Top 10 Inspiratiebronnen

© Sanja Marusic

Van componisten tot pianisten: Rusland is de bron van ontzettend veel mooie muziek. Ontdek welke pianisten en pianowerken Lucas en Arthur Jussen hebben geïnspireerd bij hun nieuwe opname ‘The Russian Album’, een album dat niet voor niets zulke lovende recensies krijgt.

Grootmeesters

The Russian Album’ is het zevende album van Lucas en Arthur Jussen op het Deutsche Grammophon label. De pianisten maakten een selectie van werken voor twee piano’s van de Russische meesters Dmitri Sjostakovitsj, Sergei Rachmaninov, Igor Stravinsky en Anton Arensky en proberen hiermee de essentie van Russische muziek met haar specifieke klank, kleur en energie te vatten. “Dit is een minutieus voorbereide top-cd, waarop Rachmaninov en Stravinsky omlijst worden door een flitsend gespeeld Concertino van Sjostakovitsj en een paar heerlijke showstoppers van Arensky. De broers zijn grootmeesters geworden, niet op het schaakbord, wel met zwarte en witte toetsen,” schrijft Trouw over het album. Voor Classics To Go stelden de broers een top 10 samen van opnames die hun in de voorbereiding voor ‘The Russian Album’ hebben geïnspireerd.


Scriabin – Etude in dis, op. 8 nr. 12

Vladimir Horowitz

“Weemoed, nostalgie en af en toe pijn: dat is wat deze etude van Scriabin behelst. Er is geen pianist die deze muziek en haar oorsprong beter begrijpt en speelt dan de grote Vladimir Horowitz.”Stravinsky – Le Sacre du printemps

Mariinsky Orkest o.l.v. Valéry Gergiev

“Verbijsterd, verward en totaal onder de indruk waren wij toen we Le Sacre du Printemps stuk voor de eerste keer live hoorden. Tot op de dag van vandaag blijft dit werk vernieuwend.”


Tsjaikovski – Pianotrio in a, op. 50

Martha Argerich, Gidon Kremer & Mischa Maisky

“Dit is een pianotrio dat qua virtuositeit en niveau van techniek moeilijker is dan menig pianoconcert. Het thema van het tweede deel, wat geïntroduceerd wordt door de piano solo, is uitzonderlijk mooi en een baken van rust in deze tour de force.”Sjostakovitsj – Lady Macbeth of Mtsenk

Mstislav Rostropovich & London Philharmonic Orchestra

“Harde schichtige ritmes, maar tegelijkertijd ook de enorme kolossale opbouwen die we van Sjostakovitsj gewend zijn.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Rachmaninov – Pianoconcert nr. 3

Arcadi Volodos & Berliner Philharmoniker o.l.v. James Levine

“Dit waanzinnige pianoconcert is vaak maar zelden zo mooi gespeeld als op deze opname. Hoewel iedere vertolking van dit stuk overeind blijft, omdat de muziek zo ongelofelijk goed en mooi is, bewijst deze versie hoe virtuoos, mooi, maar ook genuanceerd deze muziek is.”


Tsjaikovski – Symfonie nr. 5

City of Birmingham Orchestra o.l.v. Andris Nelsons

“De hoornsolo in het tweede deel is zo’n schitterend teken van hoop en rust. Romantisch optimisme ten top.”


Sjostakovitsj – Symfonie nr. 11

Philadelphia Orchestra o.l.v. Mariss Jansons

“Voor ons behelst deze symfonie de typerende stijl van Sjostakovitsj. Je voelt de opgejaagde sfeer, je kan niet stil zitten en voelt de ongelofelijke energie, die vaak gepaard gaat met schichtigheid.”


Rachmaninov: Symfonie nr. 2

Kirov Orchestra St. Petersburg o.l.v. Valéry Gergiev

“‘Lijnen die eindeloos, doorgaan, vooral in het derde deel,’ zoals de zus van Gergiev ooit tegen ons zei over deze schitterende opname, nadat we een concert hadden gespeeld in Vladikavkaz.”Prokofjev – Sonate voor cello en piano in C, op. 119

Mstislav Rostropovich & Sviatoslav Richter

“Twee legendes die samen deze parel onder de cellosonates vertolken. Met af en toe de volkse, speelse melodieën die we van Prokofjev gewend zijn, maar eindigend in een grootse climax, waarna je als pianist en cellist fysiek totaal aan je einde bent.”


Lees en luister ook