Instrument Accordeon

© Shutterstock

De accordeon wordt eindelijk serieus genomen in klassieke kringen. Om ervoor te zorgen dat je geen tekort aan kennis hebt over dit instrument, is hier onze korte handleiding. Luister maar eens naar een aantal van deze ongelooflijke talenten en de muziek die ze spelen. Het zal vast niet lang duren voordat je het instrument leuk vindt!

pl accordeon 150Het instrument

De accordeon – bijgenaamd de ‘trekzak’ – bestaat uit blaasbalgen, een toetsenbord en knoppen en is bekend geworden door de volksmuziek. De accordeon werd gepatenteerd in de vroege 19e eeuw en werd populair omdat het een relatief goedkoop, eenvoudig te bespelen en draagbaar instrument was. Maar de accordeon duikt ook op in het standaard klassieke repertoire en zorgt bovendien in de muziek van talloze films voor een authentieke ‘straatsfeer’.


Klassieke componisten en de accordeon

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski gebruikt op een aantal plekken vier accordeons in zijn Suite nr. 2 in C gr.t., ‘Scherzo burlesque’.

Umberto Giordano gebruikt in zijn opera Fedora een accordeon om een zingende herdersjongen te begeleiden. Deze heeft zelfs het slotwoord in dit zich voor een groot deel in Zwitserland afspelende verhaal.

Sergej Prokofiev zet de accordeon in op het hoogtepunt van zijn Cantate voor the 20ste verjaardag van de Oktober Revolutie (7’40”).

In Kammermusik nr.1 van Paul Hindemith bevatte de instrumentatie in eerste instantie een harmonium, maar deze werd later vervangen door een accordeon.

In de opera Wozzeck van Alban Berg speelt er een accordeonist in de band op het podium (19’00”).


Sterren op de accordeon

Ksenija Sidorova werd in 1988 geboren in Letland. Op achtjarige leeftijd moedigde haar grootmoeder haar aan om het instrument te leren bespelen. Op haar zestiende studeerde ze aan de Royal Academy of Music in Londen, waar ze als ‘undergraduate’ een eerste prijs in de wacht sleepte en vervolgens met onderscheiding haar diploma behaalde. Sindsdien ontving ze vele prijzen en onderscheidingen en trad ze op in talrijke Europese concertzalen en op verschillende festivals.

Richard Galliano leerde op vierjarige leeftijd piano en accordeon spelen van zijn vader: een accordeonleraar. Hij studeerde aan het Conservatorium van Nice. Richard Galliano heeft meer dan 50 albums op zijn naam staan en heeft samengewerkt met artiesten als Chet Baker en Wynton Marsalis. In 2014 won hij de prijs ‘Best Composer of the Year 2014’.

Martynas Levickis, een jonge Litouwse accordeonist, heeft zijn debuutalbum bij Decca uitgebracht. Het album is een onstuimige rit langs een regenboog aan stijlen, van Beethoven tot Vivaldi, van Ennio Morricone tot Lady Gaga. Martynas neemt zijn accordeon mee de wereld over en de eeuwen door.


libeskind220Wist je dat?

Architect Daniel Libeskind (Jüdisches Museum Berlin, Stadsmarkeringsplan Groningen) was een wonderkind op het gebied van de accordeon. Hij verscheen op de Poolse televisie en speelde in een wedstrijd met violist Itzhak Perlman.


Aanbevolen opnamen

galliano mozartmartynascarmen


classics to goLees en luister ook