Aanbevolen Boekhandel Hijman Ongerijmd

Boekhandel Hijman Ongerijmd banner 1


hahnArnold Schoenberg/Jean Sibelius – Vioolconcert – Hilary Hahn

1 cd / €19,99

Het Vioolconcert van Schoenberg werd lange tijd ‘onspeelbaar’ geacht door veel violisten. Het lijkt Hilary Hahn echter nauwelijks moeite te kosten. In haar handen klinkt de muziek prachtig vloeiend en lyrisch, maar zéker ook dramatisch. Je zou als luisteraar haast vergeten dat het een van de moeilijkste stukken uit het vioolrepertoire is! In het concert van Sibelius is het spel van Hahn iets afstandelijker, waardoor de muziek een passend laagje ijs krijgt. Salonen begeleidt voortreffelijk, volledig op één lijn met zijn soliste.
Zeer aanbevolen!


mahler karajanMahler – Symfonie nr. 9 – Herbert von Karajan, Berliner Philharmoniker

2 cd’s / €18,14

Herbert von Karajan is niet bekend geworden door zijn Mahler interpretaties. Zo verscheen er van zijn hand nooit een complete Mahlercyclus. Hij wordt in zijn algemeen ook niet gezien als een echte Mahler dirigent. Ten onrechte! De opnames die hij maakte zijn stuk voor stuk de moeite waard. Orkestspel van het hoogste niveau, zonder ook maar enigszins sentimenteel te zijn, maar met een voortdurend prachtige spanningsboog. Hoogtepunt van de Mahler opnames: deze live-opname uit 1982 (Berliner Festspielwoche) van de negende, Mahler’s laatste voltooide symfonie. De aanpak van Karajan is wat minder uitgesproken dan die van bijvoorbeeld Bernstein, maar overtreft deze in spanningsopbouw en fenomenaal orkestspel. Het orkestspel is van een ongelofelijk hoog niveau, een niveau dat bijna onhaalbaar lijkt op een live concert. Er is veel aandacht voor de lange lijn en de strijkers spelen met de glanzende schoonheid die zo typisch is voor de Berliner Philharmoniker ten tijde van Karajans heerschappij. Mahlers aanwijzingen wat betreft dynamiek en tempo worden tot de letter gevolgd. Dit is musiceren op het allerhoogste niveau. Karajan, erkend perfectionist, en nooit tevreden, heeft deze opname benoemd als “bijna perfect’. In zijn woorden: “Kontrollierte Ekstase”. Zéér aanbevolen!


ashkenazy perlman beethovenBeethoven – Kreutzer Sonate en Frühlingssonate – Perlman/Ashkenazy

1 cd / €8,50

De Kreutzer Sonate en de Frühlingssonate behoren tot de populairste en meest gespeelde werken van Beethoven. De sonates zijn dan ook talloze keren opgenomen. Deze opname van Itzhak Perlman en Vladimir Ashkenazy is met recht een klassieker. De twee grootheden maakten in de jaren ’60 en ’70 meerdere platen samen en zitten interpretatief volledig op hetzelfde spoor. Perlmans volle, romige en prachtige toon gecombineerd met Ashkenazy’s dynamische spel inclusief veel rubati getuigen van een overduidelijk romantische kijk op deze werken. In de Frühlingssonate zijn ze prachtig lyrisch en ontspannen. De Kreutzer daarentegen is zeer energiek en bevlogen, waarbij vooral in de finale de vonken ervan af spatten.
Dit is Beethoven met glamour!


letze liederRichard Strauss – Vier Letzte Lieder en andere liederen –
Kiri Te Kanawa/Sir Georg Solti/Wiener Philharmoniker

1 cd / €8,99

Kiri Te Kanawa nam de zwanenzang van Richard Strauss aan het begin van haar carrière ook al eens op, toen onder leiding van Andrew Davis. Ten tijde van deze opname onder Sir Georg Solti had haar stem er al heel wat kilometers op zitten en was ontegenzeggelijk minder vol en jeugdig. Toch doet ze niet onder voor haar jongere zelf. Haar stem is nog altijd soepel en lyrisch. Maar bovenal heeft de Nieuw-Zeelandse in deze tweede opname hoorbaar oneindig veel meer affiniteit met de teksten gekregen. Solti heeft de naam af en toe wat grof en ongenuanceerd te kunnen dirigeren, maar is hier samen met de op topniveau spelende Wiener Philharmoniker de gedroomde begeleider. De tempi liggen enigszins aan de hoge kant, maar de liederen klinken vloeiend zonder ook maar een moment te snel te worden. Solti haalt details naar voren die bij andere dirigenten minder opvallen. Luister bijvoorbeeld naar de blazers aan het begin van Frühling. Deze opname valt bij het grote publiek ten onterechte wat in het niet bij de klassiekers van Norman en Schwarzkopf en het verdient het zéér om gehoord te worden!


argerichMartha Argerich – Debut Recital

1 cd / €9,99

Nog voordat ze in 1965 het prestigieuze Chopin Concours in Warschau won, gaf Martha Argerich in 1961 met dit recital haar visitekaartje af. De pianiste was toen krap twintig jaar oud. In alle geselecteerde werken hoor je niet alleen wat een buitengewoon talent de jonge Argerich was, maar zelfs als je haar leeftijd buiten beschouwing laat, is dit een verbluffend goed gespeeld debuut. Argerich bijt zich vast in de noten en lijkt bij vlagen wel bezeten. Chopins derde scherzo vlamt, de Hongaarse rapsodie van Liszt klinkt ronduit jubelend en de hondsmoeilijke toccata van Prokofiev beheerst ze als geen ander. Toch is haar spel niet enkel snel en virtuoos: in Ravels Jeux d’eau is Argerich op haar subtielst. Ze sprankelt en klatert. Een mooiere interpretatie van dit stuk is haast ondenkbaar. Al met al een cd die in de collectie van geen enkele pianoliefhebber mag ontbreken. Een cd om nooit te vergeten…


Banner hijman


argerich feature 220Lees en luister ook