Focus Streaming

© iStock

Met programma’s als Spotify en Apple Music kun je tegenwoordig alle denkbare muziek ook via het internet beluisteren. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze zogeheten streamingdiensten? We zetten alles op een rijtje.

streamingdienstenMuziek via internet

Nu het internet een steeds grotere rol gaat spelen in ons dagelijks leven, is het niet verwonderlijk dat ook muziek steeds meer ‘verdigitaliseert’. Online muziek luisteren wordt onmiskenbaar steeds populairder. Helemaal nieuw is deze mogelijk echter niet. Zo is het zogeheten ‘downloaden’ al geruime tijd mogelijk. Met deze techniek sla je een digitale opname, dat wat normaal op een cd staat, in je computer op. Bij ‘streaming’ zit dat anders. Hierbij wordt er niks op de computer gezet, maar ‘leen’ je de muziek als het ware tijdelijk van het internet via een programma op je computer, smartphone of tablet. Deze programma’s, of apps, worden aangeboden door verschillende streamingdiensten, waarvan de belangrijkste Spotify, Apple Music en Deezer zijn. Een internetverbinding is hiervoor wel een vereiste. Dit principe werkt een beetje zoals YouTube, je kunt het filmpje wel kijken, maar hebt het niet op je computer staan. De meningen over streaming zijn echter verdeeld. Net als met koffie lijken er maar twee mogelijkheden te zijn: je houdt er van of niet. Sommigen zijn verknocht aan Spotify of Apple Music, anderen zweren bij de cd. Maar wat is de oorzaak van deze polemiek, en wat zijn de voordelen van streaming ten opzichte van de cd of lp? Wat kun je ermee, en wat niet? We zoeken het uit.


Keuze of beleving?

sokolov 220Een cd uitpakken en in je opnemen is natuurlijk een unieke ervaring. Met een mooi verzorgd cd-boekje en een nieuwig luchtje voelt (en ruikt) een nieuwe cd toch altijd een beetje als een cadeautje. Bij streaming heb je die ervaring niet – het album aanklikken op een computerscherm voelt een stuk minder bijzonder. Daar tegenover staat wel een bijna oneindige keuze, omdat vrijwel alle opnamen die ooit gemaakt zijn online te vinden zijn. Grote kans dus dat je bij Spotify, Apple Music of Deezer vindt wat je zoekt en zelfs nog heel veel meer meer. Wat in de cd-winkel weken duurt om te bestellen, kun je via streaming met een paar klikken beluisteren. En daarnaast kun je met groot gemak een schat aan nieuwe muziek en nieuwe uitvoeringen ontdekken. Vooral de kieskeurigen onder ons kunnen hiermee hun hart ophalen. Alle beschikbare uitvoeringen van een werk kun je met een klik vergelijken tot je de mooiste hebt gevonden. En ben je op zoek naar obscuur repertoire? Dan kun je bij de streamingdiensten je hart ophalen.


De kosten

streaming 220Geen onbelangrijk punt, zeker niet met de (gezonde) Hollandse handelsgeest in het achterhoofd, zijn de kosten. Wat kost streamen eigenlijk? Hoe duur streaming precies is, hangt af van de dienst die je gebruikt. Sommige diensten, zoals Apple Music, bieden een gratis proefperiode, waarna je kunt kiezen of je een betaald abonnement wilt nemen. Andere diensten doen dit niet. Zo komt Spotify in twee versies: gratis en betaald. De gratis versie bevat advertenties die het luisteren onderbreken. Voor €10,00 per maand heb je echter een een reclamevrij premiumabonnement en kun je onbeperkt en ongestoord naar muziek luisteren. Van zo’n betaald abonnement kunnen ook meerdere apparaten en mensen gebruik maken, wat handig is als je de kosten wilt delen met iemand anders. Een cd is hiermee vergeleken wel wat duurder. Een rekensommetje ter illustratie. Laten we, voor het gemak, zeggen dat een gemiddeld album €15,00 kost. Voor een uur muziek (de gemiddelde lengte van een cd) is dit niet veel geld, maar met Spotify’s €10,00 kun je per maand een onbeperkt aantal uren naar alle muziek luisteren. Uiteraard mis je bij deze laatste keuze wel de beleving van een fysieke cd. En de cdkast blijft leeg.


Geluidskwaliteit

Vroeger, we spreken over de begindagen van het internet, was de geluidskwaliteit van streaming niet echt om over naar huis te schrijven. Het deed een beetje ‘blikkerig’ aan. Tegenwoordig is dat bij streamen echter al lang niet meer zo. Een aantal diensten, zoals bijvoorbeeld Tidal en Qobuz, biedt het geluid zelfs in cd-kwaliteit aan. Met het huidige, razendsnelle internet is streamingkwaliteit ook bij diensten als Spotify en Apple Music heel goed. Met een hifi-installatie is het verschil soms al bijna niet meer te horen. Dit laatste, streamen via een geluidsinstallatie, is overigens ook heel goed mogelijk.

Hoe verbind ik mijn computer/smartphone/tablet met mijn geluidsinstallatie?

Met een eenvoudig kabeltje dat je aan de ene kant inplugt in je computer en aan de andere kant in je versterker kun je de muziek die je selecteert via een streamingdienst op je beeldscherm laten klinken via je boxen, ook als je installatie al wat ouder is. Via de koptelefoon-ingang van je smartphone, laptop of tablet kun je op deze manier ook je mobiele apparaat aan je boxen koppelen.

Wil je tijdens het luisteren voorkomen dat de batterij van je mobiele apparaat leeg raakt, dan kun je deze deze kabel gebruiken (eventueel met een verloopstekker als je een iPhone of een iPad hebt met een lightning-connectie). Staat de computer ver weg of wil je je tablet of mobiel meenemen door het huis? Dan kan dit natuurlijk ook met een draadloze verbinding via een bluetooth audio adapter.


cd kast 220Een kast of ruimte?

Een belangrijk verschil tussen streaming en cd’s betreft natuurlijk de fysieke ruimte die beide mogelijkheden innemen. Sommige mensen houden van een grote cd-kast, gevuld met een eigen verzameling muziek als resultaat van een jarenlange, zorgvuldige zoektocht. Voor minimalisten, of voor wie ruimte wil besparen, kan streaming een uitkomst bieden. Je hele bibliotheek staat op het scherm, je kunt het goed sorteren en via een zoekfunctie alles prima vinden. Dat scheelt een hoop ruimte, maar je hebt helaas niks om mee op te scheppen bij vrienden en kennissen.


Gebruiksvoordelen

AangenaamKlassiek_LKAan de overzichtelijkheid van een reguliere cd kan geen streamingdienst tippen. Alle informatie vind je gemakkelijk terug op het doosje of in het boekje. Gedetailleerde informatie over de musici, de uitvoering of over de muziek zelf vind je bij geen enkele streamingdienst in vergelijkbare vorm. Daar tegenover staan andere mogelijkheden. Bij streaming kun je in zogeheten ‘playlists’ zelf je muziek indelen, verzamelen en de tracks afluisteren op de volgorde die jij prettig vindt. Je kunt ook naar playlists van anderen luisteren. Met zulke afspeellijsten kun je je tablet, smartphone of computer gewoon laten liggen, het apparaat speelt de muziek automatisch af. Achter een scherm gekluisterd zitten is dus niet nodig.
In streamen en vooral het zoeken en vinden van repertoire moet je overigens wel, zoals bij alle computersystemen, even handigheid krijgen, maar na even puzzelen en oefenen werkt het eigenlijk vrij logisch.


Conclusie

Streaming heeft, net als het luisteren via cd’s, zowel voor- als nadelen. Hoewel je een inmense collectie muziek tot je beschikking hebt, mis je de fysieke ervaring iets in je handen te hebben. Ook kun je je kast niet vullen met een indrukwekkende cd-collectie. Daar tegenover staat dan weer dat streaming een stuk goedkoper is, en dat je tegenwoordig met een betaald abonnement van een prima geluidskwaliteit kunt genieten. Voor beiden is dus wat te zeggen. Je hoeft echter niet te kiezen. Veel mensen kopen, naast hun Spotify-abonnement, nog vaak nieuwe cd’s of beluisteren hun oude collectie. Zo heb je het beste van twee werelden.
Proberen? Kijk eens naar SpotifyApple Music, of Deezer. Er zijn echter ook andere opties. Lees erover in het stuk over de verschillende streamingdiensten.


Aanbevolen opnamen

pl cellopl classical sunday morningpl dream away


spotify_220x220Lees en luister ook