Kinderklassiek Paul de Leeuw

illustratie kerstverhaal
Illustratie: Harmen van Straaten

Jozef bezingt zijn liefde voor Maria met de bekende aria uit de Westside Story van Leonard Bernstein. Samen gaan ze op weg naar Bethlehem op de muziek uit de Grand Canyon Suite van componist Ferde Grofé. En als de pasgeboren Jezus in de kribbe ligt klinkt het beroemde Air van Bach. Klassieke muziek illustreert de kerstvertelling van Paul de Leeuw.

‘God had in die tijd het woord adoptie nog niet geschapen’

lka kerstverhaalHij heeft zelf twee adoptiekinderen, dus dat thema mocht in het kerstverhaal niet ontbreken. Paul de Leeuw schetst Jozef en Maria als een stel dat overloopt van liefde voor elkaar, maar die niet weten of zij wel kinderen kunnen krijgen. ‘Mocht ik geen mama kunnen worden, dan ga ik mijn liefde geven aan alle andere kinderen die ik ken’, denkt Maria. ‘Misschien zijn er wel kinderen die geen ouders hebben. Dan mogen zij gewoon bij ons komen wonen!’ Waaraan De Leeuw toevoegt: ‘Tegenwoordig noem je dat adoptie, maar daar had God in die tijd nog geen woord voor geschapen.’
Zwanger worden van God is een vreemde geschiedenis, één die je eenvoudig belachelijk zou kunnen maken als je Paul de Leeuw heet. Maar dat gebeurt niet. De cabaretier en tv-presentator blijft in zijn zelfgeschreven verhaal met lichte ironie aan de ‘goede’ kant van de humoristische streep.

banner-jozef-maria

Feest der herkenning of kennismaking

pdlDe muziek die De Leeuws kerstverhaal illustreert is een mooie doorsnee van de klassieke historie – een feest van herkenning voor gelouterde luisteraars en een mooie kennismaking voor mensen die wel van klassiek houden, maar eigenlijk niet goed weten waar te beginnen in die oceaan van noten die componisten de afgelopen vijfhonderd jaar over ons uitstrooiden. Elke dag worden er werken herontdekt uit vervlogen tijden en elke dag komt er nieuwe muziek bij. De Leeuws album geeft een mooi beeld van de diversiteit die er in de klassieke wereld te vinden is van Mozart tot Mascagni, van Bach tot Bernstein, van Gluck tot Grofé – en zelfs het donkere stemgeluid van Louis Armstrong. En nadat hij is uitverteld, zijn er nog zes stukken in hun geheel te beluisteren. De tekeningen bij het album zijn gemaakt door bekende en bekroonde illustrator Harmen van Straaten.

banner-kestverhaal-898-443


Aanbevolen opnamen

lka haenen peter wolflka er was eenslka midzomernachtdroom minis


paul-haenen-vk_220x220Lees en luister ook