Sterk verhaal Knoop redt Händel

© GeorgiosArt / iStock

Een ruzie over wie er klavecimbel mocht spelen bij een opera kostte de jonge Händel bijna het leven.

best of handel PLHij was nog net geen twintig, toen Georg Friedrich Händel zijn geld verdiende als tweede violist en klavecinist in de Hamburgse opera. Een paar maanden voor zijn doorbraak als operacomponist met Almira zat hij in het orkest tijdens de première van Cleopatra, een opera van Johann Mattheson, die zelf een van de hoofdrollen voor zijn rekening nam.
Na zijn laatste aria wilde Mattheson de rest van het werk zelf vanachter het klavecimbel verder begeleiden, maar de 19-jarige Händel liet zich niet opzij zetten. De zanger kon duwen en trekken wat hij wilde, de jonge Georg bleef achter het instrument zitten. De ruzie liep uiteindelijk zo hoog op dat de beide kemphanen voor de ingang van de opera een duel uitvochten. Mattheson was de betere schermer, hij stak toe, maar zijn degen brak af op een knoop van Händels jas. Het duel eindigde onbeslist.
Een paar weken later klaarden beiden de lucht, en werden ‘betere vrienden dan ooit’. Händel vroeg Mattheson meteen maar voor een hoofdrol in zijn debuutopera Almira, die kort daarna zijn eerste uitvoering kreeg.
Dankzij een jasknoop kon hij nog zo’n veertig meesterwerken voor het theater schrijven.


Aanbevolen opnamen

lka handel complete oratorioshandel messiah hogwood kirkby kooplka saul handel mccreesh


top-10-barokcomponistenLees en kijk ook