Muziek en Verdriet

© iStock / lolostock

Verdriet is een van de sterkste menselijke emoties. In de klassieke muziekgeschiedenis zijn talloze voorbeelden te vinden van componisten die aan hun eigen droefheid of aan de treurnis van anderen op troostrijke wijze uiting hebben weten te geven.

Meesterwerk Dido VKClassics To Go | 14 september 2016

Het meesterwerk Dido’s droefenis

De genialiteit van de slotaria uit Henry Purcells opera Dido and Aeneas schuilt vooral in de dalende bas die hij gebruikt. De noten duiken dieper en dieper in het verdriet van Dido, en voeren ons mee de afgrond in. En in de leegte die daar wacht, blijft het ‘remember me’ echoën.

> Lees meer


consolationClassics To Go | 26 april 2017

Playlist Troost

Troostende muziek voor de momenten waarop dat nodig is. Een muzikale arm om je schouders. Ontroerende, melancholieke, maar vooral heel mooie muziek van Bach, Barber, Pergolesi, Bloch en anderen.

> Luister


gebroken-hart-220x220Classics To Go | 26 juni 2015

Muziek en Liefdesverdriet

De muziekgeschiedenis staat bol van de componisten met een gebroken hart. Ze werden aan de kant gezet of hun geliefde overleed. Met hun muziek wisten ze vaak hun verdriet te verwerken, maar soms ook niet…

> Lees meer


Top 10 Requiem VKStijn van der Schoor | 15 maart 2017

Top 10 Requiems

In het Requiem, de katholieke dodenmis, wordt afscheid genomen van een overledene. De Latijnse tekst van de requiemmis is door componisten door de eeuwen heen gebruikt als basis voor een compositie waarin zij hun eigen visie op de dood geven.

> Lees meer


MW Adagio Barber VKClassics To Go | 13 juli 2016

Het meesterwerk Adagio for Strings

Ogenschijnlijk had Samuel Barber een zorgeloos leven. Maar in hem verborg zich een melancholie, die hij alleen door muziek kon uiten. Het langzame deel van zijn Eerste Strijkkwartet, dat als Adagio for Strings een eigen leven kreeg is een schreeuw van verdriet en wanhoop die door lichaam en ziel snijdt.

> Lees meer


stabat pergolesi 220Stijn van der Schoor | 16 september 2015

De vergelijking Stabat Mater van Pergolesi

Zeer kort na het voltooien van zijn Stabat Mater overleed componist Giovanni Battista Pergolesi. Sindsdien heeft men op verschillende manieren geprobeerd de treurige lading van dit devote werk te vangen. Hoe drukken deze drie opnames Maria’s intense verdriet uit?

> Lees meer


bmarsClassics To Go | 10 juni 2015

Top 10 Dodenmarsen

Mozart schreef als grap voor zijn favoriete leerling een dodenmars voor ‘Maestro Contrapunto’. Geen begrafenis zonder muziek. Daarom maakten veel componisten een Marche funèbre. Tien op een rij.

> Lees meer


strijdtoneelClassics To Go | 8 april 2016

Focus Strijdtoneel

Voordat bariton Bastiaan Everink de wonderlijke wereld van de opera ontdekte, ging hij als marinier naar het door oorlog verscheurde Irak. Toen hij op een avond onverwacht de opera Parsifal van Richard Wagner hoorde, herkende hij in het Vorspiel zijn eigen pijn.

> Lees meer