Instrument Viool

Wie in de geschiedenis de eerste viool bouwde is niet bekend, maar waarschijnlijk gebeurde dat in Italië, waar al halverwege de 16e eeuw veel goede instrumenten gemaakt werden. De bekende vioolbouwers Antonio Stradivari, Nicolò Amati en Pietro Guarneri werden geboren in Cremona en hadden hun werkplaats in deze Noord-Italiaanse stad. Een aantal van hun wonderschone violen heeft de eeuwen goed doorstaan, veel beroemde violisten spelen op een instrument dat ooit door een van deze mannen werd gebouwd.

top-20-violisten-220x220Ariane Todes | 29 april 2015
Top 20 Violisten

In de vijf eeuwen van zijn bestaan verleidde de viool virtuoze en flamboyante musici. Zelfs de duivel, zeggen ze, speelt viool. Uit al die groten twintig kiezen is een kwestie van smaak. En daarover valt te twisten. Violiste Ariane Todes, oud-redacteur van vakblad The Strad, zette haar favorieten op…

> Lees meer


janine-jansen-met-pappano-220x220Harriet Smith | 4 november 2015
In de spotlights Janine Jansen

Zelfs de grootste violisten aarzelen voordat ze zich aan het machtige concert van Johannes Brahms wagen – een werk dat Janine Jansen recentelijk voor het eerst heeft opgenomen, het album verschijnt deze week. Harriet Smith spreekt met deze muziekgrootheid over Brahms, Bach en familie.

> Lees meer


viool-met-electrische-vonken-220x220 (1)Guido van Oorschot | 20 april 2015
De vergelijking Bachs Chaconne

Als een ufo zeilt hij door het 18de-eeuwse luchtruim: de Chaconne van Johann Sebastian Bach. Een kwartier machtige muziek is het, geschreven voor de vier snaren van één instrument, de viool.

> Lees meer


bruch-brahms-220x220Classics To Go | 19 januari 2015
Sterk verhaal Het muziekpapier van Bruch

Componist Max Bruch vroeg op een dag aan zijn veel beroemdere vakgenoot Johannes Brahms of hij hem zijn nieuwe Vioolconcert mocht voorspelen. Brahms vond het best en nam plaats in een stoel naast de piano. Bruch voerde het nieuwe werk uit met veel enthousiasme en kracht. En aangezien het een hete dag…

> Lees meer


kind-met-viool-220x220Classics To Go | 16 februari 2015
Playlist Vioolles

In deze lijst vind je 30 vioolconcerten voor (licht) gevorderde violisten van alle leeftijden. Mooie muziek om van te genieten en vooral ter inspiratie. Want in overleg met je viooldocent vind je hier vast en zeker een concert tussen dat je al sneller dan je denkt kunt leren spelen!

> Lees meer


hangende-violen-bij-vioolbouwer-220x220Classics To Go | 30 juni 2015
Top 10 Vioolconcerten

‘Een tafel, een stoel, een schaal met fruit en een viool, wat heeft een mens nog meer nodig?’ Een retorische vraag van natuurkundige Albert Einstein. De viool sprak tot de verbeelding van talloze beroemde componisten. Tien grote voorbeelden.

> Lees meer


itzhak-perlman-220x220Wenneke Savenije | 6 mei 2015
Legende Itzhak Perlman

Stralend, warmbloedig en wijs. Die woorden typeren het weergaloze vioolspel van Itzhak Perlman, de zonnekoning onder de Grote Vioolvirtuozen.

> Lees meer


lisa-batiashvili-met-armen-wijd-220x220Joost Galema | 3 oktober 2014
In de spotlights Lisa Batiashvili

Ze kwam, musiceerde en overwon. De Georgische violiste Lisa Batiashvili veroverde Nederland.

> Lees meer


persoonlijke-muziekkeuze-220x220Classics To Go | 18 juni 2015
Playlist De keuze van Janine Jansen

Janine Jansen stelde persoonlijk een lijst samen met muziek die veel betekenis voor haar heeft. Natuurlijk Bach, daar groeide ze als kind mee op, inspirerende voorgangers, waaronder Heifetz, Oistrakh en leraar Philippe Hirshhorn, kamermuziek, liedcycli, Frans en Russisch orkestrepertoire
…en jazz!

> Lees meer


AvdW Kavakos VKClassics To Go | 31 maart 2016
Album van de week Virtuoso Kavakos

In de toegiften toont de virtuoos zijn technische kunnen, maar een hele goede – zoals violist Leonidas Kavakos – roept tegelijkertijd ook verhalen en gevoelens op.

> Lees meer


MW Bruch VKClassics To Go | 3 mei 2016
Het meesterwerk Eerste Vioolconcert van Bruch

Waarom Bruch als pianist juist de viool had gekozen als instrument voor zijn mooiste stukken, vroeg een vriend hem eens. ‘Omdat de viool beter dan de piano een melodie zingen kan en de melodie de ziel van de muziek is’, antwoordde de componist. Het Eerste Vioolconcert werd Bruchs meesterwerk.

> Lees meer


michel-van-der-aa-janine-jansen-collage-220x220 (1)Classics To Go | 3 november 2014
Muziek en De violist als inspiratiebron

Deze week beleeft het Vioolconcert van Michel van der Aa zijn wereldpremière. Hij schreef het met in zijn achterhoofd Janine Jansen. Meer componisten lieten zich inspireren door een beroemd violist. Vijf voorbeelden van die wisselwerking.

> Lees meer


vioolkrullen-220x220Classics To Go | 30 juni 2015
Playlist De mooiste vioolmuziek

In het immense oeuvre dat er voor de viool geschreven is vind je legio ‘all time’ klassiekers. Deze lijst bevat al die werken in prachtige uitvoeringen.

> Lees meer


gestreepte-vier-jaargetijden-220x220Classics To Go | 31 oktober 2014
Het meesterwerk Vier jaargetijden

Het lijkt alsof De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi er altijd geweest zijn, sinds hij de concerten voltooide in 1723. Maar niets is minder waar. De componist stierf achttien jaar later straatarm en vergeten in Wenen.

> Lees meer


rosanne-philippens-220x220Joost Galema | 1 april 2015
In de spotlights Rosanne Philippens

Kenners voorspellen violiste Rosanne Philippens een grote toekomst. Daarom mag ze haar talent een jaar fijn slijpen op de Stradivarius, waarmee Janine Jansen anderhalf decennium lang triomfen vierde. Onlangs verscheen haar tweede album Myth, met muziek van de grillige en raadselachtige Pool Karol Szymanowski.

> Lees meer


Aanbevolen opnamen

kavakos virtuosolka Kavakos 2kleine luister koop janine jansen vivaldi