Kinderklassiek Aangenaam Klassiek for Kids 2017

Angela Schijf © Govert de Roos

Het is misschien wel het meest bekendste muziekstuk ter wereld. Weet je waar we het over hebben? De Vier Jaargetijden natuurlijk! Voor Aangenaam Kids 2017 maakten Angela Schijf en Imme Dros een bijzonder sprookje met deze prachtige muziek.

vivaldi 220De rode priester

Wanneer je driehonderd jaar geleden door Venetië zou hebben gewandeld, dan had je hem misschien wel herkend. Met zijn rode haar was Antonio Vivaldi een opvallende man. Ze noemden hem niet voor niets ‘de rode priester,’ met zijn felle kapsel gaf hij iedere zondag muzikale leiding aan de kerkdienst. Naast zijn werk in de kerk was Vivaldi ook componist. Hij schreef prachtige muziek die nu nog steeds veel beluisterd en gespeeld wordt. Waarom hij die muziek maakte? Dat is een verhaal op zich. In Vivaldi’s tijd stonden er in de stad meerdere weeshuizen. Waren je ouders er niet meer of hadden zij te weinig geld om je op te voeden, dan was de kans groot dat je in zo’n weeshuis terecht kwam. Daar kreeg je eten, een slaapplek en een opleiding zodat je later zelf geld kon verdienen. Vivaldi werkte in een weeshuis voor meisjes. Hij gaf er muziekles en leidde de kinderen op tot muzikant. Om beter te worden hadden zijn leerlingen natuurlijk muziek nodig om mee te oefenen. En muziek schrijven, dat kon Vivaldi goed. Heel goed zelfs. Met zijn studeerstukken leerde hij de meisjes samenspelen en kon iedereen op zijn eigen niveau oefenen. Beginnende leerlingen speelden een makkelijke partij, de gevorderde studenten konden schitteren in virtuoze solo’s. En voor het publiek was het ook nog eens prettig om naar te luisteren. Goede muziek dus.


gestreepte-vier-jaargetijden-220x220Een muzikaal verhaal

Vivaldi schreef ook muziek buiten het weeshuis. Vaak componeerde hij stukken die waren bedoeld om tijdens concerten te worden gespeeld. Die muziek liet hij hier drukken, in Nederland, on precies te zijn in Amsterdam. Vivaldi’s bekendste compositie is de Vier Jaargetijden, vier stukken die samen de lente, zomer, herfst en winter uitbeelden. Als je goed luistert kun je vogeltjes horen zingen, voel je stormen voorbij razen en zie je jagers die door het veld rennen. De muziek werd zo beroemd dat ze zelfs nu, honderden jaren later, nog steeds heel vaak te horen is. Toch is er één verschil met vroeger. Vivaldi voegde namelijk gedichten bij zijn Vier Jaargetijden. En die gaan natuurlijk over de seizoenen. Wanneer je de muziek kocht, kreeg je de gedichten er gratis bij. Daarnaast werden ze hardop voorgelezen tijdens concerten, ook iets dat nu bijna nooit meer gebeurt. Of Vivaldi de gedichten zelf heeft geschreven weten we helaas niet. Wel weten we dat Vivaldi iets nieuws deed. Zo duidelijk vertellen waar de muziek over ging, een muzikaal verhaal vertellen, werd pas veel later gewoon. Vivaldi liep dus ver op de zaken vooruit.


lka ak kids 2017Een cd en een theatervoorstelling

Nu wordt er opnieuw een verhaal gemaakt met Vivaldi’s Vier Jaargetijden. En weer staan de seizoenen in het middelpunt. Maar nu zijn de gedichten vervangen door een sprookje van schrijfster Imme Dros. Actrice Angela Schijf, bekend van tv, vertelt samen met de muziek van Vivaldi het spannende verhaal van Anna en Emma. De tweelingzusjes belanden na een woeste storm in het geheimzinnige land van Mevrouw Holle. Daar komen hun botsende karakters lijnrecht tegenover elkaar te staan. Gaat dat wel goed? En lukt het de twee om te ontsnappen?

Van 1 oktober 2017 tot 31 januari 2018 kun je erachter komen in theaters door heel Nederland. Kun je er niet bij zijn? Niet getreurd, ook thuis kun je van het verhaal en de muziek genieten met Aangenaam Kids 2017. Het album bevat maar liefst twee cd’s. Eentje met het verhaal en de muziek, de andere met de Vier Jaargetijden. Er is dus geen excuus om dit te missen.


banner AK


Aanbevolen opnamen

ika Janine VivaldiIka Max Richter VivaldiVivaldi Fluitconcerten


een-midzomernachtdroom-220x220Lees en luister ook