Muziek en Pianoles

kinderhanden op piano
iStock © mikdam

Geen instrument is zo populair als de piano en voor geen instrument is zoveel gecomponeerd. Voor iedereen die zich (opnieuw) wil laten inspireren, les heeft of wil nemen en op zoek is naar mooi repertoire: we zetten meer dan 100 goed speelbare stukken voor je op een rij.

piano-illustratie-220x220Melanie Spanswick | 28 juni 2015

Top 10 Pianostukken voor beginners

Voor geen enkel instrument is zo veel muziek geschreven als voor de piano. Maar waarmee begin je als beginner? Klassiek pianiste en docente Melanie Spanswick suggereert tien stukken, verdeeld over drie eeuwen, die niet al te veel nare verrassingen herbergen voor de beginnende pianist en zijn buren.

> Lees meer


pianotoetsen-220x220Classics To Go | 7 december 2014

Playlist Pianoles

In deze lijst vind je 100 composities voor beginnende pianisten van alle leeftijden. Mooie muziek van grote componisten om van te genieten, om je uit te dagen, maar vooral ter inspiratie. De lijst is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met pianodocenten en is oplopend van moeilijkheidsgraad

> Luister


lang-lang-kinderconcert-220x220Joost Galema | 27 november 2014

Kinderklassiek In de ban van Lang Lang

Kinderen van vier die high fives doen met een solist op het podium van het Concertgebouw om half elf op een maandagavond. Dat is ongewoon na een rectital. Maar er is dan ook niets gewoon aan de pianist Lang Lang. Amsterdam was twee dagen in de ban van de Chinese wereldster.

> Lees meerMondschein tutorials VKClassics To Go | 12 januari 2017

Top 5 Hoe speel ik de Mondscheinsonate?

De beroemde Mondscheinsonate van Beethoven zouden veel mensen heel graag willen kunnen spelen. Er zijn dan ook talloze Youtube-filmpjes beschikbaar om je te helpen de noten machtig te worden. Maar een ding is wel duidelijk: het meest bekeken betekent niet altijd het meest nuttig…!

> Lees meermasterclasses 220Classics To Go | 14 juli 2016

Top 10 Masterclasses

Volg de lessen van onder meer Maria Joao Pires, György Sebök, Garrick Ohlsson en Arthur Rubinstein.

> Lees meer


nikola-meeuwsen-220x220Joost Galema | 12 mei 2015

Kinderklassiek Meesterverteller van dertien

Talenten tussen de negen en veertien jaar proberen dit weekend in de Kleine Zaal de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours te bereiken. Pianist Nikola Meeuwsen uit Den Haag won vorig jaar de eerste editie. Hij heeft wel een tip voor de deelnemers. ‘Denk niet te veel aan winnen, want daar ga je niet…

> Lees meerquiz componisten 220Stijn van der Schoor | 2 maart 2017

Quiz Welke componist past bij jou?

Beantwoord de zeven vragen van deze quiz en weet van welke componist de muziek je waarschijnlijk het meeste zal aanspreken!

> Lees meer


cover-image-chilly-gonzales-220x220Classics To Go | 11 december 2014

Muziek en Pianoles van Chilly Gonzales

Pianist Chilly Gonzales – ‘Gonzo’ – schreef een verzameling van 24 stukjes voor de, zoals hij zelf zegt, gefrustreerde pianist: eenvoudig te leren en heerlijk om te spelen.

> Lees meer


illustratie-kinderbrein-220x220Classics To Go | 11 februari 2015

Kinderklassiek Muziek is gezond

Muziekonderwijs heeft veel voordelen. Het bevordert de concentratie, helpt kinderen hun gevoelens beheersen en vermindert hun angst. Dat zegt nieuw onderzoek van psychiaters van de Amerikaanse Universiteit van Vermont.

> Lees meer


lucas-en-arthur-jussen-sir-neville-marriner-220x220Classics To Go | 21 september 2015

Kijk Lucas & Arthur Jussen

Mozart Double Piano Concertos

> Lees meer


wat-past-bij-jou-220x220Classics To Go | 26 januari 2015

Kies je instrument Wat past bij jou?

Ben je een muzikaal wonderkind of wil je gewoon lekker muziek maken? Ooit nagedacht over componeren? Of voel je je meer een solist? Voor iedereen is er een passend instrument te bedenken, met dit schema helpen we je een eindje op weg met je keuze!

> Lees meer