Top 20 Christmas Carols

christmas sheet music
© Shutterstock

Al zijn de liederen in dit lijstje strikt genomen niet allemaal Engelse ‘carols’, ze horen zeker thuis in het rijtje meest populaire kerstmuziek. De ranking is arbitrair, wat ons betreft zijn het allemaal nummer-één-hits!

1. Once in Royal David’s City

De tekst van deze carol werd geschreven in 1840 voor een groep schoolkinderen. Het lied roept ogenblikkelijk de volmaakte kerstsfeer op, luister zelf maar:


2. Hark! The Herald Angels Sing

De melodie van dit bekende kerstlied komt uit een cantate uit 1840 van Felix Mendelssohn. De huidige tekst is een lappendeken die door de eeuwen heen ontstond met als basis een carol uit 1739 uit een collectie liederen met de naam Hymns and Sacred Poems.


3. Gabriel’s Message (Basque Carol)

Dit van oorsprong Baskische volksliedje is gebaseerd op een 14e eeuws Latijns gezang. Het gaat over de engel Gabriel die de maagd Maria bezoekt en aankondigt dat ze een kind zal krijgen.


4. O Come, All Ye Faithful (Adeste Fideles)

Niemand kent de precieze herkomst van deze carol, maar vermoedelijk dook hij voor het eerst op in kringen van katholieke Engelse ballingen in Frankrijk. Tegenwoordig is geen kerstfeest compleet zonder dit majestueuze lied.


5. The Holly and the Ivy

Hulst en klimop waren heidense symbolen van goed en kwaad en werden in de middeleeuwen verbonden met de gekruisigde Christus en de maagd Maria ‘zo wit als de lelie’.


6. In the Bleak Midwinter

Het gedicht A Christmas Carol, beter bekend als In the bleak midwinter, van Christina Rossetti ligt ten grondslag aan deze bekende carol. Hier in een eigentijdse bewerking van de Noorse componist Ola Gjeilo gezongen door Voces8.


7. The Lamb

Dit lied schreef componist John Tavener op een gedicht over onschuld van William Blake. Het koor van King’s College Cambridge gaf het werk zijn wereldpremière tijdens de traditionele dienst op kerstavond in 1982. Sindsdien groeide het uit tot een klassieker.


8. In Dulci Jubilo

De melodie van dit kerstlied stamt uit de vroege Middeleeuwen. Onder meer Praetorius, maar ook Bach en Buxtehude gebruikten de melodie in hun muziek. De tekst is een mengelmoes van Duits en Latijn.


9. The First Nowell

Dit lied komt waarschijnlijk uit Cornwall, waar het al meer dan een eeuw een wezenlijk onderdeel is van de diensten met Christmas carols.


10. Stille Nacht

De Oostenrijkse componist Franz Xavier Gruber schreef in 1818 de melodie van Stille Nacht, een van de meest bekende kerstliederen allertijden. Het lied is zelfs zo populair dat het sinds 2011 op de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.


11. God Rest You Merry, Gentlemen

De meeslepende melodie van dit lied verscheen voor het eerst in The English Dancing Master in 1651 en werd in de negentiende eeuw vermengd met volksliederen uit het westen van Engeland.


12. Twelve Days of Christmas

Niet voor het eerst en niet voor het laatst gaf componist John Rutter met een sterk arrangement nieuw leven aan een oude kerstkraker. In het lied draait het om een geschenk dat elke dag gegeven wordt van Eerste Kerstdag tot Driekoningen, dat het einde van de kersttijd markeert.


13. Ding Dong! Merrily On High

Glo-o-o-o-o-o-ri-a! Een lied met dit refrein mag in een kerstlijstje als dit toch niet ontbreken. Geef je eraan over en zing gewoon uit volle borst mee.


14. Es ist ein Ros’ entsprungen

De roos in dit 16e eeuwse Duitse kerstlied staat symbool voor de Maagd Maria. De tekst verwijst naar de Oud-Testamentische profetieën van Jesaja waarin hij de terugkeer van de Messias aankondigt.


15. There Is No Rose Of Such Virtue

Dit oude kerstlied komt uit een 15e eeuws Engels manuscript, de Trinity Carol Roll, waarin dertien carols zijn opgenomen.


16. Entre le boeuf

In dit prachtige Middeleeuwse Franse liedje wordt het traditionele kersttafereel in de stal met de os en ezel en het kind in de kribbe geschetst.


17. O Little Town of Bethlehem

Deze tekst van de Amerikaan Phillips Brooks (1835-1893) wordt gezongen op de melodie van de Engelse hymne Forest Green, in een arrangement van Ralph Vaughan Williams.


18. Coventry Carol

Deze carol gaat over het bloedstollende verhaal van de babymoord rond Bethlehem door koning Herodes. Het lied behoort tot de jaarlijkse mysteriespelen die in Coventry vanaf de late veertiende eeuw worden uitgevoerd.


19. I Wonder As I Wander

Dit lied van John Niles werd voor het eerst uitgevoerd rond kerst 1933. Luciano Berio gebruikte de melodie voor zijn Folk Songs (1964), die hij schreef voor sopraan Cathy Berberian.


20. Away In A Manger

Dit laat negentiende-eeuwse kerstlied is van oorspring Amerikaans, maar hoort beslist tot de meest populaire Britse carols.


Aanbevolen opnamen

lka essential carolspl chirstmas songs carolspl baroque christmas


istock_000014662851small446_220x220Lees en luister ook