Focus Clapping Music App

Steve Reichs Clapping Music App
Steve Reichs Clapping Music App © London Sinfonietta/Touchpress/QMUL

Een vorige maand nieuw uitgebrachte smartphone app daagt gebruikers uit het met hun muzikale skills op te nemen tegen de computer.

Clapping App

In 1972 schreef Steve Reich, meester van het mimimalisme, zijn beroemde compositie Clapping Music. Met deze nieuwe smartphone app leer je dit stuk zelf uit te voeren.
Het werk van Reich wordt meestal uitgevoerd door twee muzikanten. Deze klappen een voortdurend terugkerend, steeds verschuivend patroon. De eerste uitvoerder klapt gedurende het hele stuk hetzelfde uit 12 tellen bestaand ritme. Het ritme van de partij van de tweede uitvoerder verschuift iedere 12 maten een tel ten opzichte hiervan. Hierdoor ontstaat een syncopisch effect, dat duurt totdat na zo’n 144 maten de ritmes van beide uitvoerders weer gelijk lopen.

Met Steve Reichs Clapping Music-App – gratis te downloaden van iTunes – kun je door middel van een visuele weergave van het verschuivende ritme de partij van de tweede uitvoerder oefenen en uitvoeren met je iPhone. Je ‘klapt’ door te tikken op het scherm van je mobiele apparaat, synchroon met de op het scherm oplichtende gekleurde bolletjes.

clapping-app-898x443

Wetenschappelijk onderzoek

handklapHet lijkt ingewikkeld, maar er is een oefenmodus en je kunt je de kunst in drie verschillende moeilijkheidsgraden eigen maken.
Afgezien van dat het leuk is uiteindelijk in staat te zijn Reichs Clapping Music uit te voeren en het een sport is om het einde van het werk op het moeilijkste niveau foutloos te halen, werk je ondertussen ook nog mee aan een wetenschappelijk onderzoek. De app is ontwikkeld door het London Sinfonietta, Touchpress en onderzoekers van Queen Mary University in Londen. De door de app gegenereerde gegevens worden door de onderzoekers gebruikt om meer te weten te komen over het aanleren van ritmes en de impact van visuele structuren.

Aan de slag dus, veel succes!


playlist-minimal-moods-vk_220x220Lees en luister ook