Top 10 Straatmuzikanten op YouTube

© Patrickistock/iStock

Wie zegt dat talent alleen in de concertzaal is te horen, heeft het mis. Ook de tegenpool van het podium – de straat – heeft in dit opzicht genoeg te bieden. Op Koningsdag kom je op iedere vrijmarkt de (vaak jonge) muzikanten tegen: achter open vioolkist, pet of blikje worden de mooiste concerten gegeven in de hoop op een gulle gift van de luisteraar.

Flessenmuziek

Sommige straatmusici maken van hun optreden een ware show. Zo ook deze… Tja, wat bespeelt de man hier eigenlijk? De muzikant voert Katsjatoerians gevaarlijke Sabeldans uit op een flessencarillon. Hij goochelt weliswaar niet met zwaarden, maar tart het lot wel op een andere manier. En virtuoos is het zeker!


Bach onder het Rijks

Een bijzonder arrangement van Johann Sebastian Bachs befaamde Toccata in d-klein. Het bewijs dat Bachs orgelwerk niet alleen in de kerk, maar ook ‘op straat’ (onder het Rijksmuseum weliswaar) nog steeds even indrukwekkend klinkt.


Het doel heiligt de middelen

“Het maakt niet uit hoe je speelt, als je maar muziek maakt.” Deze straatmuzikant neemt dit credo wel heel serieus. Zijn viooltechniek laat, in de klassieke traditie, misschien wat te wensen over; het resultaat klinkt fantastisch. Maar het getrainde oog ziet nog meer wat volgens de conventie niet klopt: gebruikt hij daar nou een cellostrijkstok?


Ster op de straat

Soms heb je geluk. Wanneer je tijdens een wandeling Lang Lang in het park aantreft bijvoorbeeld. Dat scheelt je toch mooi een duur concertkaartje. Goed, je mist het orkest en de gewijde sfeer van de zaal, en lang zal het optreden niet duren: maar daar krijg je wel een wereldster voor terug!


Bob Marley goes classic

De Britse cellist Sheku Kanneh-Mason brengt op straat een ode aan een van zijn grote inspirators: Bob Marley. Zijn versie van ‘No Woman No Cry’, waarin hij de melodie benadert alsof het een Bach-suite is, ging zelfs viral op Spotify!


Inspirerend

Dit meisje laat zich zo inspireren door wat ze hoort, dat ze het – oke, na enig aandringen van de man met de camera – niet kan laten mee te dansen met de muziek. Wat dan voor de kijker weer heel inspirerend is!


Experiment

De Washington Post deed een experiment. Vrijdag 12 januari 2007, 7.51 uur ‘s morgens, spitsuur op dit station in Washington D.C. Gedurende 43 minuten speelt Joshua Bell, een van de grote violisten van deze tijd, incognito zes klassieke stukken. Hij begint met de Chaconne van Bach. In totaal passeren 1097 mensen, allemaal op weg naar hun werk. De grote vraag: hoeveel blijven er staan luisteren? Het antwoord: niemand… Lees hier het hele artikel.


Vleugel op wielen

Pianiste Iris Hond heeft het spelen op straat tot kunst verheven. Met haar vleugel op wielen reisde zij steden rond, zelfs New York deed ze aan. En als je goed kijkt zie je ook Eva Jinek meeliften!


Vivaldi in Helsinki

In de koude straten van Helsinki kunnen ze wel wat verwarmende muziek gebruiken. Wat beter te spelen dan de verhitte zomermuziek uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden? Een vurig stuk, goed om de snel verkleumende vingers warm mee te houden.


Albeniz in de zon

Na geduldig wat toeristen vriendelijk te hebben geholpen met het uitzoeken van de juiste cd, begint het echte straatconcert: een onverwacht mooie uitvoering van Albeniz’ Asturias. Een uitvoering die rijkelijk beloond wordt met even welklinkende muntjes.


Lees en luister ook