Album van de week David Fray

cover Fray Schubert

De Franse pianist David Fray laat zijn verbeeldingskracht eindeloos stromen in Schuberts muziek. Het ene moment dromerig, het andere bruisend.

‘Ik wil de piano laten spreken en zingen’

De jonge Franse pianist David Fray wordt wel eens vergeleken met de roemruchte Canadees Glenn Gould. Niet vanwege zijn spel, maar omdat hij wat uiterlijke gedragingen met zijn grote voorganger gemeen heeft. Om te beginnen zit hij niet op een pianokruk, maar op een stoel met een rugleuning, en in een gebogen houding, het gezicht zwevend boven de toetsen, die ook karakteristiek was voor Gould. Maar de tonen van Fray vloeien meer, waar Gould vooral uitblonken in het laten horen van de architectuur van de muziek. Bij de Canadees kwamen de zanglijnen uit zijn mond – hij neuriede altijd met de stukken mee – en bij Fray stromen die stemmen uit zijn vingers. ‘Ik wil de piano laten spreken en zingen’, zegt de 33-jarige Fransman.

De Fantasie vierhandig bruist en borrelt als een frisse bergbeek

Als het gaat om zangerigheid, dan zit het op Fray’s nieuwe album Fantaisie wel goed, want niets zo lyrisch als de muziek van de liederencomponist bij uitstek Franz Schubert – ook als het instrumentale werken betreft. Vrijwel alle werken op de cd worden verbonden door het begrip fantasie, dat in deze muzikale context in Schuberts tijd stond voor zowel verbeelding als improvisatie.
Behalve de solo sonate met de ondertitel Fantasie bevat het album ook Schuberts beroemdste werk voor piano vierhandig dat dezelfde naam draagt. Fray speelt het stuk met zijn landgenoot en leraar Jacques Rouvier, die aan het Parijse conservatorium ook sterren als Hélène Grimaud en Arcadi Volodos onder zijn hoede had. Na de dromerige en bespiegelende stroom van de Pianosonate, borrelt en bruist deze Fantasie als een frisse bergbeek.
Fray toont andermaal de vele verschillende gezichten van zijn talent. Zijn spel is onweerstaanbaar. Als luisteraar laat je je graag meedrijven op de getijden van zijn vertolkingen, die van een eindeloze verbeeldingskracht lijken.


sokolovLees en luister ook