Top 10 Bumblebee

vliegende hommel
© iStock

Bijna iedereen zal deze muziek wel eens gehoord hebben, ‘De vlucht van de hommel’, of in het Engels ‘The flight of the bumblebee’, van componist Nicolai Rimsky-Korsakov. Het stuk is bewerkt voor vrijwel alle instrumenten, van blokfluit tot marimba en van piano tot contrabas. Het is een echt showstuk en het is de sport voor veel instrumentalisten om het zo snel mogelijk te spelen. Violist David Garrett heeft er zelfs het Guiness Book of Records mee gehaald!

Het verhaal van Tsaar Saltan

lka tijl collectionVan oorsprong komt het virtuoze werkje uit de opera Het verhaal van Tsaar Saltan, gebaseerd op een gedicht van de Russische dichter Alexander Poesjkin. De Tsaar kiest de jongste van drie zussen tot zijn vrouw. De twee overgebleven zussen zijn stikjaloers en zweren wraak. Als hun zusje een zoon krijgt, laten ze de Tsaar weten dat er een monster is geboren. Als de jongen uiteindelijk een wens mag doen, wenst hij zijn vader te zien. Hij verandert in een hommel, zodat hij hem ongezien kan bezoeken. In de muziek hoor je hoe de prins als hommel over zee naar zijn vader vliegt.

Luister hoe Tijl Beckand het verhaal bij de noten vertelt:


1. David Garrett, viool

Nee, het filmpje is niet versneld afgedraaid! Met zo’n fabuleus efficiënte viooltechniek wordt je dus wereldrecordhouder.


2. Yuja Wang, piano

Over efficiency gesproken: je ogen kunnen Yuja’s vingers eigenlijk niet bijhouden. Prachtig subtiel gespeeld bovendien, de vlucht van deze hommel.


3. Canadian Brass, koperblazers ensemble

Deze heren zijn wel héél virtuoos op hun instrument. Het geluid van koperblazers past bovendien fantastisch bij dat van een zoemende hommel. En die onverwachte slotnoot maakt het helemaal af!


4. Jenö Lisztes, cimbalom & Roby Lakatos ensemble

Alsof de noten van Rimsky-Korsakov zelf nog niet moeilijk genoeg zijn, voegen cimbalom-speler Lisztes (what’s in a name?) en het Lakatos Ensemble er nog een paar aan toe. Ze kruiden het stuk bovendien met ogenschijnlijk gemak met een pittige zigeunersaus. Wat een vuurwerk!


5. Sol Gabetta, cello en Stefano Bollani, piano

Samen met jazzpianist Stefano Bollani maakt Sol Gabetta bijna een slapstick-act van de uitvoering van hun Bumblebee.


6. Malena Ernman & Martin Frost, zang en klarinet

Het is meer kleinkunst, deze beeldende versie van Rimsky-Korsakovs werk voor klarinet en zang. Je ziet de hommel vliegen, soms lijken het er zelfs twee. Helaas eindigt het in dit filmpje wel zeer definitief voor onze zoemende vriend.


7. Rina Okubo, marimba

Topsport is deze versie voor marimba met orkest.


8. Lang Lang, Yevgeni Kissin, Mikhail Pletnev, Leif Ove Andsnes,

Emanuel Ax, James Levine, Nicholas Angelich en Staffan Scheja, piano

Zoveel virtuositeit zie je zelden bij elkaar: 16 handen van grote klavierleeuwen tegelijkertijd.


9. Dimitri Kotronakis, gitaar

Het spelen van dit stuk op gitaar vereist duidelijk enige concentratie vooraf, maar het resultaat is dan ook indrukwekkend.


10. The King’s Singers

Keurige heren in pak met alleen de stem als instrument: deze hommel wordt razend knap tot leven gewekt. Al heeft dat niet lang mogen duren…


Aanbevolen opnamen

lka wang fantasialka Ashkenazy korsakovlka lakatos


yuja 220Lees en luister ook