Top 10 Klassieke muziek apps

© Giants Are Small

Sinds de komst van smartphones en tablets zijn er talloze nieuwe interactieve manieren om muziek te beleven. Klassieke muziek is al lang niet meer alleen stilzitten en luisteren! We selecteerden tien leuke, educatieve en informatieve muziek apps.

ipad beethovenRevolutie!

De komst van de iPad in 2010 heeft voor veel verandering gezorgd in de mediawereld. Naast volledige films en series zijn tegenwoordig ook complete symfonieën, opera’s en concerten met groot gemak op schoot te beluisteren en te bekijken. Maar de iPad bracht meer. Met zogeheten ‘apps’ – kleine, interactieve programmaatjes die met het touchscreen makkelijk te bedienen zijn – hebben zich talloze deuren geopend. Zo zijn gehele (medische) encyclopedieën, receptenboeken en landkaarten nu met slechts een paar vingerdrukken en -vegen te raadplegen. Ook de muziek bleef niet achter in deze ontwikkeling. Sinds 2010 hebben ontelbare (klassieke) muziek-apps het licht gezien. Inmiddels kan iedereen op een nieuwe en toegankelijke manier de muziek van de oude componisten beleven. In deze apps vind je informatie, interviews, animaties en nog veel meer. Vooral voor kinderen wordt luisteren op deze manier ook doen, en daardoor leuker en spannender. Maar ook volwassenen kunnen aan deze apps veel plezier beleven. In deze Top 10 verkennen we tien apps voor jong en oud.


Beethoven AppBeethovens Negende Symfonie

Bijna iedereen kan het befaamde Alle Menschen werden Brüder uit Beethovens Negende Symfonie wel meezingen. Maar dat er veel meer achter dit werk zit, valt te ontdekken in deze app. Deze bevat naast uitgebreide achtergrondinformatie en filmpjes met interviews met musici, dirigenten en journalisten, maarliefst vier verschillende legendarische uitvoeringen onder leiding van Ferenc Friscay, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein en John Eliot Gardiner. Je kunt deze met elkaar vergelijken en de partituur raadplegen tijdens het luisteren. Deze toont niet alleen de noten, maar ook de tempoaanduiding, de toonsoorten gedurende het verloop van het stuk, de dynamiek en informatie over wat er muzikaal precies gebeurt. Puristen en musicologen kunnen zelfs met Beethovens oorspronkelijk partituur meelezen. Mocht je niet per se in de noten willen duiken, dan toont een kaart van het orkest met verspringende kleuren aan wie wanneer speelt. Kortom: aan de liefhebber, maar ook aan de grootste Beethoven-kenner biedt deze app nog een nieuwe, unieke ervaring van De Negende.

Ga naar de App Store en kijk/download – Gratis

De volledige versie met alle interviews is als in-app aankoop beschikbaar – € 4,99.


Peter En De Wolf AppProkofjevs Peter en de Wolf in Hollywood

Het mediabedrijf Giants Are Small is verantwoordelijk voor deze prachtig gemaakte animatie van de klassieker onder de muzieksprookjes. Het klassieke verhaal van Sergej Prokofjev is hier uitgebreid met een zogenaamde prequel – een verhaal dat aan het oorspronkelijke verhaal voorafgaat. Hierbij klinkt bekende muziek van veel verschillende componisten op een fantastische manier samengesmeed tot een zeer beeldend muziekbed.
In het verhaal komt de jonge Peter vanuit Rusland aan in Hollywood om bij zijn grootvader te gaan logeren. Hij moet vervolgens de strijd aangaan met een grote boze wolf, en krijgt daarbij de hulp van een helikopter en een lka haenen peter wolfrobot (die je zelf eerst in elkaar moet zetten). Dit spannende muziekverhaal wordt nog mooier door de zorgvuldig gemaakte animaties, de spelletjes en de interactive informatie over de muziek. Je bladert als het ware door een prentenboek waarin je niet alleen kijkt, maar waarnaar je ook luistert en waaraan je actief moet meewerken. Niemand minder dan rockster Alice Cooper spreekt in deze Engelstalige app de rollen in. Tegen bijbetaling is ook een Duitse versie van de app beschikbaar. Voor de Nederlandse versie kun je terecht bij het album dat ingesproken werd door Paul Haenen. Het Nederlandse verhaal is niet in de app beschikbaar, maar alleen op cd, als download of als stream.

Ga naar de App Store en kijk/download – € 4,99


Het Orkest AppThe Orchestra

Aan de hand van muziek van acht componisten en iconen uit de muziekgeschiedenis (Haydn, Beethoven, Berlioz, Debussy, Mahler, Stravinsky, Lutoslawski en Salonen) ontdek je in deze app hoe componisten door de eeuwen heen het orkest hebben gebruikt in hun composities. Zo kun je onder meer delen uit Beethovens Vijfde Symfonie en Mahlers Zesde Symfonie bekijken en beluisteren en hierbij zelf de camera’s regisseren. Dirigent Esa-Pekka Salonen en het Philharmonia Orchestra staan garant voor de mooie uitvoeringen. Maar ook hier blijft het niet bij passief luisteren. Het orkest valt namelijk ook te ontdekken aan de hand van alle individuele strijk-, blaas en slaginstrumenten. Deze zijn zelfs te bespelen via een klavier onderaan het scherm en kunnen in 3D 360 graden draaien. Een orkestlid vertelt hierbij allerlei interessante weetjes over zijn of haar instrument en de geschiedenis ervan. Voor de liefhebber is de gespeelde muziek van alle componisten te volgen in de partituur en via schematisch weergegeven bladmuziek. De app is Engelstalig.

Ga naar de App Store en kijk/download – € 9,99


ShazamShazam

Shazam doet iets anders dan de meeste apps in deze lijst. Deze app luistert namelijk naar muziek en, geloof het of niet, herkent vervolgens wat hij ‘hoort’. De app geeft je desgevraagd de naam van de compositie en van de uitvoerende artiest. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een prachtige uitvoering op de radio hoort, maar de titel net hebt gemist. Of mooie muziek bij een reclame hoort die je graag nog eens zou terugluisteren. Eenmaal gevonden kun je het werk ook meteen afspelen via Spotify, Deezer of Apple Music of downloaden via iTunes. Alhoewel Shazam oorspronkelijk ontworpen is om popliedjes te herkennen, is het programma over de jaren ook zeer goed geworden in het herkennen van klassieke muziek. Belangrijk is wel dat het hierbij gaat om regulier uitgebrachte opnamen. Live-uitvoeringen zal de app niet kunnen thuisbrengen – nog bij pop-, noch bij klassieke muziek. Een heel handig programma om te installeren op je smartphone!

Ga naar de App Store en kijk/download – Gratis


Vivaldi AppVivaldi’s Vier Jaargetijden

Net als bij Beethovens Negende Symfonie kun je je bij deze app verdiepen in één compositie. Met deze Vivaldi’s Vier Jaargetijden-app kun je niet alleen het gelijknamige werk bestuderen door middel van een uitvoering van oude muziekspecialist Trevor Pinnock, ook de moderne Recomposed-versie van componist Max Richter valt te beluisteren en te ondekken. Naast deze twee uitvoeringen, vind je maar liefst vijftig filmpjes met interviews met musici en journalisten. Ook kun je, net zoals bij Beethoven 9, meelezen met de partituur en via een visualisatie van de verschillende orkestsecties zien wie wanneer speelt. Je kunt bovendien met een klik alle losse partijen van de individuele instrumenten beluisteren en daarnaast de concertregistratie van Max Richters compositie bekijken. Filmfanaten kunnen op ieder willekeurig moment van camerahoek wisselen. De app is Engelstalig.

Ga naar de App Store en kijk/download – € 9,99


R&J_appProkofjevs Romeo en Julia

Het tragische verhaal van de verliefde Romeo en Julia wordt in deze app van het Koninklijk Concertgebouworkest hip, maar toch ook zeer waardig vertolkt. Hoe kleurrijk en vrolijk hij ook is vormgegeven, het verhaal toont genadeloos hoe de rivaliteit tussen twee families eindigt in een hoop ellende. Gelukkig is het taalgebruik wel enigzins aangepast aan het jongere publiek – de app is geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Zo klaagt Tybalt over hoe Romeo’s vrienden hem lopen te ‘fokken’. Dat klinkt misschien raar, maar is minder vreemd als je bedenkt dat Julia in Shakespeares toneelstuk pas dertien jaar oud is. Naast het geanimeerde verhaal en de beelden van het spelende orkest vind je ook informatie over de muziek en de werking van het symfonieorkest, een workshop rappen en ‘body percussie’ en nog veel meer in deze app. Romeo en Julia zijn weer helemaal hip!

Ga naar de App Store en kijk/download – Gratis


P&deW_appProkofjevs Peter en de Wolf

Met deze andere app van het Konkinklijk Concertgebouworkest komt Prokofjevs’ bekende sprookje helemaal tot leven. De app is bedoeld voor kinderen uit groep 3 en 4 van de basisschool en heeft iets weg van een groot prentenboek, waarin de verteller ons meevoert naar Peters wereld. Als deze verteller spreekt, beeldt het orkest de dieren en gebeurtenissen muzikaal uit. Dit alles wordt nog levendiger door de interactieve en bewegende ‘prenten’ op het scherm. Er gebeurt van alles en wanneer je een voorwerp of personage aanraakt reageren deze hierop. Naast de toegankelijke vertelling van Peter en de Wolf bevat de app ook ook een concertregistratie van het gelijknamige werk. Een begrippenlijst geeft nieuwkomers informatie om het verhaal en de muziek nog beter te begrijpen. En bij Extra vind je allerlei informatie over de componist, de dirigent, het orkest en de verschillende instrumenten. Er is dus genoeg te ontdekken!

Ga naar de App Store en kijk/download – Gratis


Naxos AppMy First Classical Music App

Laat je niet misleiden door het kinderlijke logo, want het blijkt al snel dat deze app niet alleen leuk is voor de allerkleinsten. Naast dat je in deze informatieve app kennis maakt met het orkest en verschillende componisten en hun meest bekende composities, leer je ook over muziek in het theater en de relatie tussen muziek en dans. En de komische omschrijvingen zijn verrassend inhoudelijk! Daarnaast bestaat de app uit leuke getekende cartoons van mensen en dieren, die allemaal bewegen, dansen, springen, musiceren en lopen wanneer je ze aanraakt. Zelfs de tekst draait en spint. Uiteraard bevat de app ook genoeg muzikale voorbeelden, waaronder Dvoraks Vijfde Hongaarse Dans, Adams Short Ride in a Fast Machine en Wagners Tannhäuser Overture. Meer dan alleen een goede introductie dus. De app is Engelstalig.

Ga naar de App Store en kijk/download – € 3,99


Liszt Sonata AppThe Liszt Sonata

De Sonate in Bes kl.t. van Franz Liszt staat in deze app centraal. De muziek wordt uitgevoerd door pianist Stephen Hough en we leren de ins-and-outs van dit pianowerk kennen door middel van zijn prachtige spel en interviews. Zijn gesproken commentaar bij het stuk is zelfs aan te zetten tijdens de muziek, waardoor Hough ons meeneemt in zijn beleving van het werk. Je kunt de muziek bovendien meelezen in de partituur. Een ander unicum is de helikopterview op de handen en vingers van de pianist. Een optionele visuele pianorol toont vervolgens de aankomende tonen, waardoor we kunnen voorspellen waar Houghs vingers zullen belanden. De app is Engelstalig.

Ga naar de App Store en kijk/download – € 9,99


Eulenburg appEulenburg Pluscore

Een vreemde eend in de bijt is de app Eulenburg Pluscore. Deze app is voornamelijk voor de muzikale die-hards een echte ‘must-have’. Voor de ontwikkeling van deze app sloegen het klassieke muzieklabel Deutsche Grammophon en muziekuitgever Schott Music de handen ineen, met als resultaat dat talloze belangrijke composities nu via tablet of mobiele telefoon te lezen en tegelijk te beluisteren zijn. Uiteraard kan in deze digitale partituren, net als in de papieren versie, ook geschreven en gekladderd worden. Een leerzame ervaring en een interessante app voor iedereen die zijn favoriete muziekstuk graag beter wil leren kennen via de bladmuziek.

Ga naar de App Store en kijk/download – Gratis

De app is gratis, maar de diverse partituren kun je alleen tegen betaling downloaden.

De prijs is afhankelijk van de grootte van de partituur.


streamingdienstenLees en luister ook