Kijk De planeet Neptunus

Tijl Beckand vertelt

Luister goed. Wat hoor je? Schrik niet, maar je bent ver weg van de aarde, ver weg van alles wat je kent. En om je heen: niets. Of toch? De uitgestrektheid van het universum. De muziek dijt uit als de kosmos, om het eindeloze geluid van de ruimte weer te geven. Ook dat is de kracht van muziek: ze brengt je op plekken waar je anders nooit terecht zou komen.

holst-220x220De Engelse componist Gustav Holst schreef zijn beroemde orkestsuite The Planets tussen 1914 en 1916. Hij betitelde het werk zelf als “7 stukken voor groot orkest”, elk van de zeven delen is gewijd aan een van de planeten uit ons zonnestelsel. De aarde is niet vertegenwoordigd in de cyclus, evenmin als de planeet Pluto, die toen Holst zijn orkestsuite componeerde nog niet ontdekt was.
Tijl Beckand maakte een filmpje bij het laatste deel van de suite, de muziek die hoort bij de planeet Neptunus. Wat je ziet zijn werkelijke ruimtebeelden van de Blauwe Planeet, zoals Neptunus ook genoemd wordt. Wat je hoort is natuurlijk de muziek van Holst, en Tijl vertelt daarbij.

Laat je meevoeren naar het einde van ons zonnestelsel…


tijl-koffie-vk_220x220Lees en luister ook