Top 10 Bloemen

Fleurige pianostukjes, ontluikende liefdesaria’s en orkestrale tuinen: bloemen vonden door de eeuwen heen een vruchtbare voedingsbodem in de klassieke muziek. We stelden een veelkleurig muzikaal boeket samen met bloemen van tien verschillende componisten.

Schumann – Im wunderschönen Monat Mai

“Als alle bloemknoppen open springen, rijst de liefde op in mijn hart,” dichtte Heinrich Heine. Met Schumanns noten en de stem van bariton Matthias Goerne erbij wordt het pure romantiek.


Rachmaninoff – 12 liederen, op. 21, nr. 5: ‘Sering’

Er hangt een mysterieuze legende rond Rachmaninoff en seringen: na elk concert ontving hij een boeket met witte seringen van een onbekende bewonderaar. Nadat hij naar Amerika was geëmigreerd, leken de mysterieuze bloemencadeau’s voorbij. Totdat de boeketten weer begonnen op te duiken… In dit pianostukje verklankt Rachmaninoff bloeiende seringen in de schaduw.


De Falla – Noches en los jardines de España

De avond doorbrengen in de geurige paleistuinen van het Alhambra in het Spaanse Granada: alleen al de gedachte is aanlokkelijk. De Spaanse componist Manuel De Falla zette de nachtelijke Spaanse tuinen op muziek in het eerste deel van Noches en los jardines de España voor piano en orkest. In het tweede deel, ‘Verre dans’ horen we de flamenco, waarna het laatste deel de tuinen bij de oude stad Córdoba verklankt.


Debussy – Bruyères

“Calme, doucement expressif, joyeux,” schreef Claude Debussy zijn pianostuk over de heide: kalm, teder expressief, opgewekt. De componist heeft maar een paar minuten nodig om het beeld op te roepen van een bloeiend heideveld op het Franse platteland.


Puccini – Crisantemi

Bloemen vergezellen ons een leven lang. Ook bij ons laatste afscheid. Puccini, die we nu vooral kennen als operacomponist, schreef het treurige Crisantemi voor strijkers nadat zijn vriend Amedeo, Hertog van Savoye in 1890 overleed.

Waar zouden bloemen zijn zonder insecten en vlinders? Lees ook onze Top 10 Insecten en Top 10 Vlinders in klassieke muziek.


Delibes – ‘Bloemenduet’ uit Lakmé

Delibes’ Bloemenduet kan in dit muzikale boeket natuurlijk niet ontbreken. Afkomstig uit de opera Lakmé wordt deze wereldberoemde aria gezongen door prinses Lakmé en haar dienstmeisje Malika, terwijl ze bloemen plukken aan de oever van een Indiase rivier.


Tchaikovsky – 18 Morceaux, nr. 11: ‘Valse bluette’

Tchaikovsky’s laatste werken voor solo piano kwamen voort uit een uitdaging die hij zichzelf stelde. Op een dag in april 1893 nam hij zich voor om een maand lang elke dag een kort stuk voor piano te componeren. Het werden uiteindelijk slechts 18. Op plek nr. 11 vinden we dit blauwgebloemde walsje terug.


Bizet – ‘La fleur que tu m’avais jetée’ uit Carmen

Met een rode roos is een gelukkige liefde niet ver weg. Aan het begin van de opera verleidt Carmen Don José door een roos op de grond te gooien. Het stel lijkt even gelukkig, maar al snel is Carmen haar geliefde zat. In deze aria mijmert Don José over de tijd dat ze hem nog zag staan, om tegelijkertijd zichzelf te vervloeken dat hij in haar verleidelijke val is gelopen.


Florence Price – Dance of the Cotton Blossoms

Bloemen lenen zich goed voor dansante muziek. Denk maar aan de Bloemenwals uit Tchaikovsky’s Notenkraker. De Amerikaanse componiste Florence Price koos de bloesem van de katoenplant uit voor deze pianowals.


Howells – A Spotless Rose

De Duitse hymne Es ist ein Ros entsprungen werd door de eeuwen heen door vele componisten op muziek gezet. De inspiratie voor deze Engelse versie van Herbert Howells ontstond volgens de componist op een weinig sacraal moment, namelijk terwijl hij uit zijn raam de treinen voorbij zag zoeven. In het King’s College Choir Cambridge vindt het kerstliedje een subliem vertolker.


Lees en luister ook