Muziek en Cocktails bij Otello

Vijf heerlijke cocktails voor de feestdagen! We vroegen tenor Stuart Skelton om zijn talenten als barman aan te wenden en voor elk van de belangrijkste karakters van Verdi’s Otello – gebaseerd op het beroemde toneelstuk van William Shakespeare – een persoonlijke cocktail te bedenken.

stuart glas 220De barman

De Australische heldentenor Stuart Skelton ontving in 2014 de International Opera Award voor beste mannelijke zanger en staat op alle vooraanstaande operapodia ter wereld, van de Metropolitan Opera in New York tot de opera’s van Wenen, Parijs en Berlijn. Toen hij in Sydney studeerde, werkte hij achter de bar en nog altijd neemt hij iedere kans te baat om zichzelf of zijn vrienden en familie te verblijden met een heerlijke cocktail. We daagden hem uit om een op maat gemaakte cocktail te ontwerpen voor elk van de belangrijkste personages in Otello, een opera waarvan hij de titelrol menigmaal zelf vertolkte.

Otello

Otello is een opera van Giuseppe Verdi. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk Othello van Shakespeare. De belangrijkste thema’s van deze tragedie zijn liefde, jaloezie, ambitie en wraak. 

De Moorse legerbevelhebber Otello is getrouwd met de mooie Desdemona. De intrigant Jago voelt zich gepasseerd voor promotie in het leger en haat Otello tot in het diepst van zijn hart. Hij verzint een plan om hem te gronde te richten. Hij vertelt aan Otello dat Desdemona een affaire heeft met luitenant Cassio. Intussen regelt hij alle ‘bewijzen’ en probeert ook zijn vrouw Emilia daarbij in te schakelen. Overtuigd van de overspeligheid van zijn vrouw, wurgt Otello Desdemona uiteindelijk. Als Emilia hem vervolgens de waarheid verteld en daarmee haar man Jago ontmaskerd, slaat Otello uit wroeging de hand aan zichzelf.

2 stuart skelton


Emilia’s Wraak

v4 q1 NL copy‘Ik koos deze cocktail voor Emilia omdat ik iets niet al te opzichtigs wilde, ook niet qua kleur. Emilia is een personage dat wordt misbruikt door haar kwaadaardige echtgenoot Jago. Maar aan het einde toont zij op een ultieme manier haar karakter en geeft ze Jago aan. Dit drankje moet dus een kick hebben. Ik wilde de cocktail eerst Bitter and Twisted noemen. Maar Emilia’s Wraak is beter.’

Instructie Een eenheid is 30 ml. Roer de calvados, de Grand Marnier en de bourbon met ijs en zeef in de gekoelde coupe. Steek een lucifer aan boven het glas en knijp ernaast in de sinaasappelschil, zodat de etherische olie vlam vat. Veeg met de schil over de rand van het glas en laat hem in het drankje vallen. Proost!


Ave Maria

v2 q2 NL‘Voor Desdemona koos ik een zuivere, pure en zeer vrouwelijk cocktail. Zij heeft een zeer vrouwelijk karakter, zuiver en volledig trouw aan Otello, ongeacht wat hij ervan denkt. Ave Maria is haar beroemde aria, die ze zingt als ze weet dat ze gaat sterven door zijn hand. De bloemige elementen, van roos, lavendel en gin, worden gecompenseerd door de droge, bruisende prosecco. Dat zorgt ervoor dat het drankje niet te zoet is.’

Instructie Een eenheid is 30 ml. Doop de rand van een champagne flute in limoensap en daarna in de bastersuiker. Doe een paar druppels lavendel- en rozensiroop naar smaak op het suikerklontje en leg het in het glas. De smaak en geur komen vrij als het klontje smelt. Doe de gin erbij en vul het glas af met prosecco. Proost!


Cavalier

v2 q3 NL copy‘Deze is voor Cassio, Otello’s jonge luitenant, het personage in de opera dat het meest benadeeld wordt. Hij is volledig trouw aan Otello en heeft geen affaire met Desdemona, hoewel Jago Otello iets anders doet geloven. De enige keer dat Cassio over de schreef gaat, is als Jago hem moedwillig dronken voert. Hij is een echte gentleman, vandaar de Cavalier. Het is een variant op een Boulevardier, waar bourbon in plaats van rum in zit.’

Instructie Een eenheid is 30 ml. Doe alle drank in een shaker en schud goed. Schenk door de zeef in een gekoeld martiniglas. Kneus een stukje limoenschil, wrijf de rand van het glas ermee in en laat in het glas vallen. Proost!


Darker ‘n Stormier

q4 NL copy‘Voor Otello koos ik voor een variant op de Dark ‘n Stormy (rum, gemberbier en limoen) en maakte er een Darker ‘n Stormier van. Dat lijkt me zeer toepasselijk voor zijn karakter!’

Instructie Een eenheid is 30 ml. Neem een tumbler (whiskyglas) en doe er het limoensap in met een paar druppels Oranjebitter, de rum en de calvados. Doe er ijs bij en vul het glas af met gemberbier. Doe het partje limoen op de rand. Proost!


Credo

q5 NL copy‘Deze is voor Jago. In de loop van het verhaal van de opera wordt steeds duidelijker hoe verdorven het karakter van Jago is. Bij deze cocktail is het hetzelfde: langzaam onthult hij zijn donkere hart.’

Instructie Een eenheid is 30 ml. Schud alle ingredienten behalve de nootmuskaat in een cocktailshaker en giet ze door een zeef in een martiniglas. Strooi de nootmuskaat eroverheen. Het mengsel is een emulsie en zal langzaam scheiden tot een bloed-rood hart met een romige toplaag. Proost!


Aanbevolen opnamen

pPl verdilka verdi otello domingoshakespeare


tenorenLees en luister ook