Focus Streamingdiensten

verlichte bladmuziek
© teekid / Shutterstock

Een introductie tot de wereld van de digitale streamingdiensten. Klassieke muziekliefhebbers hadden nog nooit zo veel keus op dit gebied. Classics To Go heeft er een aantal getest en gewogen.

Welke streamingdienst past het beste bij jouw wensen?

We hebben de voor- en nadelen van de belangrijkste diensten voor je op een rijtje gezet.
Onbekende begrippen of Engelse termen? Zoek ze op in onze Begrippenlijst streamen en downloaden.

Hoewel bij sommige klassieke muziekliefhebbers de hoogte van hun CD-toren nog altijd het meeste zegt over hun toewijding aan de muziek, is er geen twijfel mogelijk dat het online luisteren naar muziek, ofwel het streamen van muziek, steeds populairder wordt. In de afgelopen jaren is onze manier van luisteren echt revolutionair veranderd. Dit is onder meer te zien aan de grote toename van het aantal Spotifygebruikers: van 5 miljoen betalende gebruikers in 2012 naar 28 miljoen begin 2016. Het totaal aantal Spotifygebruikers is inmiddels zelfs gesstegen tot 100 miljoen.
Tot voor kort was het voor de klassieke luisteraar niet erg aantrekkelijk om van de beschikbare streamingdiensten gebruik te maken, maar er verandert op dat gebied veel. Spotify is op dit moment ook voor klassieke muziek de meest voor de hand liggende keuze, maar er valt beslist nog wel iets te verbeteren. Er is een groot aantal andere streamingdiensten beschikbaar gekomen met een behoorlijk aanbod aan klassieke muziek.

spotify_220x220Spotify Premium

€9,99 per maand
gratis proefabonnement van 30 dagen

Spotify was een van de eerste streamingdiensten en is de grootste op dit moment. Het was ooit een frustrerende plek voor de liefhebber van klassieke muziek, met overduidelijk door computers bedachte aanbevelingen en een gebrek aan standaardisatie in de namen van componisten. Het is nog steeds niet heel erg makkelijk om te zoeken, maar er is voor de klassieke luisteraar inmiddels heel veel verbeterd. Je vindt binnen Spotify bovendien de meeste recente opnamen terug.

Apparaten

Windows, Mac, iOS, Android, Blackberry, tablet, Boxee, Linux, MeeGo, Openpandora OS X, Roku, S60, Samsung Smart TV, Sonus, Squeezebox, Telia Digital-tv, TiVo, WD TV, webOS, Windows Mobile en Windows Phones. Zelfs sommige auto’s.

Pluspunten

 • Spotify Premium is de spreekwoordelijke overtreffende trap van de gratis versie. Je hebt geen last van reclames en de MP3’s zijn in deze versie van hoge kwaliteit (320 kbps).
 • Componistenpagina’s bieden goede introducties. Ze bevatten een biografie, een afspeellijst met populaire werken en wat albumsuggesties. Hoewel dit nog steeds wat rommelig kan zijn, is zowel de kwaliteit als de kwantiteit met sprongen vooruit gegaan.
 • Zoek naar een specifiek werk en de kans is groot dat je op een goede opname stuit, veel groter dan voorheen. Naast de hele catalogus van de grote labels, zijn er ook veel titels van kleinere labels als Chandos, Harmonia Mundi, Naïve, LSO Live en Linn beschikbaar.
 • Ook van onbekendere werken zijn er veel opnamen te vinden, waaronder recente.
 • Je kunt offline luisteren, muziek delen en je eigen afspeellijsten maken. Er zijn radiostations voor elk genre, en je vindt er meerdere afspeellijsten per componist, sfeer en genre. Je kunt de app onbeperkt downloaden op al je apparaten.

Minpunten

 • Spotify biedt niet van alle kleine klassieke labels de nieuwste albums en hun eigen afspeellijsten spreken niet altijd van de nodige expertise.
 • De metadata vergen nog aandacht: je kunt playlists niet altijd vinden.
 • Het is niet mogelijk om nummers te kopen/te downloaden.

Conclusie

Alleen al vanwege de hoeveelheid beschikbare muziek is Spotify een goede beoordeling waard.

Wil je gebruik maken van Spotify? Ga naar Spotify installeren in vijf simpele stappen.


apple musicApple Music

€ 9,99 per maand
€ 14,99 per maand bij een gezinsabonnement (max. 6 personen)
gratis proefabonnement van 3 maanden

De langverwachte muziekspeler van Apple is een combinatie van een streamingdienst en een radiostation, gekoppeld aan de iTunes catalogus en je eigen online muziekcollectie.

Apparaten

Mac, iOS, PC en Android.

Pluspunten

 • Je krijgt de muziek binnen op 256kbps in AAC. Dit betekent dat de kwaliteit te vergelijken is met die van Spotify Premium, misschien zelfs iets beter (maar niet zo goed als sommige muziek die je kunt kopen in de iTunes store).
 • Apple Music heeft een behoorlijk goede inhoud. De Apple Music Classical pagina biedt actuele onderwerpen en goed samengestelde playlists. Ook het klassieke radiostation is het beluisteren waard. De optie ‘Connect’ geeft artiesten de mogelijkheid om extra inhoud te uploaden. Het wordt allemaal ondersteund door een enorme muziekbibliotheek.
 • De zoekfunctie werkt prima en alle aspecten zijn goed met elkaar verbonden. Van een nummer uit een playlist kun je gemakkelijk naar het hele album klikken, of naar andere opnames van een artiest, of het nummer kopen in iTunes.
 • Het radiostation vertelt je precies naar wat en wie je luistert, inclusief goede muziek en de mogelijkheid om nummers over te slaan indien dat gewenst is.

Minpunten

 • Er zijn een paar navigatieproblemen. De muziek die het echt waard is om naar te luisteren, namelijk de Apple Music Classical pagina, is verstopt. Onderaan bij de luisteropties van ‘Connect’ kan je deze pagina vinden.
 • De ‘For You’ sectie (albums en playlist suggesties gebaseerd op jouw voorkeuren) helpt je eigenlijk niet om leuke, jonge artiesten of interessante componisten te ontdekken.
 • De metadata werken nog niet optimaal. Afspeellijsten met meerdere componisten worden per stuk en niet per componist gelabeld. Hetzelfde geldt voor albums met meerdere componisten.
 • Er zijn geen liner notes beschikbaar.

Conclusie

Als je alleen op zoekt bent naar audio, dan ziet Apple Music er geweldig uit. Het is makkelijk in gebruik en biedt zeer goede luisteropties. Apple Music mag wel nog even aandacht besteden aan het verbeteren van de metadata.


QOBUZ_LOGO_2012_centrerQobuz

€14,99 per maand / €149,99 per jaar (klassiek)
€19,99 per maand / €199,99 per jaar (alle genres)

Qobuz is een Franse, specialistische streamingdienst waarvoor de geluidskwaliteit van de aangeboden streams speerpunt is.

Apparaten

Windows, Mac (met FLAC, Apple Lossless of Windows Media files), en als app voor iOS, Android, tablet en Sonos.

Pluspunten

 • Deze dienst is geschikt voor audiofielen en klassieke muziekliefhebbers, want de tracks worden gestreamd in de hoogste kwaliteit MP3, en via de apps in FLAC 16 bit / 44,1 kHz (dat is CD-kwaliteit).
 • Qobuz biedt ook downloads aan, in zowel CD-kwaliteit als 24-bit high resolution tot maar liefst 192 kHz.
 • De gebruikelijke problemen omtrent kleinere labels die hun recente uitgaven niet voor streaming ter beschikking stellen zijn hier ook aan de orde, maar de beschikbare selectie is uitgebreid. Labels: Chandos biedt al zijn releases aan tot januari 2010, de uitgaven van onder meer BIS, DG, Decca, Sony Classical en Warner Classics zijn aanwezig. Qobuz heeft een breed en diep aanbod.
 • Het bedrijf heeft een partner gevonden in het tijdschrift Gramophone, waardoor luisteraars toegang krijgen tot hun aanbevolen afspeellijsten. Er zijn tips voor nieuwe albums, goed doordachte suggesties voor afspeellijsten en video interviews met artiesten.
 • Een prominent deel is gewijd aan hedendaagse klassieke muziek, en liner notes vind je er in veelvoud.
 • Je kunt offline luisteren en je eigen luistersuggesties met andere gebruikers delen.
 • De dienst is in het Nederlands beschikbaar
 • Een hifi-gids houdt je op de hoogte van de meest recente betere audioproducten op de markt.

Minpunten

 • De weergave van artiesten is niet altijd even duidelijk (alleen de ‘hoofdartiest’ wordt getoond)
 • Qobuz kan slechts op drie apparaten tegelijk worden geïnstalleerd.

Conclusie

Zowel kwalitatief als kwantitatief een erg goede optie voor de serieuze luisteraar.


tidal_220x220TIDAL

€19.99 per maand
zeven dagen gratis uitproberen

Gelanceerd door het Scandinavische bedrijf Aspiro, met als doelgroep dezelfde specialistische markt als Qobuz.

Apparaten

Windows, Mac, iPhone, iPad, iPod, en Android, met integratie in hifi netwerken als Sonos, Linn etc.

Pluspunten

 • Goede geluidskwaliteit: hifi, met 25 miljoen tracks (alle muziekstijlen) in lossless 16 bit / 44.1 kHz files van 1411 kbps.
 • Biedt ook HD videoclips, hoewel dit meer geldt voor popmuziek. Er lijken nog geen klassieke clips beschikbaar.
 • Bij TIDAL is het mogelijk om interviews te ekijken en ook de biografieën van artiesten te lezen. Er is ook een ‘social tab’ waar je recente tweets van artiesten kunt vinden.
 • TIDAL betaalt artiesten en publishers een groot percentage van hun inkomen: respectievelijk 62,5 en 12,5 procent.

Minpunten

 • De klassieke catalogus is wat minder uitgebreid dan die van Qobuz.
 • Het is niet mogelijk om nummers te kopen/te downloaden.
 • Er zijn geen liner notes beschikbaar.

Conclusie

De klassieke sectie van TIDAL lijkt nog niet zo ontwikkeld te zijn als de popkant, waardoor het een net een iets minder goed optie is dan Qobuz. Maar de kwaliteit van de dienst is goed en het feit dat er een speciale klassieke redacteur is aangesteld werpt zijn vruchten af.


classics-online_220x220Classics Online HD

€11,99 per maand
eerste 28 dagen gratis

Gelanceerd in januari 2015 en daarmee de jongste streamingdienst in het rijtje. Eigendom van het Griekse Naxos Records.

Apparaten

Windows, Mac, iOS (iPod touch, iPad, iPhone) en Android, tablet

Pluspunten

 • Biedt HD en lossless (CD-kwaliteit) streaming van klassieke muziek, plus HD, lossless en MP3-downloads. Het is ook de eerste streaming service die ‘adaptive bitrate streaming technology’ toepast. Deze techniek staat garant voor een zeer korte laadtijd, weinig buffering en geen signaalverlies.
 • De geluidskwaliteit van de streams reikt van 24-bit / 44,1 kHz tot 192 kHz, dus het dynamische bereik en het detail van de opnamen is indrukwekkend te noemen.
 • Bevat radiostations (automatische afspeellijsten) gebaseerd op genres en artiesten. Er is de mogelijkheid om je eigen afspeellijsten samen te stellen. Je kunt ook zonder internet (offline) op je smartphone luisteren.
 • Biedt digitale versies van de CD-boekjes, libretti en – bij de meeste opnamen – informatie over artiesten en componisten.

Minpunten

 • Voor elk stuk zijn verschillende opnamen te vinden, maar grote labels als Decca, Deutsche Grammophon, Warner en Sony zul je hier niet tegenkomen. De recentere opnamen ontbreken eveneens.

Conclusie

Classics Online HD biedt een breed repertoire. Dit repertoire bevat vooral oudere opnamen van kleinere labels als (natuurlijk) Naxos Records, maar dat is voor sommigen erger dan anderen. Fans van achtergrondinformatie, libretti en retro CD-boekjes kunnen hun hart ophalen.


naxos-logo_220x220Naxos Music Library

€24,75 per maand (premium geluidskwaliteit)
€16,50 per maand (standaard geluidskwaliteit)
gratis 15 minuten uitproberen

Opgezet door Naxos in 2003.

Apparaten

Windows XP, 7 en 8, Mac, app voor Android en iOS

Pluspunten

 • Het is lastig om Naxos Music Library te verslaan op het gebied van specialistisch repertoire en muzikale faciliteiten. Op het moment zijn er via deze dienst 108.610 klassieke albums beschikbaar en er worden voortdurend nieuwe aan toegevoegd. De dienst bevat vrijwel de volledige catalogi van meer dan 640 labels, waaronder ARC, Berlin Classics, BIS, Capriccio, Chandos, Erato, Finlandia, Hänssler Classic, Harmonia Mundi, Hungaroton, Naïve, Naxos, Nonesuch, Nimbus, Ondine, RCA Records, Sony Classical, Teldec, Virgin Classics en Warner Classics.
 • Bevat liner notes en andere informatie over bijvoorbeeld instrumentatie. Er zijn CD-boekjes beschikbaar. Je vindt er de libretti en samenvattingen van meer dan 700 opera’s.
 • Er zijn meer dan 40.000 biografieën van componisten en artiesten en er is zelfs een handleiding voor het uitspreken van hun namen.
 • Er is een verklarende woordenlijst met muzikale termen en analyses, interactieve muziekcursussen, een juniorensectie en regelmatige podcasts.
 • De zoekfunctie is gebruiksvriendelijk en je kunt ook geavanceerd zoeken.
 • Je kunt je eigen afspeellijsten maken.

Minpunten

 • Deze dienst is niet geschikt voor audiofielen. Als je kiest voor het goedkopere standaard abonnement wordt de muziek gestreamd via een lelijke 64 kbps. Prima voor spraakopnamen, maar niet erg geschikt voor het beluisteren van muziek. Als je betaalt voor een premium abonnement krijg je de muziek binnen op 128 kbps, ongeveer een 192K MP3. Beter dan de standaard optie, maar absoluut geen CD-kwaliteit.
 • De uitgaven van de grote klassieke labels Decca en Deutsche Grammophon zijn niet beschikbaar.
 • Het is visueel de minst aantrekkelijke dienst; denk aan lange lijsten in een klein lettertype.
 • Offline luisteren is geen optie en downloaden ook niet.

Conclusie

Met een database van meer dan 7.000 componisten, een zeer uitgebreid repertoire en veel achtergrondinformatie en libretti is dit een goede dienst voor studenten, academici en mensen die goede informatie belangrijker vinden dan goede geluidskwaliteit.


deezer_220x220Deezer Premium+

€9.99 per maand
30 dagen gratis uitproberen

Qua opmaak en opzet lijkt het Franse Deezer veel op Spotify. Deezer biedt eveneens een gratis dienst inclusief reclames. Ook de omvang is vergelijkbaar: er is een gigantisch aanbod van wel 35 miljoen tracks (alle genres).

Apparaten

Windows, Mac, app voor iOS, Android, BlackBerry, tablet, Logitech en Sonos systemen, en vele smart TV’s.

Pluspunten

 • Het aanbod kwaliteitsopnamen van klassieke muziek valt in het niet bij Qobuz, maar is vergelijkbaar met Spotify.
 • De kwaliteit van de muziek betreft 320kbps AAC. Wanneer je een Sonos systeem hebt kan je Deezer upgraden naar Deezer Elite voor €14.99 per maand. De kwaliteit van Deezer Elite betreft 16-bit/44.1kHz FLAC.
 • Als je zoekt naar een specifiek werk, zul je waarschijnlijk een lijst van redelijke omvang te zien krijgen, waar zeker een paar goede opnamen tussen zullen zitten. Het klassieke radiostation bevat meerdere goed gekozen tracks, evenals de ‘Explore’ albumlijst. Hierin vind je interessante recente uitgaven van Harmonia Mundi, Decca, Signum Records, Erato, DG en andere labels.
 • De klassieke playlist heeft een paar leuke keuzes. Je kan een lijst maken van je favorieten en je kan je eigen MP3’s downloaden.

Minpunten

 • Er is minder achtergrondinformatie beschikbaar dan op Spotify.
 • Het is niet mogelijk om nummers te kopen/te downloaden.
 • Als je je voorkeuren opgeeft, verschijnen deze niet in de ‘Hear This’ sectie, noch in de gepersonaliseerde ‘Flow’ sectie.

Conclusie

Als achtergrondinformatie minder belangrijk voor je is, kun je Deezer zeker overwegen. Zeker als je op zoek bent naar een dienst die meer biedt dan alleen klassieke muziek.


napster-logo_220x220Napster

€9.95 per maand
30 dagen gratis uitproberen

De originele streamingdienst, opgericht in 1999 als platform voor het delen van bestanden.

Apparaten

Windows, Mac, app voor iOS, Android en Windows Phones

Pluspunten

 • Geen.

Minpunten

 • Waar Napster eerder nog bezig was met het uitbreiden van hun klassieke aanbod, is dat nu allemaal weg. Het enige wat over is zijn een paar warrige playlists.

Conclusie

Gewoon niet doen.


rdio_logo_220x220Rdio Unlimited

€9.99 per maand

In 2010 bedacht door de makers van Skype.

Apparaten

Windows, Mac, iOS, Andoid, Windows Phone en Blackberry, Sonus, Roku, Bose Jambox.

Pluspunten

 • De gratis versie biedt een zoekmachine, zoeken door radiostations op genre en daarbinnen op subgenre (bijvoorbeeld ‘Intro to Classical’ en ‘String Quartet’ binnen het genre Classical).
 • Je kan een favorietenlijst samenstellen en deze delen op Facebook. Voor andere opties moet je upgraden naar Rdio Unlimited, zodat je offline kan luisteren en kan downloaden.

Minpunten

 • De geluidskwaliteit is niet bijzonder.
 • De opmaak is niet zo goed als deze bij andere diensten is.
 • De selectie aan labels die wordt aangeboden is niet beter dan bij bijvoorbeeld Deezer en Napster, en er is aan Rdio Unlimited geen expert verbonden die het betere aanbod tussen het mindere uitfiltert.
 • Informatie betreffende albums en tracks is nihil.

Conclusie

Er is niets bijzonders dat Rdio Unlimited onderscheidt van de concurrentie.


amazon-music-220pxAmazon Prime Music

30 dagen gratis uitproberen, daarna €99 per jaar

Avertentievrij streamen, als onderdeel van de Amazon Prime bezorgservice lidmaatschap.

 

 

Apparaten

Android, iOS, via browser, Amazon’s Fire tablets en smartphone.

Pluspunten

 • Leden van Amazon Prime kunnen deze streamingdienst zonder extra kosten gebruiken.
 • Het is mogelijk om via de smartphone offline muziek af te spelen.
 • Je kan Prime Music nummers mixen met je eigen, bestaande muziekcollectie in je muziekbibliotheek. Als je CD’s of MP3’s hebt gekocht op Amazon, verschijnen deze automatisch in je bibliotheek.
 • Er is een redelijk aantal klassieke playlists.

Minpunten

 • Met maar 1 miljoen nummers (ter vergelijking: Apple Music heeft er 30 miljoen, Spotify zelfs meer) is het aanbod van klassieke muziek niet erg groot.
 • De metadata zijn niet gericht op klassiek, en er wordt belangrijke informatie weggelaten (zoals de componist).
 • Er zijn geen liner notes beschikbaar.

Conclusie

Amazon Prime Music is eigenlijk alleen van toepassing wanneer je tevreden bent met een beetje achtergrondmuziek.


google-play-music-logo_220x220Google Play Music/YouTube Music Key

€9,99 per maand
30 dagen gratis uitproberen

Google’s poging tot het verwerven van een plek binnen de streaming- en downloadmarkt.

Apparaten

Windows, Mac, iOS en Android apparaten, tablet.

Pluspunten

 • De lijst van klassieke artiesten en componisten is meer fatsoenlijk dan wat Apple Music biedt bij het ‘ For You’ gedeelte.
 • De radiostations – playlists, eigenlijk – zijn gebaseerd op je eigen voorkeuren en laten je veel aangename muziek horen.
 • Als je je abonneert op Google Play krijg je automatisch vrij toegang tot de YouTube Music Key app, waardoor je zowel offline als online videoclips van YouTube kunt bekijken. Ze spelen door op je mobiel als je naar een ander scherm gaat of de app verlaat.
 • Je krijgt de muziek binnen op 320kbps MP3, dezelfde kwaliteit als Spotify Premium.

Minpunten

 • Google Play Music richt zich vooral op popmuziek en dat is ook wat ze graag willen – dat jij naar popmuziek luistert. Het aanbod van klassieke muziek is echter wel redelijk.
 • De metadata zijn niet erg gericht op klassieke muziek. Helemaal niet, eigenlijk.
 • Het is niet mogelijk om nummers te kopen/te downloaden.

Conclusie

Voor alleen maar klassieke muziek ben je hier niet aan het goede adres.


24classics24Classics

Gratis dienst
Gratis app

24Classics is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit rijtje. Het is een Nederlandse website gebaseerd op hetzelfde principe als 22tracks. De site bevat thematische afspeellijsten, bestaande uit 24 tracks. Deze lijsten zijn samengesteld door experts: bekende musici, recensenten en muziekprogrammeurs. De muziek is alleen online te streamen, niet te downloaden of offline te beluisteren.

Apparaten

Alle, voor iPhone en iPad ook beschikbaar als app in de appstore.

Pluspunten

 • Als je zelf niet goed weet waar naar te luisteren is dit een prima manier om kennis te maken met repertoire. De selectie van tracks is avontuurlijk en afwisselend. Iedere week worden de lijsten bijgewerkt, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken.

Minpunten

 • Buiten de door 24Classics gekozen tracks in de afspeellijsten is er niets te vinden op deze site en in de app. Ook weinig info over opnamen en je kunt niet terugvinden van welk album een bepaalde track afkomstig is. Grote labels als Decca en Deutsche Grammophon zijn niet vertegenwoordigd.

Conclusie

Leuke site/app als je op ontdekkingstocht bent in de wereld van de klassieke muziek, maar als je specifiek repertoire of specifieke opnamen zoekt kun je hier niet terecht.


dg-discovery_220x220DG Discovery

€3,52 per maand
€31.99 per jaar

Deutsche Grammophons recente toevoeging aan de streamingmarkt. Geen online dienst, wel een mooie app.

Apparaten

App voor iOS, oftewel: als het maar Apple is.

Pluspunten

 • Zolang je fan bent van de tachtig DG artiesten die de app rijk is, heb je genoeg mooie muziek om te ontdekken. Elke maand komen er veertig nieuwe albums bij.
 • Zoeken is gemakkelijk: mogelijk op artiest, componist, genre of periode.
 • Elke artiest en componist wordt gepresenteerd met een selectie albums met liner notes, een biografie, relevante nieuwtjes en extra media afkomstig van het web.
 • Als DG Discovery een suggestie doet, is die zinnig. Als je bijvoorbeeld Dvořák aan het luisteren bent, zal hij Smetana voorstellen.

Minpunten

 • Biedt een aantoonbaar kleinere selectie muziek in vergelijking tot andere diensten, namelijk alleen opnamen van Deutsche Grammophon. Maar dit staat wel weer in verhouding tot de prijs.
 • DG geeft geen inzage in de specifieke bitrate, maar noemt de geluidskwaliteit ‘high quality’. In onze oren klinkt het niet als HD.

Conclusie

Deze app heeft een toepasselijke naam. DG Discovery is uitermate geschikt voor de beginner met behoefte aan een kleine, nauwkeurige en kwalitatief goede selectie met veel achtergrondinformatie. Als je een doorgewinterde klassieke luisteraar bent wil je waarschijnlijk graag een groter aanbod en is deze app niet echt iets voor jou.


begrippenlijstOnbekende begrippen of Engelse termen?
Zoek ze op in onze Begrippenlijst streamen en downloaden.