Instrument Countertenor

Een countertenor is volwassen man die zingt met een hoge stem, hij heeft hetzelfde stembereik als een vrouwelijke alt. De term countertenor, of ook wel altus, wordt vooral gebruikt in de klassieke muziek, maar deze techniek van zingen komt ook binnen de popmuziek vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan Gerard Joling of Barry Gibb van de Bee Gees.

top-10-countertenoren-220x220Classics To Go | 3 maart 2015
Top 10 Countertenoren

Ze bezitten de hoogte van vrouwelijke noten en de kracht van mannelijke longen. Countertenoren groeiden uit tot nieuwe sterren aan de klassieke hemel. De Britse muziekjournaliste Anna Picard kiest haar tien favorieten.

> Lees meer


cover-fragment-caldara-fagioli-220x220Joost Galema | 31 oktober 2014
In the spotlights Franco Fagioli

Franco Fagioli groeit op in de Noord-Argentijnse stad San Miguel de Tucumán, zo’n duizend kilometer van het culturele hart Buenos Aires. En nog veel verder weg van de plekken waar mensen weten wat een countertenor is. En misschien wel daarom klinkt zijn stem als geen ander. Helder als glas.

> Lees meer


beauty-of-the-countertenor-220x220Classics To Go | 2 maart 2015
Playlist Beauty of the countertenor

Dit bijzondere stemtype komt vooral tot zijn recht in muziek uit de Renaissance en de Barok. In deze playlist vind je de mooiste en meest virtuoze stemmen van dit moment met ontroerend mooie muziek van bekende en minder bekende componisten uit die tijd. Andreas Scholl zingt onder meer muziek van Purcell en…

> Lees meer


medische-instrumenten-220x220Classics To Go | 3 maart 2015
Muziek en Castraten

De castraten waren de goden van het operatoneel in de 18de eeuw. Maar ze bestaan niet meer. Wat waren ze eigenlijk? Historica Helen Berry over twintig zaken die je altijd al wilde weten van castraten, maar niet durfde te vragen.

> Lees meer