met hier en daar een enkel instrument zoals een cello, een fluit of een harp, die even hallucinerend als louterend en verslavend werkt.


Aanbevolen opnamen


Lees en luister ook