Top 5 Hoe speel ik de Mondscheinsonate?

© iStock

De beroemde Mondscheinsonate van Beethoven zouden veel mensen heel graag willen kunnen spelen. Er zijn dan ook talloze Youtube-filmpjes beschikbaar om je te helpen de noten machtig te worden. Maar een ding is wel duidelijk: het meest bekeken betekent niet altijd het meest nuttig…!

De Mondscheinsonate leren spelen via Youtube

beethoven-ludvig-van_220x220Feit: Beethovens Mondscheinsonate is één van de meest gegooglede klassieke stukken.
Geen wonder, want het trage en hypnotiserende eerste deel is een van de populairste composities van deze componist. Het stuk duikt regelmatig op onder een film, TV-programma of videogame. Als je beter naar de Google-zoektermen kijkt, zie je dat veel internetgebruikers niet alleen het stuk willen horen, maar het ook zelf willen leren spelen.

Hoe moeilijk is de Mondscheinsonate eigenlijk?
Voor iemand die helemaal geen kennis en ervaring heeft is het een moeilijk stuk, maar als je wat vaker achter de toetsen kruipt is het begin van het eerste deel van de sonate op zich wel te leren. Maar het tweede en vooral het derde deel van de sonate zijn een heel stuk moeilijker. Daarvoor moet je een flink gevorderde pianist zijn!

Zijn de tutorials die je op YouTube vindt een goede hulp bij het aanleren van dit stuk?
Met deze vraag in het achterhoofd beoordeelden we een aantal filmpjes die bij elkaar door meer dan 6,5 miljoen (!) leergierige pianisten in de dop bekeken zijn.


Laat het verleidelijk zachte begin van deze tutorial je niet misleiden. De demonstratie is honderd decibel te luid en valser dan je in eerste instantie zou verwachten.

Beeld: 2/5 (een duidelijk, maar saai zicht op het keyboard)
Leraar: 3/5 (hij is geduldig en heeft mooie handen)
Nut: 2/5
Beste YouTube-reactie: ‘Ik ben er niet 100% zeker van, maar ik denk dat je piano gestemd moet worden’


Deze tutorial is visueel mooi door de animatie met toetsen die blauw oplichten als ze gespeeld worden. Dat is leuk, en kostte waarschijnlijk veel tijd om te maken, maar waarom zijn de handen van de leraar nog te zien als de blauwe toetsen ook aangeven welke noten er worden gespeeld?

Beeld: 4/5 (blauwe lichtjes!)
Leraar: 1/5 (dit is niks na de vriendelijke introductie)
Nut: 2/5
Beste Youtube-reactie: ‘Je speelt het goed, maar heb je ooit geprobeerd het in een heel hoog tempo te spelen? Dat is echt cool namelijk. Het duurde mij drie jaar om het snel te kunnen spelen.’


Deze leraar begint de les met ons zelfverzekerd te vertellen dat Beethovens Mondscheinsonate vrij laag op de piano wordt gespeeld en het een langzaam stuk is wat je met veel gevoel moet spelen…eh ja. Vervolgens speelt hij het stuk een halve toon te laag, namelijk in c in plaats van in cis. Toch jammer.

Beeld: 1/5 (niet scherp)
Leraar: 0/5
Nut: 1/5
Beste YouTube-reactie: ‘Stop met zo idioot doen en kijk gewoon wat er staat!’


De setting is wat intiem: het lijkt alsof je je in de slaapkamer van deze ‘leraar’ bevindt. Van vingerzetting heeft hij helaas nog nooit gehoord. Niet slim om alles met je wijsvinger te spelen, en zeker niet om dat aan anderen te leren.

Beeld: 1/5 (je kunt het toetsenbord goed zien, maar ook de leraar die aan zijn neus krabt)
Leraar: 2/5 (door de positie van zijn handen kan je soms niet zien welke noot hij speelt)
Nut: 1/5
Beste YouTube-reactie: ‘Waarom klinkt mijn piano niet als deze?’


Als je het stuk inmiddels een beetje kunt spelen met behulp van bovenstaande video’s, kun je verder komen door de volgende tutorial voor ‘gevorderden’ te proberen: je doet precies hetzelfde alleen iets sneller.

Beeld: 3/5
Leraar: 0/5 (er is er geen)
Nut: 3/5
Beste YouTube-reactie: ‘It sounds like moon becoming visible in twilight covering the earth when you look at her long time’


article-pianoles-vk_220x220Conclusie

Geen van deze video’s blijkt zo nuttig als les van een leraar-in-levende-lijve, die je precies vertelt wat je moet doen en vooral hoe je dat moet doen. Ons advies is daarom: sluit YouTube af, ga naar Google en ga op zoek naar een geschoolde pianoleraar. Bijvoorbeeld via de EPTA, de vakvereniging voor professionele pianisten en pianodocenten of een muziekschool in jouw omgeving.

pl pianolesPlaylist

Of probeer een stuk te leren spelen uit onze playlist met 100 eenvoudige tot zeer eenvoudige stukken voor beginnende pianoleerlingen. Hoewel ook daarbij hulp van een pianoleraar altijd het beste is!


Aanbevolen opnamen

lka Moonlight Sonata Beethoven Barenboimlka jussen beethovenlka pollini beethoven


de-mondscheinsonate-220x220Lees en luister ook