Aanbevolen Poortmusic

poort intro


misa tango koopLuis Bacalov – Misa Tango

1 cd / €19,99

Naast de Misa Criolla van Ariel Ramirez zijn er weinig Argentijnse missen geschreven. Op deze cd staat de door Luis Bacalov (1933) gecomponeerde en in het Spaans gezongen Misa Tango: een mis in de vorm van een tango. De Misa Tango bestaat uit de vijf traditionele misonderdelen, namelijk Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei, en is een mix van klassiek met wereldmuziek.
De Spaanse tenor Placido Domingo en mezzosopraan Ana Maria Martinez staan garant voor een uitvoering met bezieling. In de Misa Tango worden tango ritmes afgewisseld met weemoedige melodieën. De klanken van het orkest dell’Academia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. van dirigent Myung Whun Chung en het tragische geluid van de bandoneon (een Argentijnse versie van de accordeon) zijn goed op elkaar afgestemd. De cd is aangevuld met twee bekende composities (Adios Nonino & Libertango) van de Argentijnse componist Astor Piazzolla. Luis Bacalov arrangeerde deze werken voor orkest. Het is muziek die je vanaf het begin raakt. Een aanwinst voor je cd collectie!


handel messiah hogwood kirkby koopGeorg Friedrich Händel – Messiah

2 cd’s / €18,99

Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar voor mij persoonlijk is de Messiah o.l.v. Christopher Hogwood nog altijd de mooiste uitvoering. Nee, deze dirigent heeft geen haast, het tempo is natuurlijk, niemand hoeft de trein te halen. Deze Messiah wordt in alle rust uitgevoerd. Hogwood heeft de beschikking over een geweldig team van “oude muziek solisten”, namelijk Judith Nelson, Emma Kirkby, Carolyn Watkinson, Paul Elliott en David Thomas. Zij laten de teksten tot leven komen. Het Choir of Christ Church Cathedral, Oxford betaat uit mannen en jongenssopranen en dat komt deze Messiah alleen maar ten goede. Deze uitvoering op authentieke instrumenten voelt als een warme douche en is 36 jaar na opname nog steeds de parel onder de Messiah’s.


requiem te deum koop dobrogoszSteve Dobrogosz – Requiem / Te Deum

1 cd / €21,99

Een adembenemend requiem. Onbekend maakt onbemind, dat geldt zeker voor veel componisten uit de 20e eeuw. Wanneer je de muziekliefhebber vraagt naar zijn favoriete requiem dan betreft dat meestal Fauré, Mozart, Verdi, Brahms of Duruflé, maar zelden gaat het om een componist uit de 20ste eeuw. Steve Dobrogosz (1956) is een Amerikaans componist, songwriter en pianist. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 1000 composities. Een van zijn mooiste composities is het Requiem voor koor, strijkers en blazers. Zijn Requiem opent met een prachtige hobosolo daarna volgt het koor en orkest onder de bezielende leiding van dirigent Gary Graden. Verwacht geen opstandigheid zoals bij Verdi en Mozart.
De uitvoering door het St. Jacobs Chamber Choir is subliem en sopraan Hannah Holgersson zorgt met haar unieke stemgeluid voor de kers op de taart. De cd is aangevuld met eveneens een prachtig koorwerk namelijk het Te Deum voor koor en strijkers.


Paul Mealor tender lightPaul Mealor – A Tender Light

1 cd / €19,99

In de New York Times wordt de componist Paul Mealor (1975) beschreven als één van de belangrijkste componisten die is opgedoken in de “Welsh Choral Music” sinds William Matthias.
Paul Mealor werd in één klap wereldwijd bekend toen hij in 2011 voor de huwelijksceremonie van prins William en Kate Middleton het motet Ubi Caritas componeerde. Op deze cd staan onder andere de vier madrigalen, Ave Maria, Locus Iste, het adembenemende Stabat Mater en natuurlijk ontbreekt het Ubi Caritas niet op deze magnifieke koor cd. Het koor Tenebrae o.l.v. Nigel Short is één van de meest toonaangevende koren en staat bekend om haar passie en precisie. Deze kwaliteiten komen duidelijk naar voren op deze cd.


kleine ola gjeiloOla Gjeilo – Choir works

1 cd / €19,99

De Noors/Amerikaanse componist en pianist Ola Gjeilo (1978) heeft onlangs op het Decca label zijn nieuwe cd uitgebracht. Een cd met prachtige koormuziek van deze tijd. Zijn muziek is te vergelijken met de koormuziek van de hedendaagse componisten Whitacre en Lauridsen.
Ook zijn Scandinavische achtergrond komt duidelijk terug in zijn muziek. Alle elf composities “luisteren lekker weg”. De koren Voces8 en Tenebrae zingen met hun kraakheldere stemmen en minimale instrumentale begeleiding Ola’s muziek naar hogere sferen. Minpuntje van deze cd is dat er slechts één onderdeel uit de Sunrise Mass op staat.


broekmans 220Lees en luister ook