Instrument Cello

De cello was van oudsher een dienend instrument. Het profileert zich nog niet zo heel lang als solist, maar het donkere, melancholische geluid heeft al veel grote componisten uitgedaagd tot het componeren van prachtige werken met lange melodische lijnen en virtuoos vuurwerk.

cellistenClassics To Go | 3 november 2015

Top 10 Cellisten

De grote cellisten uit de vorige eeuw waren niet alleen musici, maar ook persoonlijkheden. Pablo Casals bleef de wereld herinneren aan de nachtmerrie in het fascistische Spanje van generaal Franco. De Rus Mstislav Rostropovitsj waagde lijf en leden voor de communistische dissidenten in de Sovjet-Unie. Jacqueline du Pré vocht tegen een verlammende ziekte…

> Lees meer


Cello Melancholy 220Classics To Go

Playlist Cello Melancholy

Geen instrument is zo intiem en tegelijkertijd zo veelzijdig als de cello. Het donkere, melancholische geluid nodigt componisten uit om mooie en lange melodieën te schrijven. En dat is precies wat je vindt in deze playlist.

> Luister


top 20 cellowerken 220Classics To Go | 15 maart 2016

Top 20 Cellowerken

Cellist Julian Lloyd Webber heeft zijn hele carrière besteed aan het verkennen van het cellorepertoire. In dit artikel kiest hij zijn favorieten uit klassieke composities, kamermuziek en hedendaagse werken. Hij doet verfrissende suggesties met betrekking tot minder bekende werken, die het zeker waard zijn om te leren kennen.

> Lees meer


meesterwerk-dvorak-vk_220x220Classics To Go | 30 januari 2015

Het meesterwerk Dvořák Celloconcert

De cello als solist in een orkestwerk, daarin geloofde bijna niemand aan het slot van de negentiende eeuw. De Tsjech Antonín Dvořák wel. Zijn Celloconcert betekende de doorbraak voor het instrument.

> Lees meer


AvdW Weilerstein VKClassics To Go | 29 september 2016

Album van de week Celloconcerten van Sjostakovitsj

‘Pijn lijden met een pokerface’, noemt celliste Alisa Weilerstein het Eerste Celloconcertvan de Rus Dmitri Sjostakovitsj. De angst in zijn muziek regeerde ook ooit haar Joodse familie in Oost-Europa. Ze maakte een opname van beide concerten van de componist.

> Lees meer


cellosuites 220Classics To Go | 17 maart 2016

Het meesterwerk Bachs Cellosuites

In zijn vroege tienerjaren vond cellist Pablo Casals in een antiquariaat de bladmuziek van Bachs vergeten Cellosuites. In de eeuw daarna groeiden de stukken uit tot de Bijbel van de cellist. ‘Het wonder Bach’, zei Casals, ‘heeft zich in geen enkele andere kunst geopenbaard.’

> Lees meer


weilerstein_4785296_i7g8935-c-decca-harald-hoffmann-446_220x220Classics To Go | 5 maart 2015

Kijk Alisa Weilerstein speelt Golijov

De Amerikaanse celliste Alisa Weilerstein kiest niet het geijkte cellorepertoire voor haar opnamen en concerten. Haar meest recente album Solo bevat onder meer het lyrische werk Omaramor van de Argentijnse componist Osvaldo Golijov. De opname van dit werk laat de vele facetten van Alisa’s prachtige spel zien.

> Kijk 


Aanbevolen opnamen

weilerstein soloLKA Maiskyelgar carter concerto