Focus Klassiek op vinyl

Velen zullen er met nostalgie aan terug denken: de oude grammofoonplaat. Wie herinnert zich niet hoe de naald zorgvuldig op de analoge schijf werd geplaatst?

shop vinylVinyl is weer hip

Lange tijd was hij verdwenen, maar de laatste jaren verovert de lp steeds meer terrein. Jongeren vinden vinyl weer helemaal hip. Veel nieuwe albums verschijnen daarom tegenwoordig niet alleen op cd en digitaal, maar ook als vinyl. Legendarische opnamen uit de catalogus van grote platenlabels als Deutsche Grammophon, Philips en Decca worden opnieuw geperst. Voorstanders prediken een superieure, levende klank en zweren het steriele geluid van de cd af. Klopt dat? Misschien heb je je oude platenspeler nog op zolder staan of ben je inmiddels weer in het bezit van een nieuw exemplaar. Oordeel in dat geval zelf. Wij zetten in ieder geval vijf mooie nieuwe (her)uitgaven op vinyl voor je op een rij.


koop brendel bachBrendel speelt Bach

Hoewel pianist Alfred Brendel al enige jaren geleden gestopt is met het geven van concerten, zijn zijn opnames nog springlevend. Kenmerkend voor zijn spel is, dat Brendel zich altijd liet leiden door de muziek. ‘Het meesterwerk vertelt de vertolker wat hij moet doen, niet andersom’. Deze wellicht polemische aanpak heeft Brendel zowel vrienden als vijanden opgeleverd. Met zo’n uitgesproken stijl kan dat eigenlijk ook niet anders. Niemand kan echter ontkennen dat Brendel een duidelijke visie heeft.
Zijn album met interpretaties van muziek van Johann Sebastian Bach is legendarisch. Ook dit is na jaren nu weer op vinyl verkrijgbaar.


koop dvorak kersteszUit de Nieuwe Wereld

Op zoek naar een eigen Amerikaanse kunstmuziek verkende Antonín Dvořák na zijn aankomst in de VS daar het muzikale landschap. Hij vond allerlei liederen, ‘spirituals’ en dansen, waardoor hij zich liet inspireren voor zijn Negende Symfonie met als titel ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Als we Dvořák zelf mogen geloven heeft hij slechts Indianenmuziek ‘vertaald’ voor het orkest. Met deze unieke opname van het London Symphony Orchestra onder leiding van de Hongaarse dirigent István Kertész komen twee culturen, de Slavische en die van de Nieuwe Wereld, samen en kunnen we ons even verplaatsen in Dvořáks perceptie van Amerika.


koop richter sleepMuziek om mee in te slapen

Gelukkig staat niet de volledige versie van de compositie Sleep van Max Richter op dit album. Voor het ruim acht uur durende stuk zou één plaat namelijk zeker niet genoeg zijn! Deze verkorte versie blijft echter betoverend. Vooral door het directe, heldere geluid van het vinyl raken we in een meditatieve staat. En dat is precies de bedoeling van dit werk: ermee in slaap vallen en er mooie dromen bij hebben. Niet voor niets wijdde Richter de compositie aan ‘dat wonderlijke deel van ons leven, een toestand van schijndood, een bestaan tussen zijn en niet-zijn.’


koop janine vivaldiDe ‘Queen of the downloads’ ook op vinyl

In dit rijtje mag Janine Jansen natuurlijk niet ontbreken. Vooral niet met haar sprankelende en fonkelende opname van Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Deze opname prijkt al jaren bovenaan alle lijstjes als het gaat om meest gedownloade klassieke muziek. Op vinyl kan het echter nog gevaarlijk worden, wellicht springt de naald wel van de plaat door Janine Jansens enthousiasme! Ze blaast Vivaldi’s meesterwerk met verve nieuw leven in, of je de opname nu analoog of digitaal beluistert. Dit is de Janine zoals we haar kennen.


koop verismo netrebkoHeldere hoogten en duistere diepten

Hoe beter te luisteren naar Anna Netrebko’s machtige stem dan op deze haarscherpe lp? Op haar album Verismo verkent de sopraan aria’s van Giacomo Puccini en andere veristische componisten. In dit type opera leven de personages niet in de Klassieke Oudheid, zoals voorheen het geval was, maar juist in het hier en nu. Dat resulteert in realistische en soms schokkende verhalen, waarin een ‘happy end’ vaak ver te zoeken is. De aria’s in zulke opera’s krijgen daarmee een veel zwaardere lading. En laat Anna Netrebko daarin nou precies gespecialiseerd zijn.


 sl-brendel-vkLees en luister ook