Componist Johann Sebastian Bach

Voor veel mensen is Bach de grootste componist allertijden. Hoewel de meningen daarover ongetwijfeld altijd verdeeld zullen zijn, staat zijn muziek bij vrijwel iedereen in hoog aanzien. Een aantal artikelen die de hoogtepunten uit zijn oeuvre uitlichten.

viool-met-electrische-vonken-220x220Guido van Oorschot | 20 april 2015

De vergelijking Bachs Chaconne

Als een ufo zeilt hij door het 18de-eeuwse luchtruim: de Chaconne van Johann Sebastian Bach. Een kwartier machtige muziek is het, geschreven voor de vier snaren van één instrument, de viool.

> Lees meer


toetsenbord-clavecimbel-220x220Classics To Go | 21 oktober 2015

Het meesterwerk Bachs Goldbergvariaties

‘Er is geen werk dat zoveel ruimte biedt aan verbeelding, vakmanschap en virtuositeit als de Goldbergvariaties van Bach’, vond klaveciniste Wanda Landowska, die ze tachtig jaar geleden opnieuw op de klassieke kaart zette.

> Lees meer


koffie 220Classics To Go | 28 september 2015

Kijk Koffiekantate

Hoewel we goede koffie tegenwoordig sterk associëren met Italië, werd de eerste koffie in Europa pas ingevoerd in de tijd dat Johann Sebastian Bach werd geboren, in 1685. Bach schreef zijn Koffiecantatetussen 1732 en 1734.

> Kijk


doornenkroon-en-kruis-220x220Classics To Go | 11 maart 2015

Het meesterwerk Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion is voor vrijwel iedere luisteraar een diepgaande ervaring. ‘Daarin bereikt Bach zijn artistieke top’, vindt dirigent Ton Koopman.

> Lees meer


crucifix-220x220Guido van Oorschot | 24 maart 2015

De vergelijking Bachs Johannes-Passion

Geboorte en dood zijn de raadsels van het mensenleven. Niet gek dat elke religie er rituelen aan wijdt. Christenen vieren met Kerstmis de geboorte van Jezus. Met Pasen staan ze stil bij zijn dood en opstanding. Het verhaal over de kruisiging van Jezus van Nazareth wordt in vier bijbelboeken verteld: de…

> Lees meer


john-eliot-gardiner-220x220Classics To Go | 16 december 2015

Album van de week Hohe Messe

In de Latijnse Hohe Messe komen alle muzikale en religieuze overtuigingen en twijfels van Johann Sebastian Bach samen. In handen van dirigent John Eliot Gardiner wordt deze mis een ontroerend monument voor een grote geest.

> Lees meercellosuites 220Classics To Go | 17 maart 2016

Het meesterwerk Bachs Cellosuites

In zijn jonge tienerjaren vond cellist Pablo Casals in een antiquariaat de bladmuziek Bachs vergeten Cellosuites. In de eeuw daarna groeiden de stukken uit tot de Bijbel van de cellist. ‘Het wonder Bach’, zei Casals, ‘heeft zich in geen enkele andere kunst geopenbaard.’

> Lees meer


glas-in-lood-met-musicerende-engelen-220x220Guido van Oorschot | 14 december 2015

De vergelijking Weihnachts-Oratorium

Het kerstfeest kan niet zonder het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach. Zes kleurrijke cantates belichten het wonder van de geboorte van Christus.

> Lees meer


esfahani 220 2Joost Galema | 25 augustus 2016

In de spotlights Mahan Esfahani

Wat het heelal is voor een astronoom, dat zijn Bachs Goldbergvariaties voor een klavecinist, vindt Mahan Esfahani. Hij maakte een nieuwe opname van het meesterwerk. ‘Bach opent gordijnen en toont ons het universum. Ik weet dat de sterren en planeten onbereikbaar zijn, maar hij laat ze me in elk geval zien.’

> Lees meerAvdW Perahia VK 1Classics To Go | 13 oktober 2016

Album van de week Perahia speelt Franse Suites

Bach bracht pianist Murray Perahia genezing in een moeilijke periode van zijn bestaan. En dus speelt hij de meesters werk met ‘hart en ziel’. In de Franse Suites smelt wijsheid samen met de jeugd.

> Lees meer


GardinerClassics To Go | 17 maart 2016

Focus Een levenslange pelgrimstocht

John Eliot Gardiners geschiedenis is die van een levenslange pelgrimstocht. ‘Altijd als ik Bachs muziek onderzoek bekruipt me het gevoel dat ik een lange weg afleg naar en door een afgelegen maar betoverend landschap.’

> Lees meer