Sterk verhaal Een trein vol dynamiet

De Weense componist Hans Rott schreef een baanbrekende symfonie van Wagneriaanse proporties, maar kwam piepjong tragisch aan zijn einde.

Hans Rott en zijn symfonie

Hans Rott (1858-1884) was een Oostenrijkse componist en organist. Zijn muziek is tegenwoordig weinig bekend, hoewel hij in zijn tijd veel lof ontving van Gustav Mahler en Anton Bruckner. Hij liet onder meer een symfonie en liederen na. Hoewel Rott over beperkte middelen beschikte, kon hij compositie studeren aan het Weense conservatorium. Ook studeerde hij orgel bij Bruckner.

Rott schreef zijn Eerste symfonie in E, zijn belangrijkste werk, in een tijd dat zijn jongere en inmiddels beroemdere studiegenoot Mahler amper was begonnen met componeren en zijn mentor Bruckner door zijn middenperiode worstelde. De symfonie is gevuld met baanbrekende muzikale ideeën en een unieke visie op hoe de symfonie zich als genre zou kunnen ontwikkelen.

In 1878, op zijn twintigste en in het laatste jaar van zijn studie, diende Rott het eerste deel van de symfonie in voor een compositiewedstrijd. Met uitzondering van zijn leraar Bruckner, was de jury niet te spreken over het werk. Na het voltooien van de symfonie in 1880, toonde Rott het werk aan zowel Brahms als Hans Richter, om om een uitvoering te bewerkstelligen. Zijn pogingen mislukten. Brahms zou Rott hebben verteld dat hij geen enkel talent had en dat hij componeren maar moest opgeven. Als Rotts leven anders was gelopen, kenden we zijn muziek misschien wel net zo goed als die van studiegenoot Mahler. Echter werd Rott ten val gebracht door een psychische aandoening.

Dynamiet

Rott begon vervolgingswaanideeën te krijgen.Tijdens een treinreis in oktober 1880 bedreigde hij naar verluidt een passagier die een sigaar probeerde aan te steken met een revolver. Brahms zou de trein met dynamiet hebben gevuld, zo beweerde Rott. Hij werd in 1881 opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij ondanks een kort herstel in een depressie verzonk. Een paar jaar later kreeg hij de diagnose “hallucinerende waanzin, vervolgingsmanie, herstel niet langer te verwachten.” Rott stierf aan tuberculose in 1884, 25 jaar oud. Veel weldoeners, waaronder Bruckner en Mahler, woonden zijn begrafenis bij op het Zentralfriedhof in Wenen. “Wat de muziek met hem heeft verloren is onmetelijk,” zei Mahler later.


citatenLees en luister ook