Sterk Verhaal De bizarre liefde van Bellini

Vincenzo Bellini

Operacomponist Vincenzo Bellini zwoer eeuwige trouw aan zijn jeugdliefde in Napels. Hij hield zijn belofte, maar op een andere – en tragischer – manier dan hij zich had voorgesteld.

Eeuwige trouw…

Vincenzo Bellini was een jonge en arme conservatoriumstudent, toen hem gevraagd werd zangles te geven aan Maddalena Fumaroli, de beeldschone dochter van de president van het hooggerechtshof. Tussen beiden bloeide een liefde op, waarvan heel Napels wist, behalve haar ouders. Na het succes van zijn eerste opera besloot Bellini om Maddalena’s hand te vragen. Het aanzoek werd niet alleen geweigerd, de geliefden mochten elkaar ook niet meer zien. Ze waren de wanhoop nabij, maar beloofden elkaar dat hun hart nooit aan iemand anders zou toebehoren.
‘Voordat ik tien opera’s geschreven heb’, zei Bellini, ‘zullen je ouders me smeken om met je te trouwen.’
‘Tien opera’s’, verzuchtte Maddalena, ‘dat duurt lang.’
‘Een paar jaar’, stelde Bellini haar gerust. ‘We zijn nog jong, we kunnen wachten.’
‘Laten we dan zweren dat we verenigd zullen worden na jouw tiende opera’, riep het meisje uit. ‘Levend of dood.’
En Bellini zwoer het.

Na zijn tweede opera kreeg de componist een opdracht voor La Scala in Milaan. Zijn Il Pirata werd daar zo’n kaskraker, dat zijn roem zich over heel Europa verspreidde. Na zes jaar en zeven opera’s gebeurde wat Bellini had voorspeld. Na het wereldwijde applaus voor La Sonnambula kreeg hij een brief van Maddalena dat haar vader eindelijk toestemde in een huwelijk. De componist – die haar elke dag trouw beloofde in zijn brieven – zat op dat moment middenin het schrijven van wat zijn beroemdste werk zou worden: Norma. Kwam het door zijn ambities of door de betovering van de mooie sopraan Giulia Grisi?

gebroken-hart-220x220Bellini stuurde Maddalena een lauw antwoord, met de mededeling dat hij na de uitvoeringen van Norma naar Napels zou komen om over de trouwerij te praten. Maar Bellini ging niet. Maddalena stierf aan een gebroken hart en stuurde hem vlak voor haar dood een afscheidsbrief waarin ze hem eraan herinnerde dat zij met elkaar verenigd zouden worden na zijn tiende opera. ‘Levend of dood.’ Haar overlijden en laatste woorden maakten grote indruk op de componist. Volgens overleveringen werd Bellini in de nachtelijke uren geplaagd door Maddalena’s geest, in de gedaante van een witte duif. Toen hij zijn tiende opera voltooide, I Puritani, zou de duif voor zijn ogen verschenen zijn als een beeld in de partituur en na tien zuchten zijn verdwenen.

Negen maanden na de première van I Puritani – zijn tiende opera – stierf Bellini.


muziekblaadjes-in-hartvorm-220x220Lees en luister ook