Focus Cecilia Bartoli loves Amsterdam

Cecilia Bartoli staat vrijwel jaarlijks in onze hoofdstad op het podium van Het Concertgebouw. Ook dit jaar zal ze op 27 november a.s. samen met celliste Sol Gabetta muziek van haar nieuwe album Dolce Duello ten gehore brengen. Cecilia houdt van Amsterdam! We gingen op onderzoek: met welke plekken in de stad is haar muziek extra verbonden?

Bloemenmarkt

De amaryllissen op de Bloemenmarkt (Singelgracht) doen altijd weer denken aan dat prachtige liedje van Caccini, Amarilli, mia bella, wat Cecilia zo prachtig zingt op een van haar eerste albums.


De Hermitage

De Amsterdamse Hermitage (Amstel 51) is het kleine broertje van het beroemde museum in St. Petersburg. Op haar gelijknamige album zingt Cecilia een schitterende, maar droevige liefdesverklaring van de stervende Alceste… in het Russisch!


Hotel The Dylan

Een keer in zijn leven bezocht Antonio Vivaldi Amsterdam – tenminste zo wil het verhaal. Bij die gelegenheid gaf hij een concert in de Schouwburg van Van Campen, Keizersgracht 384. Tegenwoordig is op dit adres hotel The Dylan gevestigd.


Het Muziektheater

In 2007 trok Cecilia Bartoli met haar rijdende museum, gewijd aan de zangeres Maria Malibran, door Europa. In Amsterdam stond de museumtruck een paar dagen bij het Muziektheater (Amstel 3). Deze beroemde aria van Bellini heeft hier toen zeker geklonken!


Het Concertgebouw

Een van de glansrollen van Cecilia Bartoli is die van Assepoester, in de gelijknamige opera van Gioachino Rossini. Ze maakte een opname onder leiding van Riccardo Chailly en zong vorig seizoen in een concertante uitvoering de sterren van de hemel in Het Concertgebouw (Concertgebouwplein 10). Wat een feest!


De Nieuwe Kerk

De muziek van Johann Sebastian Bach klinkt het beste in De Nieuwe Kerk (De Dam), de grootste kerk van Amsterdam, zeker als Cecilia deze aria uit de Hohe Messe zingt.


De Hollandsche Manege

In 1766 gaf Mozart met zijn zusje Nannerl, tijdens hun driejarige ‘grand tour’ door Europa, drie concerten in de concertzaal bij de Hollandsche Manege aan de Vondelstraat 140. Cecilia zingt een van de beroemdste aria’s van de componist.


Aanbevolen opnamen


Luister en lees meer