Focus Componist des Vaderlands

Willem Jeths
Willem Jeths © Suzanne Blanchard

Als Componist des Vaderlands moet Willem Jeths de eigentijdse muziek komende jaren een gezicht geven. Hij gaat het debat over de waarde van muziek aanjagen en actuele werken schrijven. ‘Muziek hoort mensen net zo direct te raken als kleuren in de kunst’, vindt hij.

Na een Dichter, een Denker en een Fotograaf bestaat er dus nu ook een Componist des Vaderlands. Willem Jeths (1959) zal in die hoedanigheid ook belangrijke nieuwsgebeurtenissen in muziek gieten. Een hele opdracht voor een man die niet bekend staat als iemand die snel noten aan het papier kan toevertrouwen. Hij is al begonnen met het aanleggen van een ‘voorraad’ muziek in vele stemmingen, van jubelend tot intreurig. ‘Geen lappen van een uur, maar korte stukken van een paar minuten’, zei hij in de kranten. Jeths componeerde al eerder muziek die aansloot bij de actualiteit: met Monument to a Universal Marriage bracht hij drie jaar geleden een ode aan tien jaar homohuwelijk, een werk waar zelfs de Amerikaanse president Barack Obama van hoorde.

De jury die hem benoemde, zet Jeths neer als ‘niet alleen een componist, maar een ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek van nu’. De natuur is een van zijn grote inspiratiebronnen. ‘Intuïtie en associatie zijn twee sleutelwoorden voor mij’, zegt hij. ‘Ik streef naar helderheid in de muziek.’


focus van goghLees en luister ook