Kinderklassiek Hoe word je een ster?

musici in het raam
© Pascal Campion/Getty Images

Alle beroemde musici zijn ooit begonnen met hun eerste muziekles. Hoe oud waren ze toen en hoe ging het verder?

jussen-150x150Lucas en Arthur Jussen, piano

Lucas en Arthur begonnen allebei als kleuter met pianolessen. Al snel vertrokken ze voor een jaar naar Portugal om bij Maria Joao Pires te studeren, bij wie ze ook daarna les bleven houden. Toen ze 14 en 17 jaar oud waren brachten ze hun eerste album uit bij Deutsche Grammophon. Inmiddels zijn er al vijf albums verschenen


Hilary-Hahn_square_150x150Hilary Hahn, viool

Toen ze drie jaar oud was, begon Hilary met vioolles via de Suzuki-methode. Ze gaf haar eerste concert toen ze 12 jaar oud was en had een platencontract op haar zestiende.


Evgeny-Kissin_square_150x150Evgeny Kissin, piano

Op zijn zesde jaar bleek hij over zulk uitzonderlijk talent te beschikken, dat hij al werd toegelaten tot de Gnessin Staatsacademie voor Muziek. Hier ontmoette hij zijn eerste en enige leraar. Op zijn tiende gaf hij zijn eerste openbare concert.


Lang-Lang_square_150x150Lang Lang, piano

Toen hij Tom en Jerry op de televisie zag wilde Lang Lang niets liever dan ook piano spelen. Op zijn derde jaar begon hij met les, op zijn vijfde gaf hij zijn eerste concert. Toen hij negen was stopte hij met pianospelen, omdat zijn docent hem ongetalenteerd vond. Gelukkig heeft hij de draad weer opgepakt en het tegendeel bewezen.


jdp-150x150Jacqueline du Pré, cello

Op haar vierde jaar hoorde ze een cello op de radio en vroeg: ‘Mag ik er ook zoëen?’ Ze begon met les bij haar moeder. Op haar 16e jaar maakte ze haar officiële debuut op het grote podium. Ze studeerde toen bij William Pleeth.


Joshua-Bell_square_150x150Joshua Bell, viool

Hij begon op zijn vijfde met vioolspelen, nadat zijn ouders hem zagen muziekmaken met strak gespannen elastiekjes op de handgrepen van de kastlades.

 

benjamin-grosvenor-300x300_150x150Benjamin Grosvenor, piano

Toen Benjamin 6 jaar oud was begon hij met pianolessen bij zijn moeder. Op zijn elfde won hij de Piano Sectie van de BBC Young Musician of the Year en in 2011 was hij de jongste deelnemer aan de First Night of the Proms.


Luciano-Pavarotti_square_150x150Luciano Pavarotti, tenor

Hij zong in het kerkkoor toen hij negen jaar oud was, maar wilde het allerliefste keeper worden. Zingen begon hij pas serieus te nemen vanaf zijn negentiende, toen hij ontdekte dat hij een bijzondere stem had.


wang-150x150Yuja Wang, piano

Op haar zesde jaar begon Yuja met pianoles, op haar zevende ging ze naar het conservatorium in Beijing en toen ze 11 was werd ze als jongste student ooit toegelaten als muziekstudent aan de Mount Royal University in Calgary.


perlmanItzhak Perlman, viool

Na het horen van vioolmuziek op de radio wilde hij viool leren spelen. Hij was drie en werd in eerste instantie niet toegelaten tot de opleiding op het Shulamit Conservatorium in Tel Aviv, omdat hij te klein was om een viool vast te houden. Toen hij 10 was gaf hij zijn eerste openbare concert. Hierna ging hij aan de Juilliard School in de Verenigde Staten studeren.


Daniel-Barenboim_square_150x150Daniel Barenboim, pianist en dirigent

Hij kreeg pianoles van zijn moeder toen hij vijf jaar oud was. Al snel stapte hij over naar lessen van zijn vader, die zijn enige leraar bleef. Op zijn zevende jaar gaf hij zijn eerste openbare concert.


cencic-150x150Max Emanuel Cencic, countertenor

Toen hij zes jaar oud was zong hij voor de televisie in Zagreb (Kroatië) Mozarts aria van de Koningin van de Nacht. Op zijn elfde ging hij naar Wenen om bij de Wiener Sängerknaben te gaan zingen. Na zijn opleiding daar begon hij zijn zeer succesvolle carrière als solist.


lang-lang-kinderconcert-220x220Lees en luister ook