Top 10 Motiverende en inspirerende muziek

Klassieke muziek voor motivatie en inspiratie

Zet het volume van je speakers omhoog voor deze verzameling muziek, die je gegarandeerd helpt een beter mens te worden en je steentje bij te dragen aan de wereld. Bereid je voor op een euforische ervaring met een beetje hulp van Elgar, Mozart, Beethoven, Bach, Mahler en anderen.

Elgar – Enigma Variaties: Nimrod

elgar 220Dit prachtige stuk, de negende van Elgars veertien Enigma Variaties, is het muzikale equivalent van even goed stretchen om je spieren klaar te maken voor de inspanningen van de dag. Het begin van het stuk is rustig en wekt vertrouwen, later werkt de muziek onontkoombaar toe naar een grote climax. Het is een stuk dat je hoofd leeg maakt en je gedachten verfrist. Dat je opvrolijkt en je klaar maakt om de uitdagingen van de dag aan te kunnen.


Mozart – Le Nozze di Figaro: Ouverture

lka nozze yannick

Het openingsdeel van Le Nozze di Figaro is een uitgelaten stuk, waarvan je ongetwijfeld voldoende energie zult krijgen om van je pyjama in je werkkleren te komen. Mozarts heerlijk zonnige overture vol verve bevat meer dan genoeg humor en verfrissende fortes om bij elke luisteraar een lach op het gezicht te toveren en hem of haar het gevoel te geven de hele wereld aan te kunnen.


Carl Orff – Carmina Burana

lka Orff-Carmina Burana

Carl Orffs Carmina Burana bestaat echt uit meer dan alleen de beroemde opening O Fortuna. Neem bijvoorbeeld het triomferende 24e deel, Ave formosissima (‘Gegroet allermooiste’). Wanneer je na het beluisteren van deze muziek niet totaal opgeladen bent en in staat om de marathon te volbrengen, is er simpelweg geen hoop meer voor je.


Beethoven – Vijfde Symfonie

lka Beethoven KleiberHet laatste deel van Beethovens Vijfde (‘da-da-da DAAAH’) Symfonie is meer dan alleen een opgetogen manifestatie van de toonsoort C-groot. Het is muziek die zelfs notoire bankhangers gegarandeerd energie en goede moed geeft.
Neem de kleine Jonathan als voorbeeld, die bij het dirigeren van de overgang van het derde naar het vierde deel – in het filmpje op 0’30” – zijn geluk niet op kan. Het enthousiasme van de peuter werkt aanstekelijk als je hem ziet en hoort genieten van Beethovens tempowisseling op 3’23” in het filmpje. Aan het eind, op 4’13”, is het met minstens evenveel plezier ‘game over’. Jonathan zal vast lekker zijn gaan slapen die avond!


Handel – Zadok the Priest

lka Handel CoronationHändel componeerde deze beroemde anthem in 1727 voor de kroning van Koning George II. Het stuk is sindsdien bij elke Britse kroning uitgevoerd. Geen wonder. Als dit stuk je niet de perfecte mindset oplevert om een land te regeren weten wij het ook niet meer. Maar gelukkig hoef je geen staatshoofd te zijn om te kunnen genieten van de motiverende kwaliteiten van de muziek van Zadok. Het is minstens zo effectief om het stuk in je eigen woonkamer te beluisteren, terwijl je uit volle borst kunt meezingen.


Bruch – Vioolconcert Nr.1

Ika Janine Jansen MendelssohnDe finale van Bruchs beroemde Eerste Vioolconcert is een absoluut plezier om naar te luisteren. Het levendige thema van de viool en de gloedvolle orkestpartij maken van iedere de luisteraar voor hij het weet een meester op de luchtviool. Inspirerend tot en met de laatste twee onstuimige slotakkoorden.


Brahms – Ein Deutsches Requiem

lka Brahms RequiemDit stuk begint rustig, maar blijf even luisteren, want niets, maar dan ook werkelijk NIETS kan op tegen dat immense moment halverwege het zesde deel waar een massief koor de dood de wacht aanzegt – Der Tod ist verschlungen in den Sieg. Tod, wo ist dein Stachel? Hölle, wo ist dein Sieg? – 4’40” in het filmpje. Of dit requiem nou wordt gezongen in het Duits of in een vertaling, over de grote kracht van dit machtige stuk bestaat geen enkele twijfel.


Sibelius – Vijfde Symfonie

lka Sibelius symphoniesZit je op een stoel? Zo ja, bereid je voor er compleet vanaf geblazen te worden door het majestueuze hoornthema in het laatste deel van Sibelius’ Vijfde Symfonie. Dit is muziek voor het beklimmen van bergen en het oversteken van fjorden. (Luister naar de muziek in het filmpje in de aanloop naar de inzet van de hoorns op 27’44”)


Bach – Hohe Messe

lka Bach Mass in B MinorJe hoeft niet gelovig te zijn om omver geblazen te worden door het indrukwekkend mooie Sanctus uit Bachs Hohe Messe. Je hoeft niet eens muzikaal te zijn, hoewel dat wel helpt als je wilt meezingen.
Dit is de soort muziek die je niet onberoerd kan laten en die je stimuleert tot het verrichten van grote daden. Ze zouden dit stuk verplicht moeten laten horen aan wereldleiders, voordat die grote militaire beslissingen nemen. Dat zou de wereld goed doen.


Mahler – Tweede Symfonie ‘Resurrection’

lka Mahler Symphony noWanneer je besluit de laatste drie minuten van Mahlers Tweede Symfonie te beluisteren, is een waarschuwing beslist op zijn plaats. Er is op verschillende momenten een zeer goede kans dat je hart uit je borst barst tijdens de enorme en extatische finale van deze symfonie. Ook voor de muzikanten en de dirigent dreigt dit gevaar!


best-symphony-446x446Lees en luister ook