Instrument Klarinet

© iStock

De klarinet is een zeer veelzijdig instrument met een groot bereik en een prachtige klank, kwaliteiten die onder meer erkend zijn door componisten als Mozart, Brahms en Stravinsky. Zij schreven baanbrekende werken voor deze koning onder de houtblazers. We zetten de Top 10 van de muziek voor klarinet op een rij, vergeleken uitvoeringen, spraken met klarinettist Andreas Ottensamer en stelden een playlist samen met klarinet muziek van klassiek tot klezmer.

tien-mooiste-werken-voor-klarinet-220x220Classics To Go | 27 mei 2015

Top 10 Klarinet

Van alle instrumenten leek volgens Mozart de klarinet het meeste op de menselijke stem. Hij componeerde een concert en kwintet voor het instrument en zorgde er daarmee voor dat de klarinet zich ontwikkelde tot een volwaardig solo-instrument. Het is een veelzijdig en expressief instrument met een verfijnde…

> Lees meerottensamer 220Classics To Go | 16 februari 2017

Album van de week New Era

‘Het paradijs van de toonkunstenaars’, heette Mannheim in de achttiende eeuw. De Duitse stad huisvestte het beste orkest van Europa. In zijn bloeitijd ontwikkelde zich daar het klarinetconcert. Andreas Ottensamer geeft op zijn recente album New Era een klankbeeld van deze Mannheimer School.

> Lees meer


klarinet-220x220Guido van Oorschot | 28 mei 2015

De vergelijking Mozarts Klarinetconcert

Een klarinet die speels dartelt, of juist gewichtloos door de ruimte zweeft? In zijnKlarinetconcert ontdekt Mozart het veelzijdige talent van een bijzonder instrument.

> Lees meer


close-up-clarinet-220x220Classics To Go | 27 mei 2015

Playlist Klarinet

De klarinet is een van de meest veelzijdige instrumenten uit het symfonie orkest. In deze playlist hebben we de meest bekende en de mooiste klassieke werken voor het instrument bij elkaar gezet. Grote solisten als Andreas Ottensamer, Martin Fröst en Sabine Meyer, maar ook Giora Feidman spelen muziek van…

> Luister


andreas-ottensamer-220x220Joost Galema | 28 mei 2015

In de spotlights Andreas Ottensamer

Op zijn nieuwe album ontrafelt klarinettist Andreas Ottensamer de Hongaarse invloeden in de muziek van Johannes Brahms. Zijn klank is donker, warm en zangerig als die van een cello.

> Lees meergershwin klarinet blue 220Classics To Go | 30 juni 2015

De vergelijking Rhapsody in blue

In 1927 zijn er van Rhapsody in blue al een miljoen platen verkocht. En nog altijd is het stuk een jazzy klassieker. Voor muzikanten luidt steevast de vraag: hoe bepaal je de verhouding tussen strak in de maat en swing? Drie exemplarische opnamen kiezen elk een andere oplossing.

> Lees meer