Muziek en Film

filmprojector
© iStock

Het gebruik van muziek bij film is ouder dan het gebruik van gesproken taal bij de beelden. Heel begrijpelijk, de muziek geeft het beeld een extra emotionele lading.

kirsten-dunst-melancholia-rex-snap-stills-220x220Nick Shave | 8 augustus 2014

Top 20 Filmmuziek

Klassieke muziek speelt in veel films een hoofdrol. Nick Shave – als muziekjournalist verbonden aan The Guardian en BBC Music Magazine – stelde een Top 20 samen van de beste soundtracks waarin dit het geval is – van Apocalypse Now en Amadeus tot Black Swan en Pretty Woman.

> Lees meer


Focus Charlie Chaplin VKClassics To Go | 12 april 2016

Focus Charlie Chaplin

Op 16 april 1889 kwam een van de beroemdste filmsterren ooit ter wereld: Charlie Chaplin. Naast acteur was hij ook regisseur, komiek en wat niet veel mensen weten: componist. Componist en dirigent Carl Davis vertelt wat Chaplins muziek en films zo speciaal maakt.

> Lees meer


foster jenkins streep 220Classics To Go | 28 september 2016

Focus Koningin van de valse noot

‘Mensen kunnen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niet dat ik nooit heb gezongen.’ Dat zijn de laatste woorden van de slechtste sopraan die ooit het podium van Carnegie Hall betrad. Stephen Frears schetst haar liefdevolle portret in de film Florence Foster Jenkins, met Meryl Streep en Hugh Grant.

> Lees meer


Classics To Go | 1 november 2017

Focus Nordic Noir

Bloed kleurt nu eenmaal goed op sneeuw, en als Scandinavië beelden oproept, zijn die toch vaak van witte vlakte en bewolkte luchten. De steden ademen een troosteloze grijsheid. Een ideaal decor voor de misdaad.

> Lees meer


muziek-van-films-en-series-220x220Classics To Go | 10 juni 2015

Playlist TV & Film

Een playlist vol klassieke muziek gebruikt in films of reclames, klassiek geworden filmmuziek en thema’s uit de meest populaire series van dit moment. Muziek van Mozart tot Morricone, van Sjostakovitsj tot Zimerman en van Einaudi tot Glass.

> Luister


klassiekers-in-de-bioscoop-220x220Classics To Go | 18 december 2014

Kinderklassiek Disney Fantasia

‘Er schuilt een geweldige kracht in muziek’, zei Walt Disney, de vader van de tekenfilm. ‘Elke cartoon verveelt als we hem alleen zien, maar muziek brengt hem tot leven, zoals niets anders dat kan.’

> Lees meer


einaudi-tijdens-yellow-lounge-220x220Classics To Go | 1 mei 2015

Focus Ludovico Einaudi

‘Voor mijn gevoel zit muziek in de lucht’, zei de Engelse componist Edward Elgar. ‘Zij is overal om ons heen, de wereld is er vol van en je neemt er gewoon zoveel van als je nodig hebt.’ De Italiaan Einaudi lijkt maar weinig noten te hoeven pakken om werelden van gevoelens op te roepen.

> Lees meer


lisitsa love story 220Classics To Go | 1 september 2016

Album van de week Love Story

Op haar nieuwe album Love Story graaft Valentina Lisitsa werken voor piano en orkest op uit de archieven van de twintigste-eeuwse filmindustrie.

> Lees meer